Veci na ktoré si treba dať pozor pri udržiavaní 100% bezgluténovej diéty

pridané: 8.2.2003 o 00:17 | vytlačiť

  • ryžové a sójové nápoje , pretože pri ich výrobnom procese sa používajú jačmenné enzýmy.

  • omrvinky z chleba v masle, džeme, toastovači, na kuchynskej doske, pulte, a tak ďalej

  • telové mlieka, krémy a kozmetika (v prvej rade tí čo majú kožnú formu celiakie).

  • známky, obálky alebo iné nálepky (neoblizovat)


  • zubné pasty a ústne vody (väčšinou bezpečné).

  • lieky: mnoho obsahuje glutén

  • rôzne typy omáčok (sójová, rybacia, kečup, horčica, majonéza, a tak ďalej.).

  • zmrzlina

  • sáčkové polievky

  • sušené jedlá a mäsové zmesi

  • laxatíva

  • grilované jedlá v reštauráciách - gluténom zamorený gril

  • vyprážané reštauračné jedlá - gluténom kontaminované tuky

  • celé korenie - pšeničná múka je niekedy používaná na zabránenie zhlukovania

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (2)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    20:11 14.2.2003

    otázka: platí to aj pre nápoj z pohanky? za odpoveď ďakuje Beata

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:54 24.2.2003

    Ahoj Beata, dost ma to soklo, lebo na jednej strane doporucuju napoj z pohanky ( nahrada mlieka) a na druhej strane je pohanka prisne zakazana ..... Takze ak nieco zistis daj vediet...

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.