Celiakia a potraviny - 2012

pridané: 26.11.2012 o 16:39 | vytlačiť

 

FCHPT STUV Aule  Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU sa v sobotu 24.11. uskutočnil odborný seminár pre pacientov s ochorením celiakia  pod názvom Celiakia a potraviny. Organizátorom tohto podujatia boli  Potravinárska sekcia SSPLPVV,  FCHPT  STU - Ing. Ladislav Staruch, PhD. a OBČIANSKE ZDRUŽENIE CELIATIKOV Bratislava - Ing. Mikuláš Hajtáš.

 

 

Hoci bol záujem veľký a aula sa naplnila, pre tých, ktorí sa nemohli zúčastniť sme pripravili krátke zhrnutie.

MUDr. KabatovaPrvou prezentáciou predstavila MUDr. Jarmila Kabátová, detská gastroenterologička z Piešťan, diagnózu celiakia. Keďže opakovanie je matka múdrosti a nie je ho nikdy dosť, zhrnula MUDr. Kabátová diagnostikovanie celiakie serológiou a biopsiou, ktoré sú pre konečné stanovenie diagnózy potrebné. Celiakia môže spôsobiť aj poškodenú zubnú sklovinu, či osteoporózu. Preto je potrebné po stanovení celiakie podstúpiť denzitometrické vyšetrenie, u detí detský program vyšetrenia. Tiež spomenula, že na Slovensku je ku koncu roka 2011 diagnostikovaných približne 14 500 pacientov. Celiatici  sú prevažne ženského pohlavia. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že celiakiou trpí hlavne obyvateľstvo s európskym etnikom, no aj toto sa postupne mení. 

 

MUDr. Kabátová upozornila všetkých účastníkov nenastavovať prvo- stupňových príbuzných na bezlepkovú spoločnú stravu bez kompletného vyšetrenia na celiakiu, nakoľko potom môžu byť výsledky skreslené.  Dostatočné množstvo lepku u nich by malo byť 15 g/deň, čo sa rovná približne 4 krajcom chleba. Ďalej sa venovala často diskutovanej tematike genetických vyšetrení. Tieto by sa mali absolvovať napríklad v prípade, ak má dieťa klinické príznaky, avšak negatívne protilátky  alebo ak je asymptomatické. Ak sú genetické testy negatívne, dieťa celiakiu nedostane. V prípade pozitívnych genetických testov, nedostane celiakiu okolo 30-40 % testovaných.

Na záver spomenula štúdiu prípravku AN-PEP, ktorý by mohol pri porušení bezlepkovej diéty pomôcť degradovať škodlivý glutén.

MUDr. PavNasledovala prednáška, v ktorej MUDr. Igor Páv, gastroenterológ pre dospelých  označil malabsorbciu fruktózy za jednu z príčin tráviacich ťažkostí a nezlepšovanie stavu, napriek dodržiavaniu bezlepkovej diéty. Nedostatočné spracovanie fruktózy môže spôsobiť nafukovanie, nauzeu, či narušenie funkcie čreva. Treba si odsledovať príznaky po konzumácii fruktózy. Z ovocia obsahuje veľa fruktózy napríklad jablko, melón, či guáve, no i chlieb, cereálie, koláče, sušené ovocie, sladené nápoje, či džúsy. Ako alternatívy spomenul MUDr. Páv napríklad kôstkové ovocie, citrusové plody, glukózou sladené nápoje, či ryžu a mnohé iné. Bohužial stále chýbajú špecifické návody k dodržiavaniu fruktózovej diéty.

 

 

Ing. KabátováZhrnutie základných faktov o bezlepkovej diéte prezentovala Ing. Jarmila Kabátová, nutričný poradca GEA,  Dr. Schär. Lepok je obilná bielkovina vytvorená kombináciou gliadínu a glutenínu. Nájdeme ho v obilninách ako pšenica, jačmeň, raž, špalda, kamut. Ovos neobsahuje lepok, býva však sekundárne kontaminovaný. Pri správnom dodržiavaní diéty si treba dať pozor aj na tzv. Éčka ako napríklad známy glutamán sodný E621, či modifikované škroby. Základom je čítať opakovane zloženie výrobkov, keďže  aj toto môže výrobca kedykoľvek zmeniť. Tiež si treba zvážiť konzumáciu produktov vyrobených v závode spracovávajúcom pšenicu, či potravín obsahujúcich  možné stopy lepku. Ing. Kabátová upozornila aj na nebezpečenstvo diétnych chýb, možnú kontamináciu riadom, či doskou na krájanie alebo varením cestovín v už použitej vode.

Ing. KováčováO možnostiach zvýšenia zdravotného úžitku bezlepkových potravín pridaním zdraviu prospešných látok prednášala Ing. Kováčová za kolektív autorov. Spomenula najmä flavonoidy, ktoré majú významné biologické účinky ako antialergické, protizápalové, protinádorové, antivírusové aj antioxidačné. Flavonoidy obsahuje napr. Gynostemma pentaphyllum známa aj ako Paťlistý ženšeň. Profil krvných a pečeňových lipidov zlepšujú aj betaglukány, ktoré sú obsiahnuté napríklad v pivovarských kvasniciach, či hlive ustricovej. Pri pokusoch pridania týchto do bezlepkového cesta, zlepšujú tieto štruktúru aj vlastnosti cesta. MUDr. Igor Páv však nesúhlasil s pridávaním akýchkoľvek aditív do bezlepkových potravín a argumentoval, že telo a imunita celiatika sa potrebuje upokojiť a netreba ju burcovať aditívami. Nazval túto štúdiu „slepou uličkou“ a zásadne neodporúča takéto experimentovanie. Ing. Kováčová však odpovedala, že sa tu nejedná o žiaden liek a tieto látky nemôžu negatívne ovplyvniť zdravie celiatika.

Ing. HajtášIng. Mikuláš Hajtáš pozval následne účastníkov na Mikulášske posedenie, spomenul aj pripravovaný program na ďalší rok, plánovanie spoločnej lyžovačky členov OZ vo februári, odborný seminár v marci, či Medzinárodný deň celiakie v máji.

 

 

Pred aj počas odborného seminára sa konala aj prezentácia výrobcov a distribútorov  bezlepkových potravín, ktoré si mohli účastníci priamo zakúpiť. Viac o prezentácii v ďalšom príspevku.

Pripravila: ČeJa

 

Fotografie z akcie nájdete aj v samostatnej fotogalérii Občianskeho združenia celiatikov: http://www.celiakia.sk/zdruzenia/obcianske-zdruzenie-celiatikov/fotogaleria-akcii-ozc/celiakia-a-potraviny-2012 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 3
Pridal: Miloslav Jurík

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.