Odborný článok detskej lekárky

pridané: 14.6.2007 o 22:20 | vytlačiť
Ahojte bezlepkáči,

prikladám odborný článok detskej lekárky, ktorý bol uverejnený v regionálnych novinách.

Silvia_deti

Bezlepková diéta je jediným liekom na celiakiu

Čoraz viac sa v posledných rokoch hovorí o celiakii, ochorení, ktoré spôsobuje lepok prítomný v obilninách. Liečba na prvý pohľad nie je zložitá – stačí diéta. Nie je to však až také jednoduché. Dodržiavanie bezlepkovej diéty si vyžaduje výber špeciálnych potravín, ktorých na našom trhu stále pribúda, no nie sú lacné. O celiakii, jej príznakoch a bezlepkovej diéte sme sa porozprávali s gastroenterologičkou Alenou MASLENOVOU.
Celiakia je stále známejšie ochorenie. Môžete napriek tomu vysvetliť, čo je jeho podstatou?
Celiakia je chronická choroba, ktorá sa v prevažnej miere prejavuje u detí, no v posledných rokoch čoraz častejšie aj u dospelých. Príznaky môžu byť rôzne, neraz vôbec nie brušné. A práve tie sa stále viac objavujú u starších detí či u dospelých. V našej populácii jedno ochorenie pripadá na 266 ľudí.
Sú známe aj presné čísla o počte chorých?
V okrese Prievidza máme zaevidovaných 123 detských pacientov, dospelých je viac ako dvestoosemdesiat. Tieto čísla sú však relatívne. Podľa odborníkov je totiž diagnostikovaná len jedna desatina celiatikov. Z toho vyplýva, že v našom okrese je približne tritísíc ľudí s týmto ochorením.
Je problematické zistiť a diagnostikovať u pacienta celiakiu?
Oproti minulosti je diagnóza jednoduchšia. Môžeme ju zistiť serologicky, teda vyšetrením krvi. Na základe neho až na 95 percent dokážeme povedať, či má niekto celiakiu alebo nie. Pomôcť nám však môže aj enterobiopsia, čiže preskúmanie vzorky odobratej z tenkého čreva.
Môžeme zjednodušene povedať, že celiakia je neznášanlivosť lepku?
Áno. Lepok je súčasť múčnych výrobkov, nachádza sa v obilninách, konkrétne v pšenici, jačmeni, raži a ovse. Pravá celiakia je celoživotným ochorením. Typicky sa objavuje medzi prvým a druhým rokom života dieťaťa. Je to v čase, keď po materinskom mlieku, rôznych ovocných šťavách a kašičkách začne prijímať aj múčnu stravu, napríklad piškóty. Vtedy vzniknú problémy. Lepok začne kaziť štruktúru čreva, ktoré obsahuje rôzne záhyby a riasenky. Tie zachytávajú a vstrebávajú rôzne výživné látky z jedla. Lepkom narušenou plochou čreva potrava len prejde ako cez potrubie. Nezachytí žiadne živiny a vitamíny. Dieťa začne chradnúť, zvracia, prestane rásť, má bolesti bruška, prestane priberať na hmotnosti. Typické je, že má tenké nožičky a ručičky a nafúknuté bruško. Musím však zdôrazniť, že takýchto prípadov je stále menej, čoraz viac sa celiakia prejavuje postupne.
Prepuknúť teda môže aj u dospelého človeka.
Samozrejme. Dospelá osoba má však vždy vopred predispozíciu pre toto ochorenie. Znamená to, že kdesi v jeho tele „drieme“ a v istom momente prepukne. Impulzom na to môžu byť iné ochorenia, napríklad črevné zápaly, či salmonela. Imunita je vtedy oslabená a to je stimul na prepuknutie celiakie. Chcem však upozorniť, že toto ochorenie má rôzne formy. Postupne odborníci prichádzajú na to, že celiakia stojí za mnohými inými ochoreniami. Môžu to byť napríklad bolesti kĺbov, ale prekvapujúco aj depresia. Skrytá môže byť dokonca za chudokrvnosťou alebo epilepsiou. O väčších detí, vo veku osem a deväť rokov, môže tiež spôsobiť náhle zastavenie rastu.
Z vašich slov vyplýva, že chorých na celiakiu pribúda.
To by som nepovedala. Je to skôr demaskovanie, teda jej objavenie, napríklad aj na pozadí iných zdravotných problémov. Pri ich vyšetreniach už lekári stále viac myslia aj na celiakiu, ktorá ich môže spôsobovať. A v niektorých prípadoch sa veru potvrdí.
Dá sa celiakia liečiť, či dokonca vyliečiť?
Pacienti, ktorí majú pravú celiakiu, s ňou budú žiť do konca života. Jediným riešením je pre nich bezlepková diéta, ktorú musia dodržiavať. V strave nemôžu mať potraviny, v ktorých je lepok. Klasickú múku napríklad nahrádzajú kukuričnou či sójovou. Určite to nie je jednoduché, no čoraz viac výrobcov potravín už upozorňuje na svojich výrobkoch, že obsahujú lepok, a tie, ktoré ho nemajú sú označené obrázkom prečiarknutého obilného klasu v krúžku.
Mnohým ochoreniam môžeme predchádzať správnou prevenciou. Je to možné aj v prípade celiakie?
Správna životospráva, zdravé stravovanie a športovanie môžu byť prospešné aj pri predchádzaní tohto ochorenia. Slabšie formy celiakie sa pri zdravom životnom štýle môžu prejaviť neskôr. Môj osobný názor je, že za mnohými problémami sú rôzne supermarketové potraviny. Neraz sú už pripravené na tácke, stačí ich len ohriať v mikrovlnke. Mlieko v škatuliach vám vydrží neraz aj tri mesiace, jogurt mesiac. Čo je za tým? Chémia, ktorá nášmu organizmu vôbec neprospieva.


Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Silvia_deti

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.