Chem. názvy E

pridané: 6.11.2004 o 12:35 | vytlačiť
Ahojte! Možno Vás to bude zaujímať. Dako

TOXIKOLÓGIA POTRAVINÁRSKA
Katarína Györyová

Toxické látky sa môžu dostať do potravín jednak účinkom umelých hnojív, ako aj pri výrobe potravín. Môžu vznikať aj v samotných potravinách, v dôsledku nesprávneho uskladňovania alebo konzervácie.

Umelé hnojivá môžu z nedbalosti dávkovania spôsobiť zdravotné problémy nielen chronické, ale niekedy aj akútne. Jedným z takýchto nebezpečenstiev je prehnojovanie pôdy dusičnanmi. Vyšší obsah dusičnanov je toxický predovšetkým pre deti. Dusičnany sa v pôde aj v ústach prítomnou mikroflórou menia na dusitany. Z dusitanov v kyslom prostredí sa uvoľňuje kyselina dusitá, ktorá poskytuje so sekundárnymi amínmi prítomnými v potrave nitrozamíny. Nitrozamíny sú väčšinou karcinogénne látky.
Veľkým nebezpečenstvom umelých hnojív je aj obsah nežiadúcich prímesí, ako sú fosfáty v hnojivách z Afriky alebo polostrova Kola.
K škodlivosti potravín rastlinného a sekundárne živočíšneho pôvodu prispieva značnou mierou aj neuvážené používanie pesticídov (insekticídov a herbicídov). Rozumné dávkovanie insekticídov zničí hmyz a herbicídy zničia burinu. Typickým príkladom negatívneho vývoja hmyzu je vyšľachtenie na rezistentné druhy insekticídov, ako je napr. DDT (dichlór-difenyl-trichlórmetyl-metán):



Karcinogénne látky vznikajú veľmi často pri príprave pokrmov. Obľúbené grilovanie, zvlášť za prítomnosti oleja a sójovej omáčky je karcinogénnou stravou. U olejov sú zdrojom takýchto látok dvojité väzby, ktoré pri vysokých teplotách grilovania podliehajú pyrolytickým reakciám. U sójovej omáčky je zdroj tohoto druhu predovšetkým kyselina glutámová.
Pri výrobe potravín na vylepšenie ich vlastností a na konzervovanie sa pridávajú rôzne chemikálie. Najviac chemických látok sa používa na vylepšenie chuti, vône a vzhľadu potravín (zvýrazňovače chuti a potravinárske farbivá).
Nie všetky tieto chemikálie sú pre človeka neškodné. Európska hospodárska spoločnosť rozdelila tieto prídavky do skupín. Výrobca je povinný napísať na obal výrobku všetky prídavné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú. Vzhľadom na to, že tieto prídavné látky sú organické zlúčeniny s dlhými chemickými názvami, bol k tomuto účelu každej prídavnej látke priradený poznávací kód. Tento kód pozostáva z písmena E a trojmiestneho čísla. Podľa tohoto čísla sú prídavné látky rozdelené do skupín. Toto rozdelenie je súhlasné vo všetkých krajinách Európskej únie.
Niektoré prídavné látky majú negatívny vplyv na ľudský organizmus. Môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti, alebo môžu byť aj karcinogénne. Ak sa kombinuje niekoľko chemických látok v jednom produkte, nevieme predpovedať, aký výsledný účinok budú mať viaceré látky súčasne, hoci jednotlivé pridané chemikálie by boli neškodné. Nie je možné určiť vplyv týchto látok pri konzumácii počas dlhšej doby.

Prídavné látky v potravinárskom priemysle na základe poznávacích kódov rozdeľujeme takto:


Potravinové farbivá E100 - E199
Konzervačné činidlá E200 - E299
Antioxidanty E300 - E321
Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky E322 - E495
Kyseliny, zásady E500 - E619
Zvýrazňovače chuti E620 - E637
Ďalšie prídavné látky E900 - E1520


V ďalšom sú uvedené príklady na poznávacie kódy potravín.

Tab.č.1: Potravinové farbivá E100 - E199 (nahrádzajú, dopĺňajú, alebo zvýrazňujú farbu potravín)
Poznávací kód Chemický názov
E100 Kurkumín
E101 Riboflavín
E102 Tartrazín
E104 Chinolínová žltá
E110 Pomarančová žltá
E120 Karmínová kyselina
E122 Azorubín
E123 Amarant
E124 Košenilová červená A
E127 Erytrozín
E129 Alura červená AC
E131 Patentná modrá V
E132 Indigotín
E133 Briliantná modrá FCF
E140 Chlorofyly
E141 Meďnaté komplexy chlorofylov a chlorofylínov
E142 Zelená BS
E150 Karamel
E153 Aktívne uhlie
E154 Hnedá FK
E155 Hnedá HT
E160 Karotenoidy
E161 Luteín
E162 Betanín
E163 Antokyaníny
E170 Uhličitan vápenatý
E171 Titánová beloba
E172 Oxidy a hydroxidy železa
E173 Hliník (pigment)
E174 Striebro
E175 Zlato
E180 Litholová červená



Tab.č.2: Konzervačné činidlá E200 - E299
(používajú sa na predĺženie trvanlivosti potravín)
Poznávací kód Chemický názov
E200 Kyselina sorbová
E202 Sorban sodný
E203 Sorban vápenatý
E210 Kyselina benzoová
E211 Benzoan sodný
E212 Benzoan draselný
E215 Etyl-p-hydroxybenzoan sodný
E217 Propyl-p-hydroxybenzoan sodný
E219 Metyl-p-hydroxybenzoan sodný
E220 Oxid siričitý
E221 Siričitan sodný
E222 Hydrogénsiričitan sodný
E223 Disiričitan sodný
E224 Disiričitan draselný
E226 Disiričitan vápenatý
E227 Hydrogénsiričitan vápenatý
E228 Hydrogénsiričitan draselný
E230 Difenyl
E231 Ortofenylfenol
E232 Ortofenylfenolát sodný
E234 Nizín
E235 Pimaricín
E236 Kyselina mravčia
E237 Mravčan sodný
E238 Mravčan vápenatý
E242 Dimetyldikarbonát
E249 Dusitan draselný
E250 Dusitan sodný


Tab.č.3: Antioxidanty E300 - E321
(majú čiastočne pozitívny vplyv na organizmus, ale varením a pečením môžu z nich vzniknúť toxické látky)
Poznávací kód Chemický názov
E300 Kyselina L-askorbová
E301 Askorban sodný
E302 Askorban vápenatý
E304 Askorbylpalmitát
E306 Extrakty bohaté na tokoferol
E307 - tokoferol
E308 - tokoferol
E309 - tokoferol
E310 Propylgalát
E311 Oktylgalát
E312 Dodecylgalát
E315 Kyselina izoaskorbová
E316 Izoaskorban
E320 Butylhydroxyanizol
E321 Butylhydroxytoluén


Tab.č.4: Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky E322 - E495
(zabezpečujú požadovanú konzistenciu potravín na dlhšiu dobu)
Poznávací kód Chemický názov
E322 Lecitíny
E325 Mliečnan sodný
E326 Mliečnan draselný
E327 Mliečnan vápenatý
E330 Kyselina citrónová
E331 Citran sodný
E332 Citran draselný
E333 Citran vápenatý
E334 Kyselina vínna
E335 Vínan sodný
E336 Vínan draselný
E337 Vínan sodno-draselný
E338 Kyselina fosforečná
E339 Fosforečnan sodný
E340 Fosforečnan draselný
E341 Fosforečnan vápenatý
E350 Jablčnan sodný
E351 Jablčnan draselný
E352 Jablčnan vápenatý
E353 Kyselina vínna
E354 Vínan vápenatý


Tab.č.5: Kyseliny, zásady E500 - E619
Poznávací kód Chemický názov
E500 Uhličitan a hydrogénuhličitan sodný
E501 Uhličitan a hydrogénuhličitan draselný
E503 Uhličitan a hydrogénuhličitan amónny
E504 Uhličitan a hydrogénuhličitan horečnatý
E507 Kyselin chlorovodíková
E508 Chlorid draselný
E509 Chlorid vápenatý
E511 Chlorid horečnatý
E512 Chlorid cínatý
E513 Kyselina sírová
E514 Síran sodný
E515 Síran draselný
E516 Síran vápenatý
E517 Síran amónny
E518 Síran horečnatý
E520 Síran hlinitý
E521 Síran hlinito-sodný
E522 Síran hlinito-draselný
E523 Síran hlinito-amónny
E524 Hydroxid sodný
E525 Hydroxid draselný
E526 Hydroxid vápenatý
E527 Hydroxid amónny
E528 Hydroxid horečnatý
E529 Oxid vápenatý
E530 Oxid horečnatý
E541 Hydrogénfosforečnan hlinito-sodný
E551 Oxid kremičitý
E552 Kremičitan vápenatý


Tab.č.6: Zvýrazňovače chuti E620 - E637
(zlepšujú chuť potravín)
Poznávací kód Chemický názov
E620 Kyselina glutámová
E621 Glutaman sodný
E622 Glutaman draselný
E623 Glutaman vápenatý
E624 Glutaman amónny
E625 Glutaman horečnatý


Tab.č.7: Ďalšie prídavné látky E900 - E1520
Poznávací kód Chemický názov
E900 Dimetylpolysiloxán (silikónový olej)
E901 Včelí vosk
E902 Vosk Candelila
E903 Karnaubský vosk
E904 Šelak
E905 Parafínový olej
E912 Estery kyseliny montánovej
E914 Oxidovaný polyetylénový vosk
E938 Argón
E939 Hélium
E941 Dusík žiarivkový
E942 Oxid dusný
E947 Vodík
E948 Kyslík
E951 Aspartám
E953 Izomalt
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Dako

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.