Recept na chlieb

pridané: 5.12.2005 o 18:04 | vytlačiť
V piecke ETA pečiem aj vynikajúci chlieb, ktorý upečiem z 70 Dg a hotový váži 1,20 kg. Používam tento recept :
teplú vodu - 5,8 až 6 dl
olej - asi 0,5 dl
trocha soli
múku takto: 3 odmerky Promix CH + 3 odmerky MIXU z vied.pekární + 1 odmerka Promix T /1 odmerka je asi 10 Dg/.

Potom dať 1,5 balíka instantné droždie a trocha guarovej gumy-nie veľa lebo v Mixe už je. Keď pužijem namiesto Mixu Promix UNI tak dávam viacej guarovej gumy a trocha octu. Piecť na programe Klasik a kôrka stredná. Nie je dobre urýchľovať program lebo chlieb spadne a nie je taký dobrý.
Upečený ho vyklopím, na chvíľu zakryjem utierkou a nakrájem na krájači celú dávku. Buď ho uchovávam v mrazničke a vynikajúci je do toustovača lebo krajíčky sú akurát ako toustový chlieb - niekedy aj väčšie. Skúšala som dať aj zemiakové vločky a je to skoro to isté ako Promix T - ktoré robia chlebík pekný aj farebne aj nie je taký ostrý a suchý. Niekedy si opražím vo vajíčku, do ktorého nastrúham tvrdý syr - ked je chlieb už starší.
Ja ked už pečiem tak radšej väčšiu dávku a vlastne ušetrím čas aj mám menej roboty. Na raňajky si dávam aj do mikrovlnky - ešte zmrazený a je ako bavlnka, na to trocha masla a fakt môže každý závidieť.
Skúste to - uvidíte ako sa oplatí piecť v piecke. A merala som aj koľko spáli elektriky a vôbec to nie je strašné. Pýtala som sa odborníkov a vraj spáli ako 100 W žiarovka - teda 1 KW za 10 hodín. A stojí to za to lebo chlieb je upečený vlastne bez roboty a s nízkymi nákladmi.
Stačí vyskúšať.
Dobrú chuť všetkým celiakom !!!!!
Viera
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: hankovicova.viera

Diskusia k magazinu (7)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:43 5.1.2006

    Chcem sa spýtať či táto piecka má dve vrtuľky. Ja totiž doma mám tiež tú piecku, ale častokrát sa stane, že dobre nevymiesi cesto a tým sa znehodnotí celá múka. Už veľa krát sa nám stalo, že chlebík museli jesť sliepky. A ešte máme veľký problém s tvrdosťou chleba, na druhý deň je ako kameň!!!!Keď ho naparím, zvlhne, keď ho dám do mikrovlnky tiež nie je nič moc, neviem čím dosiahnuť, aby aspoň dva dni vydržal. Skúšali sme amarant aj tú gumu a nijako sa nám to neprejavilo. Synovi stálenechutí. A strašne má rád rožky a knedlík a toto vôbec nemôže. Dá sa aj toto nejako vykúzliť??? Nevie sa zmieriť s tým môj syn, že má celiakiu a je v pubrt. veku - 16 rokov a strašne potrebuje veľa jesť. Je však zvláštne, že sa mu táto alergia nijako neprejavuje a preto hoci sa snažíme s manželom piecť, nič mu nechutí. Mamina

  • napísal:
    používateľ:
    megi
    pridané:
    20:49 6.1.2006

    Čo sa týka tvrdosti chleba mám podobné problémy pokiaľ používam múky od novalimu hoci ich aj miešam chlieb je na druhý deň drobivý. Preto som začala na prípravu chleba používať iné múky ako sú MANTLER alebo MIX-B od Schär-u, poprípade JIZERKU-tá je vhodná najmä na prípravu kysnutého cesta. PROMIXI používam hlavne pri varení a na halušky. Megi

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    12:07 7.1.2006

    ja mám piecku ALASKA s 2 vrtulkami, ale v žiadnom prípade tam chlebové cesto nenechávam ani kysnúť ani miešať. urobím kvások, rýchlo zamiesym a dám do piecky len piecť. po pečení ho vyklopím potriem maslom /kto môže/, kto nie tak vodou a je to. do mraziaku som ho nedávala, lebo ho vždy zjeme, ale aj na 3.den je dobry. dlhšie nám nikdy nevydržal, lebo ho zjeme.

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    06:35 11.1.2006

    Ano moja Eta má dve vrtulky a som s nou veľmi spokojná. Využívam ju na uľahčenie práce a myslím že je nezmysel najprv ručne miesiť a kysnúť a potom dať piecť. Na to potom asi netreba takúto piecku - stačí obyčajná. Je dobre používať rôzne múky - ja som spokojná s MIXOM z Vied.pekární z Modry a tmavá Promix dodá vláčnosť. Ak je kôrka tvrdá stačí piecť na bledej kôrke a hotový ja dávam do utierky a zakryjem nejakým igelitom a on pekne zmäkne, Potom ho pokrájam na krájači a je dobrý. Neviem či máte s jednou vrtulkou no počula som že tie sú horšie. Možno treba použiť iný pomer múk ale určite iba z Promixu bude chlie tvrdý a drobivý. Neviem ešte som nepoužívala ten Promix Forte, aký je, možno s tým by to bolo lepšie. A čo sa týka syna? Určite ak bol zvyknutý na obyčajný chlebík tak mu tak skoro tento nebude chutiť, musí si zvyknúť na určitý druh. Ale pokiaľ počúvam tak veľa deťom začal chutiť hotový pečený z Viedenských pekární. Je síce drahý a objednáva sa ale má podobnú chuť ako obyčajný. Aj u nás v Trnave ho v predajni objednávame veľa a ten komu nechutí nijaký pečený tak určite sa mu zapáči tento. Aj tvarove je ako obyčajný. Len je tam otázka financií. Ale čo už? nie? Ved predsa mu nedáte jesť peniaze alebo z nich nič neuvaríte. tie vždy boli aj budú ale zdravie je jedno. Skúste ešte zmiešať iné druhy a dať zemiakové vločky - potom bude určite vláčnejší a mekší. Alebo dajte trocha zemiakového škrobu ale musí sa dať viacej vody lebo každý zemiak viaže na seba vodu. Aj guarová guma viaže viacej vody. Ale asi už 16 ročného nijako nepresvedčíte aby jedol tento chlieb ked dobre pozná chuť obyčajného. Skúste, Prajem aby sa vydarilo a ozvite sa skúsime niečo iné. Môj chlebík nie je tvrdý. Síce kôrka trocha ané ale po odležaní zmäkne. Viera

  • napísal:
    používateľ:
    hankovicova.viera
    pridané:
    06:39 11.1.2006

    A aké múky používate? asi viacej druhov. Ale to máte dosť roboty, ručne vymiesiť a v piecke iba piecť. Ved ona má uľahšiť pečenie. Ja tam všetko v správnom pomere dám a môžem s kľudom ísť na 3 h.30 minút robiť niečo iné, vôbec sa o to nestarám a iba vytiahnem hotový chlieb. Ani veľa elektriky nespáli. Ten váš postup potom je tak trocha ručný, nie? Lebo v čase pečenia a dá sa aj naprogramovať môžem robiť iné, aj variť, prať alebo hocičo. Myslím, že na toto je piecka aby boli využité jej funkcie. Ja som s mojou Etou veľmi spokojná, stačí v správnom pomere nadávkovať, vyklopiť a utrieť utierkou a je. Niekedy pridávam i zemiakové vločky. Viera

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    16:01 11.1.2006

    no moje miesenie spočíva v zmiešaní všetkého za 1,5 - 2 minúty. kvások mám hotový kým dám riad do myčky. ja šetrím časom až velmi. v mojej piecke /má 2 vrtuľky/ bol bezlepk.chlieb na akomkolvek programe tvrdý, nezdvihlo ho sušené droždie tak dobre...hlavne že som našla spôsob na dobrý chlieb, ktorý nám chutí. Ja som piecku potrebovala surne a ETA mala prist az o dva tyzdne, nebola som ochotna cakat a hlavne bola aj o polovicu lacnejsia. robila som v nej takymto spôsobom aj vianocku a bola fajn. používam aj PROMIX CH aj FORTE a dávam aj zemiakový škrob. nikdy ma nenapadlo kupovať múku na chlieb za drahšie peniaze. som len v začiatkoch, možno sa prepracujem aj k takýmto veciam, ale ked nám chutí a hlavne nemáme problémy, nebudem si robiť problémy ani ja. pečiem v nej aj mužovi lepkový chlieb, to tam všetko len zosypem a prídem ho vybrať o 3.5 hodiny. to je ale iné.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:16 23.1.2006

    Ja som si kúpila piecku ETA s dvoma miesacimi hakmi a som maximalne spokojna. Este sa mi nestalo,ze by sa mi chlieb nepodaril upiect. K piecke bol aj receptar bezlopkovych chlebov, kolacov a tak peciem len podla nich. Pouzivala som najprv bielu muku Promix ale teraz mi mama kupila tmavu Promix a ten je najlepsi. V minulosti som si chlieb kupovala ale nechutil mi.Hned po zisteni celiakie som si kupila pec vlastnu. Davam do neho slnecnicove, tekvicove a lanove semiacka. Prajem vela uspechov. Andrea

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.