Domáci (takmer) bezlaktózový jogurt

pridané: 27.2.2007 o 10:00 | vytlačiť
(takmer) bezlaktózvový jogurt

Postupne skúšam koľko laktózy moje telo znesie a popravde mám stále už po konzumácii jedného normálneho jogurtu problémy :( A tak ma napadlo urobiť si vlastný domáci jogurt z bezlaktózového mlieka, ktorý mi žiadne problémy nerobí, je bez konzervačných látok, mám záruku, že sa do môjho tela dostávajú probiotiká a je výborný :) Jediný obsah laktózy je v originálnej jogurtovej kultúre (veľmi malé množstvo) – treba vyskúšať toleranciu.

Príprava biologicky aktívneho jogurtu:
- 1 liter bezlaktózového mlieka (kupujem Minus L v Bile)
- 6 polievkových lyžíc sušeného sójového mlieka (resp. iného) na zahustenie
- jogurtová kultúra – neskôr budú stačiť 2 polievkové lyžice jogurtu z predošlej dávky

Do mlieka pridáme 6 polievkových lyžíc sójového mlieka a ohrejeme na teplotu 82 stupňov (dá sa použiť teplomer na zaváranie) a rýchlo vo vodnom kúpeli schladíme na 35 – 38 stupňov (ak na očkovanie používame skôr pripravený jogurt, mlieko treba ochladiť na 42 – 45 stupňov). Do takto pripraveného mlieka (vrelé mlieko by baktérie zahubilo) vysypeme a dôkladne rozmiešame jogurtovú kultúru (resp. 2 lyžice skôr pripraveného jogurtu). Zmes ihneď vlejeme do 6 pohárikov od detskej výživy, ktoré sme tesne predtým dobre vypláchli horúcou vodou. Poháre dobre uzavireme a vložíme do jogurtovača na 6 hodín a následne uložíme do chladničky na 12 hodín. Dĺžkou doby prípravy sa dá regulovať kyslosť jogurtu (čím dlhšie, tým kyslejší), sušeným mliekom zasa hustota.

Skúšala som najprv vyrobiť jogurt očkovaním z kúpených jogurtov, ale ani jeden sa mi nepodaril (svedčí to podľa mňa ich o obsahu živých kultúr). Originálne kultúry sa dajú objednať vo Výskumnom ústave mliekárenskom Žilina na t.č. 041/7072113 (pozri www.vum.sk). Cena jednej kultúry do 1l mlieka (objednala som hneď 3ks) je 44 Sk + poštovné 40 Sk (obe ceny bez DPH). Ak si pri výrobe odložíte 2 polievkové lyžice jogurtu (napr. už pri príprave do fľaštičky od liekov) na ďalšie zaočkovanie, je možné týmto spôsobom dosiahnuť až 10 násobné preočkovanie. Potom sa odporúča opäť použiť originál kultúry aby bolo zabezpečené správne zastúpenie jogurtovej mikroflóry.

Cena surovín na výrobu jedného jogurtu mi vyšla cca 11 Sk (mlieko, kultúry, poštovné, sójové mlieko). Na prípravu som použila staručký jogurtovač ETA, ale príprava je vraj možná aj zabalením do utierok či deky a položením na teplý radiator (nemám odskúšané).

frčka.
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: frcka

Diskusia k magazinu (2)

  • napísal:
    používateľ:
    duri008
    pridané:
    21:35 30.7.2007

    Dobry den, u nas v ponuke najdete aj bezlaktozovy jogurt:) skuste si pozriet www.bezlaktozy.sk jogurt obsahuje: Jemný probiotický jogurt s obsahom tuku 3,8 % Probiotický jogurt, ktorý obsahuje živú kultúru Lactobacillus acidophilus LA 5 a Bifidobaktérie BB12, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém. !!! Bez laktózy a lepku !!! Obsah balenia 500 g, 6 ks v kartóne, Trvanlivosť 18 dní od dátumu výroby VÝŽIVOVÁ HODNOTA v 100g: Energia: 320kj / 75kcal Bielkoviny: 4,3g Uhlohydráty: 5,8g Z toho fruktóza: 5,8g Tuk: 3,8g Nasýtené mastné kyseliny: 2,3g Vláknina: 0,0g Sodík: 0,05g *obsah laktózy nižší ako 0,1g/100g Neobsahuje chemické prísady ani konzervačné látky

  • napísal:
    používateľ:
    moncika
    pridané:
    15:29 29.6.2010

    wau! tak toto je uzasne! konecne nova sprava aj pre mna.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.