Marhuľkovo - kakaový koláč s tvarohom a bielkovou penou

pridané: 15.5.2018 o 21:57 | vytlačiť
 

Nestáva sa mi často, ak vôbec, že by som si upiekla koláč len tak pre seba. No kombináciu marhulí a čokolády zbožňujem a preto pri pohľade na fotku tohto koláča v najnovšom časopise Apetit, sa mi začali slinky zbiehať. A bolo rozhodnuté 


Recept som si samozrejme prerobila na bezlepkovú verziu a nebola by som to ja, keby som si ho trošku aj neupravila. Namiesto piškóty, ktorá išla na vrch múčnika, som použila bielkovú penu z bielkov, ktoré mi ostali z posledného pečenia. Tvaroh som namiešala s cheesecreamom (nie že by som  chcela, no nemala som dosť tvarohu a po ruke som mala len tento syr - no kombinácia je to famózna ) a doplnila šťavou z limetky.


Tento koláč chutí presne tak, ako vyzerá - FENOMENÁLNE 

Je šťavnatý, svieži, kakaukový, letný, rýchly a málo sladký - všetky chute sa dokonalo vyvažujú. Ovocie si samozrejme môžete zameniť podľa toho, ktoré vám akurát dozrieva v záhrade alebo ktorého zásoby máte ešte v mrazničke či špajzi. Za seba musím povedať, že sa teším aj na malinovú verziu tohto koláča 

A keď budem citovať popisok v časopise, tak vám poviem, že na plechu vyzerá tento huncút naozaj nevinne, no len čo ho rozrežete a poukladáte na tanier, neodoláte 


Na 1 plech (35 x 40 cm) budeme potrebovať:


Čas prípravy: 20 min            Čas pečenia: 40 + 15 min       Teplota pečenia: 180°C


Kakaové trené cesto:

125 g masla izbovej teploty

75 g trstinového cukru

3 vajíčka izbovej teploty (veľkosť L)

100 g kefíru alebo 80 ml mlieka (živočíšneho alebo rastlinného)  

150 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál

50 g kvalitného holandského kakaa 

6 g bezlepkového kypriaceho prášku

štipka soli


Tvarohová plnka:

500 g jemného nízkotučného tvarohu

250 g syrového krému (cheesecream)

50 ml mlieka

4 žĺtky

1 ČL vanilkového extraktu

šťava z 1 limetky

50 g trstinového cukru

720 g scedeného marhuľového kompótu (použila som 2 veľké sklá) alebo mrazeného či čerstvého ovocia

10 g mletej škorice


Bielková pena

4 bielky 

150 g trstinového cukru

30 g kukuričného škrobu

 

 

1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom pridáme vajíčka a dobre vymiešame. 

2. Múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou premiešame. Vmiešame do maslovo - vajíčkovej zmesi a dobre premiešame. Za stáleho miešania pridáme kefír a malo by nám vzniknúť ľahko rozotierateľné cesto. 

3. Cesto vylejeme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. 

4. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, cheesecream, žĺtky, mlieko, vanilku, cukor a limetkovú šťavu na hladkú zmes. Vylejeme na kakaové cesto a rovnomerne rozotrieme. 

5. Na vrch tvarohovej plnky poukladáme odkvapkané marhule a celý povrch zasypeme mletou škoricou. Takto nachystaný koláč vložíme do rozhorúčenej rúry a pečieme 40 - 45 min. 

6. Po 35 - 40 minútach pečenia začneme šľahať bielky s cukrom do tuhej, no krémovej peny. Do hotovej peny pridáme kukuričný škrob, dobre premiešame a rozotrieme na horúci koláč. Vložíme späť do rúry a dopečieme do zlatista. 

7. Hotový koláč necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Takto schladnutý vložíme do chladničky a necháme úplne stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať. 

 

Viac tipov a aktualít z bezlepkového sveta nájdete na našej  FB stránke a pikošky zo zákulisia si môžete zas popozerať na našom → Instagrame

Kopu fantastických receptov ako tento nájdete aj v pripravovanej knižke o bezlepkovom pečení Bohémsky a hravo, bezlepkovo a zdravo, ktorá vyjde už čoskoro   

Takže pozorne sledujte naše stránky 

 

S láskou

 

Vaša Peťa

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 1
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.