Chlieb v rúre - zopár trikov

pridané: 25.4.2006 o 10:00 | vytlačiť
Pridávam Vám svoj recept na chlieb - vraj je výborný:
1 kg PROMIX - CH
1 liter mlieka
1 kocka droždia FALA
1 lyžica cukru (polievková)

3 lyžičky soli (kávové)
2 - 3 lyžice oleja
1 zlatý klas - od Oetkara
na štipku noža (asi 1/3 kávovej lyžičky) guar gumy
môže byť varený zemiak

POSTUP:
Do cca 1,5 dcl teplého mlieka dám vykysnúť droždie s cukrom. Zatiaľ si do misky dám všetky suroviny, tesne pred pridaním droždia tam dám aj zvyšok teplého mlieka. Keď dávam varený zemiak musí byť poriadne pretlačený aby nebol "hrčkavý". Zlatý klas dávam kôli farbe, chuťovo ho vôbec necítiť a ten chlebík je oveľa krajší, nepôsobí tak "priesvitno". Vďaka zemiaku a guar gume je vatovejší a nedrobí sa tak.
Všetky suroviny vymiešam mixérom. Cesto dávam do dvoch olejom vymastených foriem na biskupský chlebíček a nechám ho vykysnúť cca 30 - 45 minút. Cesto sa musí do formy "vyliať" - ale pozor ak je veľmi riedke tak potom padne a keď je zase husté tak nevykysne.
Chlieb pečiem v obidvoch formách naraz v obyčajnej elektrickej rúre na 220 stupňoch 50 minút. Keď je na vrchu dostatočne zapečený tak ho prikrijem alobalom.

ZOPÁR DOLEŽITÝCH TRIKOV:
1. Aby sa neurobila v prostriedku diera - keď je chlieb v rúre cca 3 - 5 minút (t.j. keď za mu na vrchu urobí taká škrupinka ale ešte nie je zapečený) tak ho poriadne poprepichujem ostrým nožom - až do polovice hĺbky chleba.
2. Aby chlieb nepraskal - keď ho vylejem do formy tak ho vareškou (alebo lyžicou) vyhladím po povchu - ako keby som ho rozmastila. Je to trik mojej starej mamy na klasický chlieb ale pomáha aj u bezlepkového.

D O B R Ú C H U Ť ! ! !

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Anonymous

Diskusia k magazinu (7)

  • napísal:
    používateľ:
    Gabika36363
    pridané:
    14:07 25.4.2006

    urcite ho upeciem,vyzera to velmi zaujimavo.... -aj za rady dakujem

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:44 27.4.2006

    No a mne praská chlieb. Keď ho vytiahnem z rúry tak jedna strana vyzerá ako šikmá strecha a na tej vyvýšenej je vo vnútri prasklina. Než ho dám do rúry tak do neho narobím po celej dĺžke diery a aj tak to nepomáha. Čo mám robiť. Zo začiatku ho pečiem cca 8 minút na 200 stupňov a potom zvyšných 40 minút na 180. Ide ma poraziť aj tak vyrezá ako šikmá strecha. Chuťovo je výborný a miesto Zlatého klasu pridávam nastrúhaný surový zemiak, Podravku light, kávovú lyžičku kukuričného škrobu a obyčajné ryžové burisony - potom je chlieb ľahší a nadýchanejší. Pridáva niekto do chleba jablkovú vlákninu - vyzerá to ako hnedé piliny Dostať to v Tescu a ja s tým nemám nijaké skúsenosti. Zdraví Beata

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:24 27.4.2006

    beata skús ho najpr zapiesť - tak na 3 - 5 minút a až potom poriadne popichat - ja to robím ostrým nožom a aj hlboko - tak do polovice chleba.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:44 28.4.2006

    Ahoj Bea, Ja pouzivam jablkovu vlakninu aj do chleba. Davam 1,5-2 kavove lyzicky na 500 g muky. Doda to chlebu taku vyraznejsiu chut. Nie je taky fadny. Aj pridanie 100 g struhaneho syra je dobry trik. K tym burizonom. Ja som ich do chleba pouzivala tiez - chlieb je fakt chutnejsi - ale 5 z 10 chlebov mi vzdy padlo. Zistila som, ze cesto pri pouziti burizonov by malo byt o nieco hustejsie ako normalne. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:43 28.4.2006

    Spočiatku aj mne sa chlebík nafúkol a potom padol a zistila som, že nechala som ho dlho kysnúť. Stačí mu úplne 20 min. a pečiem ho najprv 20 min. pri teplote 230 stupňov a dopekám pri 200 stupňov. Tina1

  • napísal:
    používateľ:
    zupal
    pridané:
    16:41 28.4.2006

    Ahojte, ja už davno pridavam do všetkeho JABLčNU VLAKNINU, aby som nemala problem so zapchatim.A pomaha to aj organizmu vyčistit čreva. Stači ti pridat 1 čajovu lyžičku asi na pol kila muky. Pekne ti ten chlebik aj zafarbi.Chut sa ti vobec nezmeni.A možeš ho pridat aj do rožkou,či kolača- hociakeho,alebo si ju zvyknem pridat do bieleho jogurtu s troškou vanilkoveho cukru. zupal

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:36 29.4.2006

    Chlieb padá aj vtedy, ak je riedke cesto, skúste urobiť cesto trochu hustejšie. To s tým prepichovaním chleba mám aj ja overené. Pomáha to - potom sa chlieb v prostriedku neprepadá.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.