Laktózová intolerancia

pridané: 9.11.2004 o 00:14 | vytlačiť
U niektorých pacientov sa najmä v začiatku ochorenia prejavuje neznášanlivosť aj ďalších potravín ako napr. kvasnice, huby, sója, kurčatá, vajcia, tuniak a mlieko. Enzým laktáza je potrebný k rozloženiu a k vstrebávaniu laktózy (mliečneho cukru) z kravského mlieka v črevných klkoch (z laktózy vzniká glukóza a galaktóza). Pri alergii na lepok a zápalovom postihnutí tenkého čreva sa často prejavujú aj príznaky laktózovej intolerancie: nutkanie na zvracanie, nafukovanie, hnačka a pod. v čase 30 minút – 2 hodiny po konzumácii mlieka alebo inej potraviny obsahujúcej laktózu.

Po prísnom dodržiavaní bezlepkovej diéty, sa po období jedného až dvoch rokoch obnoví funkcia črevných klkov, a príznaky laktózovej a inej (negluténovej) intolerancie by sa už nemali prejavovať. Laktózu (mliečny cukor) môžu obsahovať aj ďalšie výrobky ako napr. instantné zemiaky, polievky, dressingy, lunch meat a mnohé iné. Laktóza môže byť súčasťou až 20 % liekov. Preto je potrebné rovnako pozorne čítať zloženie výrobku, alebo informovať sa u výrobcu na obsah laktózy. Vo veku 19 – 50 rokov sa odporúča konzumovať 1000 mg kalcia denne. Komplikáciou diéty s úplným vynechaním mliečnych výrobkov môže byť osteoporóza (rednutie kostí).
Treba pripomenúť, že laktózová intolerancia sa vyskytuje častejšie vo vyšších vekových skupinách, čo je dané normálnym fyziologickým poklesom aktivity laktázy v priebehu života.

COPYRIGHT © 2003 BY VLADIMÍR RIMÁR
ČLEN VÝBORU
ZDRUŽENIA RODIČOV A PRIATEĽOV
DETÍ A MLADISTVÝCH S COELIAKIOU

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.