Išiel lepok na vandrovku:) (Malajzia - Singapur - Thajsko)

pridané: 8.3.2015 o 07:02 | vytlačiť

 

     Po kratšej pauzičke sa opäť poslušne hlásim, tento krát s krátkym sumárom s mojimi skúsenosťami so stravovaním v týchto rovníkových krajinách.

    Na dovolenku som odchádzala s malou dušičkou, ako sa tam budem stravovať. Rozhodla som sa vôbec sa nezamýšľať, ako je čo pripravené, vyberať si prirodzene bezlepkové jedlá a užiť si exotiku a teplo.

     Prvá zastávka nášho tripu bola Kuala Lumpur. V tomto vyspelom meste sa mixujú luxusné reštaurácie s typickými malými či veľkými tržnicami na každom rohu. S bezlepkovým výberom problém nebol, avšak dopredu upozorňujem, že o zaručení hygieny v tomto prípade nemôže byť reč, pretože v Malajzii je kultúra stolovania poňatá v inom smere. Pouličné stánky sú na každom rohu, jedlo vám pripravia do minúty a buď ho jete za pochodu napichnuté na paličke, alebo na plastových stoličkách a stoloch rovno na ulici. Nie je možné dopátrať sa, čo bolo na danej panvičke robené pred vašim jedlom a už vôbec nie je možné, aby kvôli vám „stánkari“ nádobu umyli :). V reštauráciách sa o to pokúsiť môžete, ale ruku do ohňa by som za to nedala.

     Ďalšie mesto, ktoré sme navštívili bol Singapur. Mesto na vysokej úrovni, čistota mesta neuveriteľná, známe reštauračné siete a foodcourty, znovu všade veľký výber jedál. Akurát sa konala veľká oslava Nového Čínskeho roka a keďže Číňania tento sviatok oslavujú najmä veľkým hodovaním a stolovaním s rodinami,  v  centre mesta boli zabezpečené dodatočné možnosti stravovania (niečo ako naše festivaly – stánky s rýchlym občerstvením).

    Nakoniec sme zakotvili v Thajsku. Môžem povedať, že v Thajsku bol najmenší problém niečo si vybrať a hladná som nebola nikdy. Na každom rohu predávajú čerstvé umyté ovocie, ktoré chutí samozrejme úplne inak než nás dovážaný ananás. Takisto veľká dostupnosť čerstvých rýb, žiadne zemiaky a chlieb, samá ryža. Na všetko používajú kokosový olej, čo dodá jedlu super chuť. Samozrejme používajú veľa korenín a ich jedlo je štipľavé, avšak stačí vždy dopredu upozorniť na „no spicy“.

   Celkovo sa v týchto krajinách pšenica používa veľmi málo, skoro všetko je robené z ryžovej múky, základ ich typických jedál je ryža, ryžové rezance, mäso, ryby, zelenina a ovocie. Vlastne kuchyňa ako keby robená pre nás :). Počas letiskovo-vlakovo-autobusových presunov sme mali stále po ruke nejaký ich zdravý snack ako sušený hrach, žltú fazuľu alebo oriešky. Domáci najviac „fičia“ na sušených rybách, čo mne vôbec nechutilo. Zhodnotenie celkového výletu na jednotku, zle mi nebolo ani raz, ich stravu môžem len odporučiť, stačí sa na nich pozrieť, akí sú zdraví a vitálni. Aj keď ich zvyk dať si ku každému jedlu (aj na raňajky) štipľavú polievku, som si domov nedoniesla :) :).  

 

 Fotky:

1. a 2. foto - Nasi lemak - Ryža s vajíčkom, sušenými rybičkami a orieškami, považované za "niečo malé" medzi hlavnými jedlami, my sme si to dali na obed ako hlavné jedlo. 

3. foto - Pad thai - ryžové rezance s babmusovými výhonkami, krevetami, orieškami a tofu (mierne pikantné)

4. foto -  Sklenené rezance s kuracím mäsom (sladké, kokosový olej) 

5. foto -  White carrot cake/biely mrkvový koláč (naša omeleta s bielou reďkovkou)

6. foto - Mango sticks - typický thaiský dezert, ryža robená na kokosovom mlieku s mangom (vyzerá to jednoduché, ale je to prekvapujúca chuť, v Thajsku veľmi obľúbené) 

7. a 8. foto - larvičky, kobylky, žížalky a.k.a. proteíny v prírodnej forme :) stopercente bezlepkové:)) 

posledné fotky - pouličné občerstvenie 

 

 

 

 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 3
Pridal: Katka Dugová

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.