Obsah glutenu v potravinach

pridané: 22.11.2010 o 05:00 | vytlačiť
Kedze sa tu vedie vela diskusii na temu, ktore vyrobky skodia a ktore nie chcem prispiet tymto zaujimavym clankom, na ktory som nahodou natrafil.

Cely clanok je na:
http://www.probiofiximun.sk/odborne-studie/celiakia-dieta-a-probiotika/

Ta zaujimavejsia cast je tu:

Aký obsah gluténu je už škodlivý?
Aktuálny zdravotný stav jedincov trpiacich celiakiou komplikuje tiež individuálna citlivosť na samotný glutén, ich genetický základ, rozsah zmien lokálneho imunitného systému čreva (GALT), ako aj psychické faktory. Provokačné štúdie s gluténom alebo menšími peptidickými epitopmi poukázali na reaktívne zmeny na mukóze celiatikov už po niekoľkých miligramoch, zatiaľ čo iná skupina sledovaných pacientov dokázala tolerovať aj 50 mg gluténu v jednej dávke bez zjavných zmien na mukóze. Sledovania diétnych zvyklostí celiatikov v jednotlivých európskych krajinách ukázali veľké regionálne rozdiely v druhu konzumovaných potravín obsahujúcich lepok, ako aj v obsahu celkového prijatého gluténu. Niektorí jedinci prijímali pomerne vysoké množstvá gluténu denne, často krát aj z dôvodu nedostatkov v označovaní jeho obsahu na požitých potravinách. Na rovnakú celiakálnu diétu reagovali rozdielne pacienti v Európe a v Ázii, čo spolu s individuálnymi rozdielmi v citlivosti na glutén a možnou prítomnosťou ďalších diagnóz poukazuje na potrebu individuálneho prístupu ku každému pacientovi. Celiakálna diéta by mala odrážať miestne stravovacie zvyklosti a individuálne zloženie stravy by mal upravovať dietológ aj z dôvodu potreby kontroly telesnej hmotnosti, prevencie avitaminóz a ďalších nutričných deficiencií (napr. anémie alebo možnej osteoporózy).

Celiatik by sa mal sústrediť na obsah nežiaducich zložiek v hlavných potravinách, kde napríklad 100 gramov pšeničnej múky obsahuje zhruba 30 mg gluténu. Za absurdné považujeme pátranie po pôvode škrobu napríklad v liekoch alebo vo výživových doplnkoch, kde sa navyše nachádza farmaceuticky čistý škrob s minimálnou prímesou proteínov (okolo 60 ppm). To znamená, že jedna kapsula alebo tableta s hmotnosťou štvrť gramu by obsahovala 12 mikrogramov proteínov v prípade, že by bola celá tvorená škrobom. Navyše nové metódy ukázali, že glutén tvorí len menšiu časť celkových proteínov spojených s časticami škrobu. Podobne nezmyselné sa javí úzkostlivé sledovanie sekundárnej kontaminácie jedla nežiaducimi proteínmi pochádzajúcimi z inkriminovaných obilnín, pretože vo väčšine prípadov ide o zanedbateľné množstvá. Oveľa viac pozornosti by mal celiatik venovať poctivému dodržiavaniu diéty, vyváženosti a pestrosti každodennej stravy a celkovému zdravému životnému štýlu.

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 1
Pridal: jvku

Diskusia k magazinu (5)

  • napísal:
    používateľ:
    jvku
    pridané:
    22:37 23.11.2010

    zaujimalo by ma co si o tom myslite...

  • napísal:
    používateľ:
    ivaral
    pridané:
    23:05 21.12.2010

    Zistený celiatik som síce len niečo cez dva mesiace, ale podobný názor mám aj ja. Raz za čas si k nejakej tej omrvinke "pričuchnem" a zatiaľ som v pohode (avšak uvidím, čo ukáže endoskopia na jar). Je hlúposť vyhýbať sa čo i len trošinku kontaminovanému jedlu, keď samotní výrobcovia bezlepkových polotovarov s certifikátom, majú štandardne v zložení uvedené stopové množstvo lepku, resp. že ho obsahuje menej ako 20 mg.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    00:09 10.1.2011

    Ano presne to si myslim. Ved z toho vyplyva, ze ak celiatik nieje super senzitivny tak nema dovod zaoberat sa napr. niecim takym ako su vegety, octy, karamely, Ecka atd. a zvlast, ak ma vyliecene crevo a nema uz protilatky v krvi. Ved 20 mg lepku podla toho clanku znamena, ze by mohol prijat v jednom kile jedla cca 60 g psenicnej muky a niektory menej citlivy aj v pohode viac. Samozrejme najlepsie je to nerobit , ale zase sa nezaoberat napr. tym, ze do jedla by sa mohli dostat omrvinky z muky atd. Ja teraz davam pozor dokladne na vsetko, ale zase to neprehanam. Mam dietu tri mesiace a ked budem mat krv, aj tenke crevo v poriadku znizim naroky na dokladnu bezlepkovost vsetkeho co jem. Lebo si myslim, ze niektory celiatici si tu skodia hlavne tym, ze si neuvedomia koncentraciu lepku, ktora v danej potravine je. Aj ked vacsinou to podla mojho nazoru prehanaju, ako nedocenia. Sice prezeniem to, ale ako priklad by som uviedol toto: Dat si kilo jedla a o 2 hodiny si rozmiesat lyzicku muky v trocha vody a zapit je skodlive. No zamiesat tu vodu s mukou do kila jedla a zjest nieje skodlive. Preco? Lebo podla mojho nazoru je dolezite aka koncentracia lepku v jedle prechadza prave crevom na to, aby telo zareagovalo. Preto ked robite polievku, ktora ma cca 2 kila a date tam lyzicu vegety, ktora obsahuje minimalne mnozstvo psenicneho skrobu a ten skrob je tak cisty, ze aj ked obsahuje gluten, tak len ozaj stopove mnozstvo, naozaj je blaznovstvo zamyslat sa ci to skodi. Mozno ani lyzica cistej vegety by neuskodila, nieto este v polievke. Preto presne ako je to uvedene v clanku je lepsie zaoberat sa tym, aby sa v ziadnom pripade nedostalo do tela vacsie mnozstvo glutenu ani vo vynimocnych pripadoch ako patrat po kazdom moznom miligrame v potrave a nedat si pozor a obcas tak povediac "zhresit"

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:35 29.3.2011

    Ja s tym suhlasim, sice dodrziavam dietu prisne, ale neriesim 3 kvapky sojovej omacky v celom jedle alebo bezlepkovu parku s "nebezlepkovou horcicou" ci nejaky ten obcasny alkohol (okrem piva), mnozstvo lepku je podla mna zanedbatelne, na 100% nie je mozne vyhnut sa mu...Ale ak niekomu konzumacia aj takychto vyrobkov viditelne skodi, tak samozrejme chapem ze sa tomu vyhyba....tolko moj nazor

  • napísal:
    používateľ:
    ivaral
    pridané:
    12:03 10.7.2011

    Problém mnohých celiatikov je možno v tom, že ako aj vyššie napísal anonym "Samozrejme najlepsie je to nerobit , ale zase sa nezaoberat napr. tym, ze do jedla by sa mohli dostat omrvinky z muky atd." Mňa začala trápiť celiakia v "strednom veku" a doktorka mi povedala, že je to s najväčšou pravdepodobnosťou získaná forma celiakie zo stresov - nikto v mojej rodine ju nemá a ja som práve ukončil 4-ročný pracovný pomer v stresujúcom zamestnaní. Tým chcem povedať to, že NESTRESUJTE SA !!! - škodí vám to.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.