Pečenie s Novalimom (1. časť) - Jablkovo - tekvicové kapsy

pridané: 18.9.2017 o 22:05 | vytlačiť

Napísala som, stretli sme sa a dohodli sme sa. Asi takto jednoducho vznikol môj mini projekt Pečenie s Novalimom. Ako "povinní" bezlepkáči túto firmu určite poznáte. Tí z vás, ktorí nahliadate do tajov bezlepkového pečenia alebo sa s touto myšlienkou pohrávate, ju možno tiež poznáte z regálov niektorých obchodných reťazcov. Pre mňa osobne je to však domáca jednotka bezlepkových múk, pri ktorých som sa ustálila a nedám na ne dopustiť. Vo všetkých receptoch, ktoré nájdete na mojom blogu, totižto používam práve múku od Novalimu a to konkrétne Promix PK špeciál. 

Tieto informácie tu však nepíšem preto, že by som za ne bola platená, ale preto, aby vám pomohli a aby vám recepty naozaj fungovali. Pretože, priznajme si to, nájsť niekedy tú "pravú" múku, je naozaj náročné
 

Už ako som ohlásila na facebookovskych stránkach a aj v predošlom recepte, tento rok máme poriadnu úrodu maslovej tekvice, takže sa momentálne pasujem s výzvou ju zapracovať do sladkého alebo slaného pečeného tak, aby som ju nepostrehla - v tomto súcitím s vašimi vyberavými detičkami, preto keď prekabátim seba, tak verím, že vám sa to podarí s tými vašimi ratolesťami .  A nakoľko je pre mňa september mesiacom najlepšej turistiky, vymyslela som niečo, čo si môžete zobrať so sebou práve na takú fajnovú jesennú túru.

Nuž ale tieto kapsy nie sú zas len tak hocičím - fajnové jemné cesto je plné šťavnatej korenistej jablkovej plnky a popravde chuť tekvice v nej ucítite len sotva. Mletý kardamón a výrazný klinček im dodávajú príjemný hrejivý šmrnc a ešte teplé kapsy vás skutočne aj zohrejú. 

Je pravdou, že ich príprava je kvôli pomalému kysnutiu časovo náročná - ak si však cesto vymiesite večer, vložíte do chladničky a necháte kysnúť cez noc, na druhý deň ráno budete mať tieto kapsy hotové raz-dva

A hoci sú na cesty ako stvorené, verím tomu, že ich bez problémov zmastíte aj na raňajky či desiatu


Na 16 veľkých káps budeme potrebovať:

 

Čas prípravy: 35 min               Čas pečenia: 20 - 25 min           Teplota pečenia: 200°C

                   + 4 - 5 hodín kysnutia v chlade
Cesto: 

1 kocka (42 g) čerstvého droždia

300 g kefíru

450 g bezlepkovej múky Novalim Forte

150 - 200 g bezlepkovej múky Novalim Promix PK špeciál

1 ČL (2 g) xanthánovej gumy

12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku

80 g (asi 4 PL) trstinového cukru

1 ČL vanilkového extraktu

30 ml jablčného octu

50 g roztopeného masla

2 vajíčka veľkosti L + 1 na potieranie


Plnka:

500 g uvarenej maslovej tekvice

1000 g kyslých jabĺk 

100 g trstinového cukru

60 g kukuričného škrobu alebo bezlepkového vanilkového pudingu

1 (štedrá) ČL mletého kardamónu

1 (štedrá) ČL mletej škorice

1/2 KL mletého klinčeku

1 ČL vanilkového extraktu


1. Kefír zohrejeme na príjemnú izbovú teplotu. Droždie spolu s 1 PL cukru rozmiešame v kefíre a necháme kysnúť bokom, zatiaľ čo si navážime ostatné suroviny. 

2. V miske zmiešame múku Forte so xanthánovou gumou, kypriacim práškom a zvyšným cukrom. 

3. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme tekuté suroviny - jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku a vajíčka. Ako posledné pridáme vykysnutý kvások a pomocou ručného mixéra vymiešame na hladké cesto. 

4. Misku prikryjeme fóliou alebo vrchnákom misky a odložíme do chladničky na 4 - 5 hodín, ideálne na noc, kysnúť. 

5. Na plnku ošúpeme jablká a spolu s uvarenou tekvicou ich nastrúhame na hrubo. Vmiešame cukor, koreniny, škrob a vanilku a odložíme bokom.

6. Vykysnuté cesto premiešame a ak je príliš riedke, zmiešame s časťou múky Promix PK špeciál. Ďalšiu časť rozsypeme po doske na vaľkanie a cesto naň preložíme. Hnietením zapracujeme toľko múky, aby sa cesto príliš nelepilo a neroztekalo. 

(pozn.: u mňa bolo cesto veľmi riedke, avšak múku som pridávala od oka, preto si počas miesenia sledujte cesto a múku pridávajte pomaly a postupne)

7. Vypracované cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielikov a každú časť rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom približne 20 cm. Do stredu dáme asi 1 - 1,5 PL náplne a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. 

8. Vezmeme jeden okraj cesta a preložíme ho do stredu na náplň, potom vezmeme hneď vedľajší okraj cesta a preložíme ho na cíp cesta na plnke a takto pokračujeme - okraje prekladáme nad náplňou ako harmoniku. Okraje v strede mierne k sebe pritlačíme - placka by mala pripomínať plochý mešec.  

9. Rúru zapneme a rozhorejeme na požadovanú teplotu. Pomocou obrácačky kapsu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a postriekame vodou. Takto pripravené kapsy necháme na teplom mieste asi 10 min podkysnúť. Vykysnuté potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí alebo nasekanými orieškami a postriekame vodou. 

10. Vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia (asi po 10tich minútach) kapsy znovu postriekame vodou a dopečieme. 

11. Hotové kapsy môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávať teplé alebo studené.


TIP NA PRÍPRAVU

 

Ako som už spomínala, cesto je ideálne na prípravu deň vopred. Rovnako si tak môžete pripraviť aj plnku, v deň pečenia je potom príprava už neuveriteľne rýchla.

 

Krásne jesenné vypekanie

 

S láskou 

 

Vaša Peťa

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.