CO JE AMARANT

pridané: 25.1.2006 o 22:36 | vytlačiť
Amarant

Rastlina amarant pochádza z Južnej Ameriky. U nás je známa pod názvom láskavec - odroda pestovaná ako okrasná rastlina. Amarant pestovali už starí Aztéci, Inkovia a Mayovia ako svoju základnú potravinu, ktorú nazývali "svätým zrnom" a používali ju prírodní liečitelia pri svojich rituálnych obradoch.

Najvzácnejšie pre nich bolo zrno, ktoré sa dalo skladovať celoročne. U nás je známa hlavne amarantová múka, ktorá neobsahuje lepok a je možné ju zaradiť do jedálnička ľudí s ochorením celiakie - teda pri bezlepkovej diéte


Amarant sa vyznačuje mimoriadnym obsahom a kvalitou bielkovín. Obsahuje aminokyselinu lyzínu (ktorá má dôležitý vplyv na duševný rozvoj predovšetkým detí) a to hneď 3krát viac než ostatné obilniny. Pre svoj obsah vlákniny a minerálnych látok patrí amarant medzi najvýživnejšie rastliny na svete


Zrno amarantu je veľké asi ako zrnko maku. Jeho farba je najčastejšie belavá až béžová, ale môže byť i hnedá až čierna. Od klasických obilnín sa odlišuje najmä svojim obsahom tuku - 9-11% a niekoľkonásobne vyšším obsahom minerálov a stopových prvkov (draslík, fosfor, horčík, mangán, meď selén, sodík, vápnik, zinok a železo). Okrem toho amarant obsahuje vysoké množstvo dôležitej esenciálnej aminokyseliny. V zrne amarantu je veľké množstvo vlákniny (až 4krát viac než v klasických obilninách). Rastlinný tuk obsahuje väčšie množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia v organizme na znižovanie cholesterolu v krvi.


Amarantové zrná obsahujú celý rad vitamínov. V zrnách sú vitamíny koncentrované hlavne v klíčku, nutrične je tu významný v porovnaní s ostatnými cereáliami vyšší obsah vitamínov B2 a niacínu, menej je vitamínu B1 a vitamínu C (3 až 4 mg/100 g). Nutrične významný je i obsah vitamínu E. Zvláštny nutričný význam má prítomnosť antioxidačných vitamínov v semenách (vitamín E).


Amarantová múka neobsahuje lepok - teda sú z nej vyrábané najrôznejšie potraviny pre ľudí s bezlepkovou diétou. Ale i pre celkom zdravých ľudí má význam aspoň čiastočne touto múkou nahrádzať pšeničnú múku a to najmä pre vysoké nutričné hodnoty amarantu. Pri vytvorení zmesi amarantu s pšenicou, alebo ryžou tvorí vyváženú zmes, ktorá odpovedá zloženiu proteínu vaječného bielku a je vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich, pacientov v rekonvalescencii. Je vhodná i pre vegetariánov a vegánov kvôli dodaniu kvalitných bielkovín.


Unikátne je zastúpenie cukrov v amarantovej múke, amarant neobsahuje jednoduché cukry. Vďaka obsahu zložených cukrov - škrobu amylopektínu a výhodnému glykemickému indexu je vhodná pri diabetickej diéte u pacientov s cukrovkou a u obéznych pacientov.


Prebraté zo stránky MAGGI - recepty
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4
Pridal: zupal

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.