Chlieb náš každodenný...

pridané: 24.6.2009 o 05:00 | vytlačiť
Chlieb náš každodenný...

Sme 5 členná rodina, dvaja z nás majú celiakiu. Bezlepkovú diétu už držíme takmer rok. Varíme tak ako doteraz. Vymenili som bielu múku za bezlepkovú. Najťažšie bolo upiecť chlieb. Až vtedy som si uvedomila aká je pravdivá veta „chlieb náš každodenný“.

Metodou „ hókus – pokus“ som si vytvorila vlastný univerzálny recept na kysnuté bezlepkové cesto ( chlieb, žemle, vianočka...). Lepok som nahradila vlákninou psyllium, ktorá udržiava vlhkosť a chlieb sa nedrobí. Olej ( olivový, slnečnicový, repkový...), zemiakova múka a varená ryža alebo pohánka mi drží chlieb pokope. Miešam niekoľko druhov bezlepkových múk, lebo každá z nich dodáva originálnu chuť a farbu chlebu ( zemiaková, pohánková, kukuričná, ryžová, sójová...). Chutí ajostatným členom rodiny. Spoločne objavujeme nové chute. Nikdy nezabudnem pridať trochu lásky, úsmevu a pozitívnej energie. Ak ho pečiem z láskou takmer vždy sa podarí. Ak si ponadávam, tak chlieb je buď tvrdý alebo veľmi mokrý. Vtedy hromží aj celá rodina.
Potrebujeme: 400g chlebovej bezlepkovej múky (používam MIX B), 20g zemiakovej múky, 80g pohánkovej (kukuričnej, sojovej, amarantovej,...).Pohánková je jemnejšia a chlieb je tmavší, kukuričná je suchšia a dodá chlebu žltú farbu. Celkové množstvo múky je 500g. Do múky urobím jamku a pridám 3/4 kocky droždia a 2 polievkové lyžice (PL) cukru. Múku postupne za miešania elektrickým šľahačom pridávam do vody. Do 500ml vody pridám 2 PL psyllia, 3 PL varenej ryže alebo pohánky, 5-7PL oleja (podľa druhu oleja, olivový 5, slnečnicový 7, lebo je jemnejší), 1 čajovú lyžičku soli. Vymiešam ručným elektrickým šľahačom s miskou. Pozorujem ako sa mieša cesto. Následne ešte dolievam vodu cca 50-100ml podľa druhu pridanej inej múky (pohánková, kukuričná,...). Plastovú lopatku potriem olejom a premiešam cesto. Cesto nesmie byť veľmi tvrdé, chlieb bude „hustý a nabitý“, ani veľmi riedke, lebo potom bude„ mokrý“. Pri miešaní lopatkou nesmiem cítiť ani „veľký ani malý odpor“. Chce to prax a skúšanie. Vymiesené cesto dám do nádoby ( kruhová, hranatá...), uhladím ešte lopatkou namočenou v oleji ( nelepí sa na ňu cesto a lepšie sa pracuje „ s olejovou lopatkou“ aj pri dávaní cesta do nádoby) a dám vykysnúť do elektrickej rúry pri teplote 50°C na cca 40 minút. Cesto zdvojnásobí svoju veľkosť a potom ho pečiem pri 180°C cca 1 hodinu. Po upečení potriem vodou s olejom a nechám vychladnúť. Vychladnuté pokrájam na elektrickom krájači. Vodu môžem nahradiť aj minerálkou, mliekom, jogurtom.... Do cesta môžem pridať rožne druhy semien ( slnečnica, sezam, orechy – podľa chuti) . Nezabudnite s láskou sa vždy podarí! Prajem Vám dobrú chuť.


Renáta z Prešova
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 2
Pridal: rgerova

Diskusia k magazinu (4)

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    09:26 25.6.2009

    Wau! to je recept, dobre! To ozaj treba dat tolko oleja? Ja davam na 400g muky len asi 1 a pol lyzice, ale dam sa poucit :-) vyskusam nabuduce zvysit davku

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    09:58 28.6.2009

    To bude asi sladucky chlebicek, 2 polievkove lyzice cukru, vyskusam

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    23:34 28.6.2009

    Ja som zatial vyskusala len pridat viac oleja, namiesto jednej som dala az tri lyzice, chlebik vyzera super, aj vonia, je ako paperie, no, tak je to bud tym olejom, alebo sa mi podarilo vymaknut dobre drozdie. :-)

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    21:13 2.7.2009

    Ahojte Vyskusal som, tento recept, s tym ze som pouzil zmes promix Ch , mantler a Viedenskej muky , pridal som 5 lyzic oleja, a chlieb bol taky , ako keby som dal iba 1 lyzicu oleja, preto si myslim, ze je zbytocne davat tolko oleja.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.