PIVO - fámy vs.realita

pridané: 12.4.2007 o 21:13 | vytlačiť
Nedávno sa v téme PIVO vo fóre tejto stránky objavila informácia, ktorá padla na stretnutí Odpoledne s bezlepkovou dietou v Brne, o tom, že bežné pivo nieje škodlivé pre celiatikov, pokiaľ sa vypije v rozumnom množstve.

Táto informácia ma veľmi prekvapila a rozhodol som sa to overiť u veľmi dôveryhodného zdroja - pána Dr.Starucha, z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, ktorý je mnohým vám známy z jeho veľmi prepracovaných prednášok počas stretnutí celiatikov, najmä na tému mäsových výrobkov.

Ohľadom mojich otázok a reakcií na informácie zo semináru v Brne mi odpísal nasledovné:

Vazeny pan Mizicko,
nezabudol som na Vas len nestiham...

Takže pivo:
Lepok ... bielkovina by v pive nemal byt ani v minimalmom mnozstve, ani v tak nizkom aku su na to citlivi CELIATICI Preco?
Lebo cirenie piva sa realizuje "zrazanim" bielkovin.. To znamena ze ak by tam aspon cast ich zostala pivo by sa zacalo kazit a bolo by kalne ...
Takze skuste po troske povedze male pivo raz za tyzden pokial sa sam neodtestujete a nevyskusate znacku ktora vam vyhovuje..
Z chemickeho by to malo pre Vas O.K.

/ Plzenske pivo Pilsner obsahuje lepok cca 0,25 mg/ l piva .... /

S pozdravom Staruch
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 5
Pridal: Los

Diskusia k magazinu (12)

  • napísal:
    používateľ:
    dano1972
    pridané:
    12:40 13.4.2007

    na jednej strane pise, ze tam nemoze byt lepok...na druhej strane, ze v PILSNER sa nachadza cca 0,25 mg/l....tomu trosku nerozumiem....

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    13:00 13.4.2007

    Ani aj tomu moc nerozumiem, zrejme to bolo myslené tak že nemôže tam byť toho lepku také množsto, aby to prekročilo normy o bezlepkovej potravine. Ale úroveň 0,25 mg na dve veľké pivá je myslím dosť málo, a takéto množstvo je v mnoho zahraničných bezlepkových výrobkoch. Včera som sa vybral po rokoch na pivo, so zvláštnym pocitom, akoby sm robil niečo zlé, predsa len som s pivom za tie roky úplne abstinoval. Ale bolo výborné a žiadne následky to nemalo.

  • napísal:
    používateľ:
    JAJA
    pridané:
    15:40 13.4.2007

    a ake pivo si si dal? je to jedno alebo sa to týka len Pilsnera??? a čierne pivo je vyrábané tak isto ???

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    17:57 13.4.2007

    No ja som si dal prvé čo prišlo pod ruku, myslím že Staropramen. Predpokladám že Dr.Staruch tým mailom myslel pivo všeobecne, akurát že Pilsner je na toma si z našich a českých pív suverénne najlepšie. Dnes som na fore coeliac.cz čítal zaujímavú vec. Že pri porovnaní toho Pilsnera a drahých bezlepkových pív, má Pilsner ešte menšie stopové množstvá lepku ako tie bezlepkové pivá, a že je to pomerne škaredý biznis, zarábať takto na celiatikoch, keď sa im ponúka bezlepkové pivo za 8násobné ceny ako bežné pivo, a pritom sú na tom čo sa týka lepku rovnako alebo aj horšie...

  • napísal:
    používateľ:
    frantisek
    pridané:
    20:13 13.4.2007

    keď je to naozaj pravda tak, je to úžasná informácia. A JE TO NAOZAJ PRAVDA ??!!! Mohol by niekto zistiť viac info. na túto tému ? aké pivá ? ozaj aj irske pivo ? a aké množstvo ? na stránke ceských celiatikov som sa dočítal, že v amerike sa testuje liek (enzím) po ktorom užití my bezlepkáči budeme v bežnom živote konzumovať lepkové potraviny bez omezenia. Bol by som rád keby sa k tejto téme "pivo" vyjadril aj p. doktor MUDr. Klucho. sia

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    00:38 15.4.2007

    Tiež to bola pre mňa taká fantastická správa, ktorej som ani nechcel veriť, ale kto iný by to mal potvrdiť, ak nie odborník na potravinársku technológie a spolupracovník s Združením celiatikov?

  • napísal:
    používateľ:
    OZC-Bratislava
    pridané:
    22:01 16.4.2007

    Dobry vecer, na zaklade rozvinutej diskusie sme oslovili listom pracovnikov FCHPT STU a Statny veterinarny a potravinovy ustav s poziadavkou o poskytnutie informacii k tejto teme . Po obrzani pisomneho vyjadrenia Vas budeme informovat. S pozdravom , M. Hajtas OZC Bratislava

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    00:16 17.4.2007

    No veď Dr. Staruch je pracovník práve tej fakulty ktorú ste oslovili...Hádam bude totožná odpoveď akú som dostal ja. V podobnej téme an stránke coeliac.cz oslovila jedna celiatička aj vedenie pivovaru Budvar, dostala nasledovnú odpoveď: Autor: Jarka (jaroslava_svobodova@email.cz) Datum: 16.04.07 09:52 mě minulý týden z Budějovického budvaru napsali toto: Vážená paní Svobodová, na základě informací poskytnutých naší laboratoří si Vám dovoluji zaslat odpověď na Váš dotaz: Dle odborníků z Výzkumného ústavu a Vysoké školy chemicko-technologické není na danou problematiku jednoznačný názor. V ječmeni jsou látky podobné lepku, které přetrvávají ve sladu a následně přecházejí do sladiny a mladiny. Během další technologie se sice jejich převážná část vyloučí, nicméně nepatrný zbytek v pivu rozděluje odbornou veřejnost na dvě části, z nichž jedna se piva z tohoto hlediska neobává, druhá naopak tvrdí, že by mohlo uškodit. Z výzkumů vyplývá, že pivo je podmínečně vhodné pro bezlepkovou dietu. Jako nejvhodnější je pak označováno pivo hluboce prokvašené, tedy s malým zbytkovým extraktem, dále pivo s dlouhou dobou dokvašování a konečně pivo vícenásobně filtrované. Díky klasické technologii a dlouhé době zrání tyto požadavky pivo z Budějovického Budvaru splňuje. S pozdravem Alena Mazancová Marketing

  • napísal:
    používateľ:
    jajo
    pridané:
    10:55 19.4.2007

    k tomu enzymu! kde ste to prosim vas citali. poslite mi prosim Vas link! ja uz som o tom tiez niekde cital, ale som zabudol. to by bol neuveritelny prelom a cudujem sa ze tu na celiakia.sk este nie su burlive diskusie:) myslim ze na tom robia daky Holandski vedci. inak, co sa tyka vyskumu ako takeho.. asi len velmi tazko existuje daky centralny vyskum specializujuci sa na celiakiu. ako viem vzdy su problemy s peniazmi. a takisto som hladal daku celosvetovu organizaciu pre celiatikov a nic.. neviete o tom niekto nieco blizsie.. ja celiakiu teda cely zivot nemienim tolerovat!!!!! moj mail: martin0sukup@yahoo.com ICQ: 288-305-525 telefon: 0915 825 468

  • napísal:
    používateľ:
    frantisek
    pridané:
    22:19 19.4.2007

    clanok o tom enzyme je na : www.bezlepkovadieta.cz/?url=celiakie-celiakalni-sprue(tuby malo byť " and " ale neviem to nájsť na klavesnici) clanek=4110 sia

  • napísal:
    používateľ:
    frantisek
    pridané:
    00:04 20.4.2007

    alebo este lahsie na stánke www.bezlepkovadieta.cz a tam v rubrike NOVINKY v odkaze zo 12.4.2007 "Slibní spúsob léčby celiakie prostrednictvím degradace lepku". Veľa šťastia. A ľudí by mohla viac zaujímať takáto info. a nie ako sa pečie bábovka.

  • napísal:
    používateľ:
    Straky
    pridané:
    18:42 25.4.2008

    tak ak toto je pravda tak by to bolo skvele....snad by nieco uz mohli coskoro vymysliet

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.