Bezlepkový zákazník

pridané: 14.10.2015 o 14:12 | vytlačiť

          Ak niekto dokáže svoju reštauráciu vybudovať na bezlepkovom jedle, ako je možné, že iný vôbec nevie, čo to celiakia je?

            „Áno, samozrejme, bezlepkové Vám hneď prinesieme.“ Sen alebo skutočnosť? Bohužiaľ, väčšinou sen. Štandardná ponuka reštaurácií sa nezameriava na jedlo bez lepku, ale to im nemožno vyčítať. Choroba je síce známejšia ako v minulosti, no aj tak tí, ktorí sa s ňou nestretávajú, nemusia o nej vedieť. Platí to však aj o čašníkoch?

         Netvrdím, že na stredných odborných školách sa má učiť o typoch chorôb u zákazníkov. Nebolo by však na škodu, ak by čašník vedel rozpoznať, čo od neho očakávame. V Poprade sme sa chceli najesť v jednom nákupnom centre. Na výber bol, samozrejme, len pult rýchleho občerstvenia. Neočakávala som veľa, ale ani nič. Slečna za pultom evidentne nevedela, čo to znamená lepok a odporučila mi vyprážaný rezeň. Môj pohľad jej asi stačil a opravila sa – nech si dám cestoviny. Nevedela som, či sa mám smiať alebo plakať, tak som len odvetila, že si dám iba kurací vývar, ale s ryžou namiesto rezancov. Inak, je to naozaj skvelá alternatíva. Ak prežijete niekoľko nechápavých pohľadov, a to mi verte, že ich bude dosť, aj vy si budete môcť dať pracovný obed v reštaurácií.

          Bola by som nespravodlivá, ak by som všetky reštauračné zariadenia hádzala do jedného nevedomého vreca. Dokonca aj u nás na Kysuciach existujú podniky, ktoré dobrovoľne a radi ponúkajú jedlo pre celiatikov. Nejde len o pizzu, ale aj o vyprážané jedlá či cestoviny. To je ale, nanešťastie, skôr výnimkou ako pravidlom.

         Malý zážitok na záver. Ja sama som robila čašníčku a raz mi prišla pani so synom, ktorá mi asi trikrát zopakovala, že chlapec je bezlepkový, teda nemôže múku. Jej potešenie v očiach, keď som jej povedala, že aj ja som celiatička a viem, čo to obnáša, bolo na nezaplatenie. Myslím, že sa tak často nestretávala s podobnými reakciami. Viacerí by si možno mali zapamätať, že spokojný zákazník je ten, ktorý sa vráti aj nabudúce.

        A my si nabudúce môžeme opísať dostupnosť potravín v obchodoch a na recept v lekárňach.

 

Autor: Barborka

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 5
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (2)

  • napísal:
    používateľ:
    mkasi
    pridané:
    18:13 14.10.2015

    aj ja celiakiu a samozrejme rovnaký problém. Celkom som oblúbila jeden obchodík Astevia v BRATISLAVE-Lamači v priestoroch Tesca. Ale už tam nechodím na obedy. Naposledy som i pýtla už neviem aké jedlo, keď mi predávajúca hovorí, že v jedle je bežný ocot. Poznala ma, už dávnejšie som jej vrátila jedlo, v ktorom boli zavárané uhorky. Preto mi to povedala. a moje prekvapenie, keďže vedela, že ocot celiatik nesme, bolo toto je označené ako bezgluténové. Vraj im nikto nevie dokázať, že v octe je lepok. Pozerala som na ňu, či to mslí vážne! Škoda, že aj ona nie je celiatik, aby si vedela predsaviť následné problémy spojené s konzumáciou lepku. Kto má túto intoleranciu vie,o čom hovorím. Nuž milé panie z Astevie, keď chcete mať spokojných zákazníkov, treba ich počúvať prípadne si všetko potrebné vyhľadať na internete. Pýtam sa preto, nemali by v takýchto prevádzkach pracovať licencovaní kuchári?

  • napísal:
    používateľ:
    lubicaf
    pridané:
    14:45 29.10.2015

    Pokiaľ viem, ocot (akýkoľvek) je bezpečná potravina pre celiatikov. Sama mám celiakiu a spočiatku som ocot odmietala, lebo som niekde čítala, že karamel (E150) celiatici nemôžu. Pýtala som sa na to svojej gastroenterologičky a tá mi potvrdila, že ocot je OK.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.