Kniha receptov

pridané: 9.6.2003 o 23:44 | vytlačiť
Existuje kniha receptov na bezlepkovu dietu? Konkretne da sa zakupit v Kosiciach alebo v Presove? Doposial som marne hladal. Uvitam akykolvek link alebo kontakt. Jeto pre mojho kolegu z prace a jeho dve chore deticky. Dakujem za akukolvek radu.

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (4)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:37 16.6.2003

    Existuje niekoľko kníh. Napríklad : Netradičné múčniky od Evy Paulovičové - diabetické, celiatické, nízkokalorické a iné...., vydalo Knižné centrumŽilina abude ke kúpi v Bratislave v predajne Astevia - Herlianska. Dá sa požiadať o túto knihu v Prešove v predajne zdravej výživy, Hlavná 27, Mgr.Báčová. Dodáme jej ju. Prajem pekny den. Pavel - Astevia.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:37 19.6.2003

    Mily priatel coeliatikov, v Kosiciach na Hlavnej ulici pri Dome Sv. Alzbety je knihkupectvo, kde obcas maju knihy aj s touto tematikou a to medzi kucharskymi knihami a aj medzi zdravotnickou literaturou a urcite nielen v tomto knihkupectve, treba pohladat, pripadne objednat v predajni. Este v predajni zdravotnickej literatury v Nemocnici s poliklinokou na Triede SNP 1 (pri lozkovej casti). Zial, zatial neviem o nejakej slovenskej bezlepkovej kucharke, vsetky maju cesky povod. Vela zdaru. Ivana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:39 20.6.2003

    Ahoj pošlite adresu alebo e mail a zašlem Vám nejaké recepty. Kniha je tenučká a stojí okolo 60 sk. Pa miriam22@centrum.sk

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:05 25.7.2003

    Kniha v slovenčine pre celiatikov momentálne nie je sú to vždy len pridané receptíky v kuchárskych alebo diétnych knihách. Oficiálne zbrierame recepty zaručené a vyskúšané na meilovej adrese palsovaz@mod.gov.sk, kde sa sústreďuje na vydanie publikácie a malo by to byť do konca tohto roka na vianočnom trhu alebo osobne opäť na hore uvedenej adrese. Ešte aj v časopise dieťa vydáva recepty pre celiatikov PhDr. Katarína HAJTÁŠOVÁ, ktorá je predsedníčkov Občianskeho združenia celiatikov v Bratislave. Zatiaľ môžem poskytnúť pár dobrých a oskúšaných receptov *** POHÁNKOVÁ SO ZEMIAKMI 3-4 stredné zemiaky, 1 cibuľa, 60 g koreňovej zeleniny, 30 g pohánky, 10 g sušených húb, 1 PL oleja, cesnak, rasca alebo koriander, petržlenová vňať Zemiaky, huby, cibuľu a koreňovú zeleninu variť v osolenej vode takmer do mäkka. Pridať pohánku a dovariť. Omastiť, pridať rozotretý cesnak a petržlenovú vňať. *** BYLINKOVÁ JARNÁ 1,5 l zeleninového vývaru, 200 g varenej ryže, pohánky alebo pšena, mladé výhonky žihľavy alebo púpavy, 4 PL bieleho jogurtu Varenú ryžu /alebo iné obilie/ zaliať vývarom, posoliť a krátko povariť. Pridať nasekané bylinky a znovu povariť, kým nezmäknú. Vmiešať jogurt a ihneď podávať. *** ZELENINOVÁ KRÉMOVÁ 50 g koreňovej zeleniny, 25 g mlieka, 5 g masla, 5 g Maizeny, soľ,voda Zeleninu pokrájanú na kocky podusiť na masle, zaliať vodou, osoliť, uvariť. Zeleninu prelisovať cez sito, priliať mlieko rozmiešané s Maizenou a prevariť. *** KARFIOLOVÁ POLIEVKA Karfiol uvariť v osolenej vode, zahustiť zápražkou z mlieka a maizeny, zaliatou mliekom. Na tanieri dochutiť posekanou petržlenovou vňaťou. *** ŠOŠOVICOVÁ S CESNAKOM Do 7,5 dcl vody namočiť 3 PL prebratej a umytej šošovice. Uvariť do mäkka, zahustiť maizenou alebo ryžovou múkou /v 1 dcl vody rozmiešať 2 KL maizeny alebo ryžovej múky a doliať do 5 dcl/. Hotovú polievku omastiť 1 PL oleja a ochutiť cesnakom. *** KAPUSTNICA 300 g brav.mäsa, 10 g sušených húb, 400 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, bobkový list, celé čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 200 g údenej klobásky 2 dl bieleho jogurtu, majorán Mäso vložiť do hrnca so studenou vodou spolu s vopred namočenými pokrájanými hubami, pokrájanou kapustou, celou cibuľou, cesnakom, soľou a korením. Na miernom ohni variť takmer do mäkka. Pridať klobásku pokrájanú na kolieska a variť ešte 25 minút. Mäso vybrať, pokrájať a vložiť naspäť do polievky. Nakoniec vmiešať jogurt a majoránku. *** HLIVOVÁ KRÉMOVÁ 1,25 l vody, 150 g hlivy, soľ, bobkový list, 150 g zemiakov, 20 g oravskej slaniny, 20 g ryžovej múky, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, 1 kyslá smotana, 2 PL Promix PK do zápražky Do vody dať variť nakrájané hríby, osoliť, pridať korenie, bobkový list, na kocky nakrájané zemiaky. Slaninu nakrájať na kocky, opražiť, pridať Promix a urobiť svetlú zápražku. Nakoniec pridať rozotretý cesnak. Zamiešať a povariť. V kyslej smotane rozmiešať 2 PL ryžovej múky, pridať do polievky a chvíľu povariť. *** BEZLEPKOVÁ TATÁRKA A MAJONÉZA Na majonézu: 1dcl vody, 2 cl octu, 2 žĺtky, štipka soli, 2 KL múky PROMIX PK, olej, nesladené Tatra mlieko Na tatárku: majonéza, cibuľa, uhorky, cukor Do misky nad parou dať vodu, ocot, žĺtky, soľ, Promix. Masu pomaly miešať, kým nezhustne. Misku odstaviť, pomaly za stáleho miešania pridať podľa potreby olej a mlieko. Do vychladnutej majonézy pridať nakrájanú cibuľku, uhorku a dochutiť cukrom. *** CESNAKOVÁ NEVARENÁ OMÁČKA 1 jogurt, 1 kocka tvarohu, 2 dl mlieka, soľ, 3 strúčiky cesnaku, posekaná pažítka V mixéri suroviny vymixovať na hladkú omáčku. Podávať ako prílohu k mäsu alebo ako dressing na zeleninové šaláty. *** NEAPOLSKÁ OMÁČKA 1 kg rajčín, 1/4 menšieho zeleru, 1 mrkva, 1 cibuľa, 2 PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 ČL oregana, 1/2 ČL bazalky, soľ, 1 PL petržlenovej vňate Na lyžici oleja dusiť nakrájanú zeleninu asi 1 hodinu. Na druhej lyžici oleja osmažiť bazalku a oregano, všetko zmiešať, osoliť a prepasírovať. *** RAJČINOVÝ SO SYROM Rajčiny nakrájať na tenké plátky, papriku na pásiky, syr postrúhať. Pridať nakrájanú cibuľu, vajce natvrdo, uhorky pokrájané na plátky. Dochutiť šťavou z citróna, soľou, cukrom, olejom a mletým korením. *** Z ČÍNSKEJ KAPUSTY šalát 400 g čínskej kapusty, 1 PL oleja, voda, soľ, cukor, ocot Listy kapusty dobre umyť, pokrájať na tenké rezance. Poliať olejom a premiešať. Z vody, soli, cukru a octu pripraviť nálev podľa chuti a zmiešať s kapustou. Nechať postáť. *** ZEMIAKOVÝ S NIVOU 400 g varených zemiakov, 100 g Nivy, 1 cibuľa, 1 PL oleja, 1 PL octu, 1 PL horčice, 1 biely jogurt, štipka soli a mletého čierneho korenia Zemiaky nakrájať na tenké plátky, pridať nadrobno posekanú cibuľu, postrúhanú Nivu a zaliať rozmiešaným olejom, octom, horčicou, jogurtom, soľou a korením. Všetko spolu premiešať. *** GRATINOVANÝ TEĽACÍ REZNÍK 4 teľacie rezne, 20 g oleja, 40 g mlieka, 1 vajce, 40 g tvrdého syra, 2 broskyne z kompótu, soľ Rezne naklepať, orestovať na rozpálenom oleji, podliať troškou vody, osoliť. Dusiť do mäkka. Z mlieka rozšľahaného s vajcom a nastúhaným syrom pripraviť cestíčko. Otečené broskyne nakrájať na štvrťky. Do zapekacej misy vložiť plátky mäsa, na každý uložiť broskyne a prekryť cestíčkom. V trúbe alebo na grile zapiecť. *** ZAPEKANÉ MäSO SO ŠĽAHAČKOU 400 g varených zemiakov, 100 g na kocky nakrájaného vareného mäsa, 250 ml smotany,olej Zemiaky ošúpať, nakrájať na plátky, polovicu uložiť do vymastenej zapekacej misy, pridať mäso a zvyšok zemiakov. Zaliať smotanou a zapiecť. *** PLNENÉ BAKLAŽÁNY 4 baklažány, 1 vajce, 300 g brav.mäsa, 30 g bezlep.strúhanky alebo hrubej kukuričnej krupice, 20 g cibule, 30 g masti, čierne korenie, soľ Z pomletého mäsa a ostatných prísad pripraviť plnku, ňou naplniť po dĺžke prerezané a s dužinou vydlabané baklažány. Upiecť na masti v rúre. *** KARBONÁTOK 500 g brav.mäsa, 200 g strúhaného Eidamu, trochu korenia, 2 vajcia Mäso zomlieť, pridať ostatné suroviny, premiešať. Nechať cez noc v chladničke odležať. Tvoriť karbonátky a smažiť v oleji na panvici. *** FAŠÍRKA S GAŠTANMI A PISTÁCIAMI 400 g chudého bravč.mäsa, 400 g chudého hov.mäsa, 600 g gaštanov, 70 g olúpaných pistácí, 50 g blp. strúhanky, 1 vajce, 140 g slaniny nakrájanej na jemné plátky, 4 bobkové listy, petržlenová vňať, olej, soľ, čierne korenie, 5 malých cibuliek Gaštany nakrojiť ostrým nožom a variť ich v osolenej vode s 1 bobkovým listom asi 30 minút. Po uvarení scediť, nechať vychladnúť a olúpať. Pistácie nahrubo pokrájať. Mäso pomlieť, pridať pokrájané pistácie, 200 g uvarených gaštanov, 1 vajce, strúhanku, posekanú petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešať a vlhkými rukami na papieri na pečenie vytvarovať obdĺžnikovú fašírku. Zabaliť ju do plátkov slaniny, previazať špagátom a medzi slaninu nastrkať bobkové listy. Preložiť na plech, okolo uložiť gaštany, polovice cibuliek, poliať troškou oleja a podliať 1 dl vody. Piecť asi 1 hodinu. Počas pečenia podlievať výpekom. Podávať so zemiakovým pyré. *** MäSOVÉ PLACKY 1 kg brav.pliecka, 5 vajec, 700 ml leča, 150 ml oleja, soľ, mleté čierne korenie, 6 PL Solamylu Mäso pokrájať na malé kocky, dať do hlbšej misy, osoliť, okoreniť, pridať lečo a dobre premiešať. Vajcia vyšľahať so Solamylom, naliať na mäso a opäť premiešať. Odložiť aspoň na 12 hodín do chladu. Z odležanej masy tvarovať placky a vo väčšom množstve tuku ich pomaly z oboch strán vyprážať do zlatista. Podávať so zemiakmi alebo pyré. *** PSTRUH PODĽA HEMINGWAYA 4 pstruhy, 100 g masla, 300 g ananásového kompótu, 1 dl bieleho vína, 1 dl šľahačky, štipka kôpru, mleté čierne korenie, soľ Pstruhy očistiť, vypitvať, umyť, osušiť utierkou. Posoliť, pokoreniť. Na panvici rozpustiť maslo, vložiť pstruhy a z oboch strán prudko opiecť. Pred dokončením podliať vínom, odstaviť a nechať chvíľu pod pokrievkou. Do vyšľahanej šľahačky /bez cukru/ pridať štipku jemne nasekaného kôpru a na tanieri ňou ozdobiť kúsky ananásu. Podávať s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou. *** KURA PLNENÉ CÍCEROM 1 kura, 200 g cíceru, 2 rozotreté strúčiky cesnaku, soľ Prebratý cícer prepláchnuť, zaliať osolenou vodou a nechať cez noc stáť. Na druhý deň vodu zliať, cícer prepláchnuť, zaliať a pomaly variť 20 minút. Kura umyť, naplniť cícerom zmiešaným s cesnakom a zašiť. Zvyšný cícer nasypať ku kuraťu. Osoliť a za občasného podlievania prikryté piecť 40 minút, odokryť a prudko opiecť. Podávať so zemiakmi. *** SYROVÉ PLACOČKY 2 vajcia, 20 g masla, 200 g syra, 80 g hladkej kukuričnej múky, 1/2 KL prášku do pečiva Rozmiešať vajce s maslom, pridať nastrúhaný syr a zahustiťv múkou s práškom do pečiva. Na pomastenej panvici piecť placky z oboch strán, podávať s mäsom alebo zeleninou. *** KUKURIČNÁ KAŠA PO TALIANSKY 1 l vody, 250 g kukuričnej krupice, 150 g syra, 200 g húb, 150 g masla, 1 fľaša kečupu, soľ, mleté čierne korenie, oregano Krupicu variť za stáleho miešania asi 30 minút, vyliať na plech, nechať vychladnúť. Vymastiť zapekaciu misu, pridať na kúsky pokrájanú kašu, nastrúhaný syr, pokrájané huby, korenie. Poliať rozpusteným maslom. Vrstviť, kým neminieme suroviny. Na vrch naliať kečup, posypať oreganom, upiecť. Podávať teplé. *** TVAROHOVÉ ŠATôČKY 250 g bezlepkovej múky, 250 g Hery, 250 g tvarohu, džem na plnenie Múku, Heru a tvaroh zmiešať, vypracovať cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkať plát, vykrojiť štvorčeky, do stredu dať džem, okraje prehnúť, rožky stlačiť, piecť pri 180´C až do zružovenia. Pred pečením možno potreť žĺtkom.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.