Pečenie s Novalimom (6. časť) - Čokoládové soufflé
Toto je presne ten typ dezertu, do ktorého sa zamilujete na prvý krát Teda, aspoň mne sa to stalo Je to azda najjemnejší francúzsky dezert, ktorého som sa napiekla stovky porcií počas mojej pracovnej cesty na lodi na rieke Rhône vo Francúzsku. Tá čokoládová vôňa, ktorá sa zakaždým rinula z rúry, bola neuveriteľne omamná. Ale je dosť možné, že to asi každý čokoládový dezert
Na 3 - 4 porcie budeme potrebovať:
(na 1 porciu rátame 1 keramickú formičku ramekin s priemerom 10 cm)
Čas prípravy: 20 min Čas pečenia: 28 - 30 min Teplota pečenia: 190°C
100 g tmavej čokolády
250 ml ryžového (alebo plnotučného) mlieka
50 g ryžovej múky alebo Promix PK špeciál (Novalim)
25 g masla + na vymazanie formičiek
1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
3 studené vajíčka veľkosti L
50 g trstinového cukru + asi 50 g na vysypanie formičiek
asi 1 PL práškového cukru
100 g mrazeného alebo čerstvého ovocia
nesladená šľahačka / vanilková zmrzlina
1. Čokoládu nalámeme na kúsky a nad vodným kúpeľom (alebo v mikrovlnke) pomaly roztopíme. Vajíčka rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov, bielky dáme do nádoby na šľahanie a odložíme do chladničky. Žĺtky preložíme do misky a necháme bokom na kuchynskej linke.
2. Rúru rozohrejeme na 220°C, formičky vymažeme maslom, vysypeme cukrom a odložíme bokom. V stredne väčšom hrnci (s objemom 1,5 - 2 litre) zmiešame mlieko s ryžovou múkou a dobre premiešame, tak aby tam neboli žiadne hrudky. Dáme na plameň a za stáleho miešania privedieme k varu - uvaríme hustý puding.
3. Hotový puding zložíme z tepla a za občasného premiešania necháme asi 5 min chladnúť. Do horúcej zmesi po jednom vmiešame žĺtok, rozpustenú čokoládu a vanilku a všetko dobre rozmiešame.
4. V čistej väčšej miske vyšľaháme bielky spolu s 50 g trstinového cukru do tuha, avšak bielky by mali byť stále krémové. Asi 1/3 vyšľahaných bielkov vmiešame do čokoládovej zmesi, čím zmes odľahčíme a ďalšiu časť bielkov vmiešame ľahšie. Pomocou stierky alebo metličky opatrne vmiešame aj zvyšok bielkov.
5. Cesto rovnomerne rozlejeme do pripravených formičiek a vložíme do rozhorúčenej rúry. Teplotu v rúre stiahneme na 190°C a upečieme.
6. Medzitým si nachystáme ovocie, šľahačku alebo čokoľvek, s čím chceme soufflé podávať. Ak máte mrazené ovocie, môžete ho zmiešať s 1 PL trstinového cukru a 1 ČL škorice a uvariť. Čerstvé ovocie môžete opláchnuť, nakrájať na väčšie alebo menšie kúsky a nachystať do misky.
7. Asi po 25 min pečenia vrch soufflé posypeme práškovým cukrom a dopečieme. Soufflé by malo byť na dotyk pevné a po zapichnutí ihly alebo špajle do soufflé, nemusí byť úplne suchá, ale tak to má byť.
8. Soufflé podávame ihneď po vytiahnutí z rúry s čerstvým alebo vareným mrazeným ovocím, kopčekom nesladenej šľahačky či vanilkovej zmrzliny.
TIP NA PRÍPRAVU
Ak by ste si chceli cesto pripraviť vopred, môžete si uvariť puding, prikryť ho fóliou a odložiť do chladničky. Pred použitím ho však ohrejte na izbovú teplotu a pokračujte podľa receptu.
Výborná obmena je vanilkovo - čokoládové soufflé, kedy tmavú čokoládu nahraďte rovnakým množstvom bielej a cukru uberte o 20 g. Podávať môžete s horúcimi malinami.
Krásne mlsanie milí moji!
V prípade otázok, dotazov či akejkoľvek pomoci s pečením sa určite na mňa obráťte a kontaktujte ma či už tu alebo cez našu FB stránku :) Veľmi rada vám zodpoviem akékoľvek vaše otázky
S láskou
Vaša Peťa ️