Syndróm dráždivého hrubého čreva a citlivosť na lepok bez prítomnosti celiakie: Poznámky z prvých radov.

pridané: 25.5.2012 o 17:15 | vytlačiť
Mala by byť precitlivelosť na lepok považovaná za akúsi "miernu formu celiakie" v širšom spektre foriem celiakie? Niektorí lekári a vedci zastávajú tento názor

Počas niekoľkých posledných rokov rastie diskusia o citlivosti na lepok, ako jednej z možných príčin príznakov syndrómu dráždivého hrubého čreva (IBD) u pacientov, u ktorých bola celiakia vylúčená.

Je to nepochybne z dôvodu, že citlivosť na lepok ako IBD je založená na príznakoch stavu rôznorodej patogenézy. Ako bolo uvedené, niektorí argumentovali, že citlivosť na lepok si možno najlepšie predstaviť ako „celiatické svetlo“ s tým, že zastupuje miernejšie oblasti celiatického spektra.

Avšak niektoré dáta naznačujú, že podskupina pacientov s citlivosťou na lepok v skutočnosti môže do celiatického spektra patriť.

V nedávnom liste redakcii amerického „Časopisu o Gastroenterológi“i sa Courtney C. French a William D. Chey, lekári z oddelenia gastroenterológie, zo systému zdravotnej starostlivosti na Michiganskej univerzite, v Ann Harbor, v Michigane zdĺhavo informovali o najnovších zisteniach týkajúcich sa syndrómu dráždivého hrubého čreva a citlivosti na lepok bez prítomnosti celiakie.

Ferch a Chey poznamenávajú, že citlivosť na lepok je jednou z najrýchlejšie rastúcich sektorov v potravinárskom priemysle s bezlepkovými výrobkam, ktorých predaj iba v roku 2011 dosiahol v USA 1,31 mld. USD.

Očakáva sa, že predaje do roku 2015 prekročia 1,6 mld. USD.

Hlavní výrobcovia potravín, ako sú General Mills a Betty Crocker spolu s obľúbenými reťazcami reštaurácií PF Chang’s a Subway sú zaneprázdnení zavádzaním nových bezlepkových alternatív, alebo prestavovaním pôvodných výrobkov na bezlepkové verzie.

Ľudia s citlivosťou na lepok zvyčajne vykazujú príznaky po konzumácii lepku, ale nevykazujú dôkazy celiakie alebo potravinovej alergie.

Na rozdiel od celiakie, pre citlivosť na lepok neexistujú žiadne prijateľné biomarkery.

Lekári diagnostikujú stav hlavne z pohľadu spojenia medzi konzumáciou lepku a prítomnosťou nežiadúcich príznakov.

Mnohé štúdie o bolesti pri citlivosti na lepok zahŕňali veľkosťou malú vzorku, málo dostatočných kontrol, nedostatok náhodných testov a použitie neoverených výsledkov opatrení.

Napriek týmto obmedzeniam Ferch and Chay tvrdia, že existuje niekoľko štúdií, ktoré stoja za ďalšie zváženie.

V jednej zo štúdií, prejednávanej vo Ferchovi and Cheyovi bola dvakrát náhodne, placebom kontrolovaná štúdia a s dieteticky opakovanou výzvou vykonaná Biesiekierskim a kol..

Cieľom štúdie bolo pochopiť úlohu strávenia lepku vo vývoji gastrointestinálnych (GI) a negastro-intestinálnych príznakov u pacientov s diagnostikovaným IBD .

Biesiekierskiho štúdia zahŕňala vzorku 34 pacientov diagnostikovaných s IBD podľa kritérií Rome III, ktorí zažili zlepšenie príznakov vďaka bezlepkovej diéte, na ktorú nastúpili 6 týždňov pred zaradením do štúdie. Celiakia bola vylúčená u všetkých účastníkov štúdie buď negatívnym haplotypom HLADQ2/HLA-DQ8, alebo bežnou dvanástnikovou biopsiou.

Štúdia vylúčila pacientov so stavom ako je cirhóza, zápal hrubého čreva, tých ktorí používali nesteroidné protizápalové liečivo, alebo nadmerne konzumovali alkohol.

Počas fázy šiestich týždňov náhodného dvojitého výberu, účastníci štúdie boli buď na bezlepkovej, alebo lepok obsahujúcej diéte, ktorá bola pridelená náhodne.

Devätnásť z 34 pacientov jedlo stravu, ktorá obsahovala 16 g lepku denne. Ďalších 15 pacientov jedlo bezlepkový chlieb a dolky.

Lepok, ktorý sa použil v štúdii neobsahoval kvasené oligo,-, di-, monosacharidy a polyoly a distribúcia bielkovín zahrňovala 2,3% bezlepku, 45.7% glutenínu, and 52% gliadínu.

Primárnym výsledkom štúdie bolo rozdeliť pacientov na tých, ktorí odpovedali „nie“ na viac ako polovicu prípadov na konci každého týždňa na otázku : „Boli Vaše príznaky počas minulého týždňa dostatočne skontrolované ?

Tím, ktorý štúdiu uskutočnil tiež posudzoval sekundárne výsledky vrátane nafukovania, bolesti brucha, spokojnosti s pravidelnosťou stolice, nevoľnosti a únavy za použita 10 mm vizuálnej analógovej stupnice.

Po ukončení štúdie, výsledky ukázali, že veľa pacientov v lepkovej skupine v porovnaní s bezlepkovou skupinou odpovedalo „nie“ na otázku primárneho výsledku (68% vs 40%; P .001).

V porovnaní so skupinou, ktorá lepok konzumovala, tí ktorí boli bez lepku tiež preukázali významné zlepšenia týkajúce sa zníženia bolesti (P .016), nafukovania (P .031), spokojnosti s pravidelnosťou stolice (P .024) a únavy (P .001), hoci preukázali podobnú úroveň vetra (P .053) a nevoľnosti (P .69).

Výsledky celiatických protilátok na začiatku štúdie a po dietetickom zásahu boli podobné.

Tím rovnako zistil, že diéta nemá žiadny vplyv na črevnú priepustnosť meranú močovo „lactuloseto-rhamnose“ pomerom. Navyše, merateľná úroveň fekálneho laktoferínu počas doby trvania liečby zistili iba u jediného pacienta.

Zatiaľčo vysoká citlivosť na C-reaktívnu bielkovinu zostala pred a po dietetickom zásahu v normále.

Rozdiel na úrovni príznakov, ktoré sa vyskytli u tých s alebo bez HLA-DQ2 a HLA-DQ8 alel nebol žiadny.

Autori vedeli, že tieto údaje podporia existenciu ne-celiatickej prepojenosti s citlivosťou na lepok. Došli k názoru, že lepok sa v skutočnosti viaže na celkové príznaky IBD, nafukovanie, nespokojnosť s pravidelnosťou stolice, bolesťou brucha a u niektorých pacientov k únave.

Ferch a Chey sa vo svojom liste tiež vyjadrujú k niekoľkým vedľajším účinkom.
Po prvé, poznamenávajú, že nedávna celosvetová meta-analýza štúdií ukázala, že u pacientov s príznakmi IBD sa celiakia vyskytovala výrazne vyššom pomere ako bol počet kontrol. Ako také, poukazujú nato, že pracovná jednotka amerického „College of Gastroenterology“ v súčasnosti odporúča rutinné celiatické krvné obrazy u pacientov s hnačkami, s prevládajúcim IBD a s IBD so zmiešaným obrazom čreva (odporúčanie úroveň 1B).

Po druhé uvádzajú, že nedávno sa viedla diskusia o potenciálnej úlohe potravín pri príznakoch IBD, ktoré sú zamerané na celiakiu. Zároveň poukazujú nato že sa veľa dosiahlo čo sa týka úlohy potravy a možno celiakie, pri príznakoch IBD.

Avšak poukazujú nato, že údaje z americkýchh štúdií vykazujú vyššie riziko celiakie u pacientov s IBD a nevykazujú žiadne varovné signály.

Hoci sú tieto výsledky zaujímavé a generujú hypotézy, tie si vyžadujú validovanie na väčších, náhodných, kontrolných klinických štúdiách v rôznych častiach sveta.

Čo je jasné, a dôležité pre poskytovateľov, je porozumenie, že citlivosť na lepok tu zostáva a jej výskyt u nich samotných je pravdepodobne v každodennej praxi výraznejší ako výskyt celiakie.

.Prečítajte si celý list Fercha a Cheya na webstránke amerického „Časopisu pre Gastroenterológiu.“

Zdroj: Am J Gastroenterol 2011;106:508 –514

Jefferson ADAMS

Jefferson Adams je spisovateľ na voľnej nohe žijúci v San Franciscu. Jeho básne, eseje a fotografie sa objavili okrem iného objavili aj v Antioch Review, Blue Mesa Review, Caliban, Hayden je Ferry recenzie, Huffington Post, Mississippi Review a Slate.

Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com

Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (1)

  • napísal:
    používateľ:
    morskykonik
    pridané:
    11:05 29.5.2012

    Fakt dobry clanok. konecne som trochu porozumela ze co mi to vlastne je, kedze mam IBD , celiakiu mi vyluculi ale bezlepkova dieta mi pomaha (mam aj lakt.intoleranciu) ... akuratze ked sa ma niekto spyta co mi je , je to trosku obtiaznejsie vysvetlit:)). Skvely clanok.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.