Nechcená celiakia

pridané: 20.12.2005 o 17:24 | vytlačiť
Dobrý deň. Mám 17 rokov a od troch rokov musím dodržiavať bezlepkovú diétu. Mám však veľký problém, lebo nechcem s nikým o tom hovoriť, ani so spolužiakmi ani so známymi. Hambím sa za to !!!!!!!!!!!! Nebaví ma takýto typ stravy a ani život s takouto diétou. Neverím ani lekárom, pre nich je to vraj ľahké, ale keby to mali prísne dodržiavať, tak by to ľahké naozaj nebolo. Nechcem to nechutné jedlo a neviem si vôbec naň zvyknúť. Pomôžte mi prosím, prosím. Maja

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Anonymous

Diskusia k magazinu (23)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:08 20.12.2005

    Nechutné? Čo napríklad Ti nechutí? Určite sa s tým niečo dá robiť, veď bezlepkový sortiment je pomerne dosť široký(oproti tomu ako to bolo pred pár rokmi), len to stojí viac námahy a času. Dá sa ukuchtiť a upiecť všeličo...Ak máš s tým nejaký problém,skús napísať,určite Ti veľa ľudí ochotne pomôže.Na prvom mieste je asi psychika, tá urobí polovicu úspechu. Ty si jednoducho svoju diagnózu neprijala,ani ju nechceš prijať.Skús sa konečne k tomu postaviť ako dospelý človek a nie ako ufňukané dieťa. Pre nikoho z nás to nie je ľahké...Ale plač nám nepomôže, ba práve naopak...A hanbiť sa? Nemáš sa za čo!!! Za prvé-ty za to nemôžeš,za druhé-komu by si pre svoju chorobu bola na posmech, ten nie je hoden nazývať sa človekom,takže už sa nemáš pred kým hanbiť!!! Existujú ešte oveľa horšie a ťažšie problémy a choroby...uvedom si to! Naozaj! To nie je iba fraška. Máš zdravé ruky, nohy,rozum, srdce...Buď vďačná za dar života. A nezabudni-za každým mrakom je ukryté slnko...

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:56 20.12.2005

    Máš pravdu !!! Mne zistili celiakiu v 30 rokoch, tak viem posudiť chuť potravín a naozaj celiatické náhražky potravín (chlieb, knedlík, palacinky, koláče atď.)sú naozaj odpornej chuti. Ja si tieto potraviny nerobím, jem všetko okrem náhražok. Nemá zmysel hrať sa na zdravého.Všetko je otázkou prístupu, keď si uvedomíš, že je to navždy, budeš to mať ľahšie. gabriel

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    06:48 21.12.2005

    Dobrý deň, Majka. Mojej dcére stanovili dg po dvadsiatke.Chodí do školy a tiež si neželá aby niekto vedel jej dg. Má na to právo, my ju v najbližšej rodine rešpektujeme a nikto okrem nás to nevie. Domnievam sa, že keď to tak cíti, prospieva to i pri "liečbe", nezaťažuje ju to psychicky. Veď zvládnutie vypovedaného ortieľu dg je v ktoromkoľvek veku pri akejkoľvek dg náročné. Nebyť jedného maďarského mlynára čo vymyslel mletie múky medzi oceľovými platňami, čím sa nahradili kamene, uzrela svetlo sveta hladká biela múka - metla ľudstva. Neobsahuje tie živiny čo celozrnná. Všimni si hlavne ázijské kuchyne, mexickú a pod., niektoré recepty sa Ti určite zapáčia.Používajú iné múky a robia z nich hlavne placky. Na Spektre ide teraz seriál venovaný chlebu vo svete. Inšpiruj sa.Aj na TV Paprika sa dajú zachytiť vhodné recepty a aspoň prispôsobiť. My sme sa preorientovali.Ak nemáš iné intolerancie okrem lepku, buď šťastná. Ešte vždy máš plnohodnotnú stravu. Moja dcéra si už nepamätá chuť mlieka ani syra, prekáža jej droždie a sú tam aj iné zložky. Sleduj pozorne túto stránku a klaď otázky, nájdeš tu spriaznené duše ktoré Ti pomôžu. Odkedy má dcéra celiakiu, zmenili sme stravovacie návyky všetci, čo prospelo v prístupe ku zdravej výžive a k zmene životného štýlu. Dovolím Ti oponovať, táto strava nie je nechutná. Bábovka z Novalimu má chuť ako normálne iné cesto. Je výborná. Aj iné cestoviny. Cestoviny od Scharu, alebo iné najmä kukuričné sú výborné a nutrične hodnotnejšie ako obyčajné cestoviny. Hudák ak chcel moderovať musel najprv schudnúť, mal pri diéte zakázaný lepok. Z toho pre mňa vyplýva, že si aspoň dievčatá v budúcnosti ľahšie udržíte štíhlu líniu. Vieš, všetko zlé je na niečo dobré. Ale nato prídeš postupom času aj sama. Škoda že si neuviedla odkiaľ si. Ak chceš, doplň, ľahšie sa Ti vyjde v ústrety. A ešte, či si pripravuješ niektoré jedlo aj sama. Prajem Ti krásne Vianoce a všetko najlepšie v novom roku 2005. M. z BA

  • napísal:
    používateľ:
    andrea22
    pridané:
    08:14 21.12.2005

    Mne celiakiu diagnostikovali ked som mala 22, teda pred jedným rokom.Veľmi rýchlo som sa s tým zmierila a v prvom momente som aj bola rada že mám "len" toto ochorenie a že za mojimi zdravotnými problémami (nemalými) sa neskrýva niečo horšie.Rozhodne celiakiu netajím a snažím sa aby aj zdraví ľudia v mojom najbližšom okolí vedeli že aj takáto choroba je a že to nieje nič hrozné.A rozhodne sa za celiakiu nehanbím.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:53 21.12.2005

    Mne tiež zistili celiajiu po 30-tke a nič mi nechutilo-teda hlavne potraviny, kt. si uviedol, ale neskôr som zistila, že sú chutnejšie a chutnejšie. Myslím, že stálo za to vyskúšať viac variánt a vybrať si to najlepšie. Dnes je to už skutočne niekedy na nerozoznanie od lepkových pokrmov,čo dokazuje pri koštovke aj moje okolie, ktoré sa stravuje normálne-bez diéty. Samozrejme ďakujem aj za všetky rady z tejto stránky, ktoré mi pomohli ku skvalitneniu jedál.V.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:21 21.12.2005

    Nechcem sa vyjadrovať k psych. prijatium resp. neprijatiu diéty, pretože na to už zareagovali viacerí, skôr ma prekvapuje informácia o nechutnosti bezlepkového jedla. Varím bezlepkovo aj pre návštevy a napr. čerstvý bezlepkový chleba si nevedia vynachváliť, takisto koláče, palacinky, už spomínaná bábovka (ja ju robím aj ako bublaninu, piškótu s krémom a vôbec ako uzáklad akéhokoľvek koláča z piškótového cesta. Viem, že s chuťou hotových chlebov je to rôzne, ale ochutnaj viac druhov Napr tatrapeko, schär, jordan´s, každý je iný, hoci najlepší je naozaj domáci a pri súčasných cenách pekárničiek, to už myslím naozaj nie je problém. Ja mám pocit, že práve chuťový rozdiel v lepkových a bezlepk. jedlách nie je žiadny. Pečivo sa už dnes dá urobiť, resp. zohnať a ostatné si ochutíš tak ako aj lepkové jedlo. Tak nechápem. Ozaj, cestoviny - možno od Novalimu sú fádne, ale super sú Orgran, Schär, Glutano hoci sú drahšie, cenovo prístupnejšie sú Maďarské cestoviny kukuričné, neviem nátzov, ale mali ich určite v Trnave v H celi. možno aj neochota hovoriť o tom navonok je prejavom navyrovnanosti so situásiou a naopak, ak by si bola ochotná hovotriť o tom vyrovnala by si sa s tým aj sama, len je tu aj riziko, človek musí byť sebaistý, aby ho prijalo okolie. Možno nevnímať diétu ako niečo čo ma postihlo, a je to hrozné, lebo nik iný nemá žiadne obmedzenia (čo nie je pravda, o čom svedčí aj táto stránka), ale vnímať ju ako životný štýl - ako su vegetariáni, cukrovkári, "bezmliekári" ..... a iní tak sú aj bezlepkáči. A možno by si bola prekvapená koľkí ľudia vedia o čo ide a poznajú niekoho v rodine, alebo okolí a tí čo nie, tak sú častokrát radi, že sa dozvedeli niečo viac. Reakcie okolia sú len výnimočne negatívne - a skôr len vtedy, keď nevedia o čo ide - vnímajú "že niečo vymýšľame" so stravou ale nevedia prečo a to ich zneisťuje, (po vysvetlení je to vpohode)alebo u tých ľudí, čo sa stým stretlil v rodine, alebo majú z niečoho takého obavy a nie sú ochotní to prijať - tí môžu dať človeku najavo, že si za to môže sám, ale ako bolo povedané vyššie, to sú zaostalci, kt. si takto (ubližovaním druhým) liečia vlastné komplexy. napr. ja za 7 rokov existencie s diétou (a to o nej hovorím dosť, lebo myslím si, že osvetu treba) som takýchto (posledne menovaných) stretla len dvoch. (1 to mal v rodine, t.j. potenciálne sa to mohlo prejaviť u jeho detí , a svoje obavy, prejavoval odmietaním a druhý bol sťaby liečiteľ, kt. radil druhým všade a všetko a hral sa na spasiteľa, toto bolo niečo s čím si nevie rady, tak to hodil na nás, že si za to môžeme sami). Myslím, že to tiež hovorí o jeho úrovni. Takže prajem veľa síl. A možno ešte rada - skús sa skontaktovať naživo s niekým s bezlpk. diétou. alena Ach jaj ale som sa rozpísala.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:49 21.12.2005

    Suhlasim so vsetkym co ti uz napisali... Len jednu vec nechapem..ked mas celiakiu od 3 rokov ako to ze vies ako chuti "normalna strava"? Aj ked neviem preco sa jej hovori normalna ked lepok nikomu neprospieva, prave naopak....podla mna nejest lepok je to iste ako byt nefajciarom...tj uplne prirodzene a normalne

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:39 21.12.2005

    Doparoma, Maja! Ked som si prečítal prvériadky, že sa hanbiš, tak ma to vyviedlo z miery. Aká hanba. Ja okrem celiakie trpím aj na alergiu na mlieko, pomarenče a čo ja viem ešte načo. Ja o tom hovorím normálne. Na môj pokyn sa dali vyšetriť aj známi, a čuduj sa svete, prejavujúcim príznakom nevenovali pozornosť. Mali. Dnes sa vezú so mnou. O problémoch musíš hovoriť. Každý má problémy. Hovor o tom. Uľaví sa Ti. No okoliu nevysvetľuj podrobnosti. Nepochopia. Však sú oveľa zákernejšie choroby ako nejaká celiakia. Doparoma s ňou. Neboj sa, čo sa uzatváraš. Ži!!!. Prajem Ti veľa dobých ľudí okolo seba. Oni Ti pomôžu! Ver mi. Drž sa . A, veď sa niekedy ozvi. Môžeme to prediskutovať

  • napísal:
    používateľ:
    Dako
    pridané:
    11:43 21.12.2005

    Prepáč, Maja. Zabudol som sa zaregistrovať. Predošlí komentár je odo mňa

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:15 21.12.2005

    Aké náhražky??? Ak si z Ba pozývam ťa na palacinky a koláče ,pri ktorých nikto nerozozná z akej sú múky.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:40 21.12.2005

    Tiež nechápem ,za čo sa hanbíš.Urobila si niekomu niečo zlé??Prečo si nevieš zvyknúť na stravu,ktorú ješ už 14 rokov?? Kľudne s každým o tom hovor ,veď vegetariáni sa za svoju stravu nehanbia, práve sa tým robia zaujímaví. Buď rada,že máš "iba" celiakiu.Ostali Ti dve zdravé ruky , nohy a hlava.Viem ,že si v ťažkom veku, ale dôsledky nedodržiavania diéty asi chápeš lepšie ako môj malý syn.Opýtaj sa ľudí nevidiacich,na vozíčkoch,nedajbože na onkológii,či by svoj problém vymenili za "iný "chlieb.

  • napísal:
    používateľ:
    majo
    pridané:
    19:21 21.12.2005

    Kocicka moja tak tvoje problemy by som chcel mat. Pripominas mi mna ked som bol v tvojom veku. Tvrdohlavy, spupny, bojujuci a odmietajuci vsetko co sa ma priamo dotykalo len aby ,,som v hanbe nezostal'' ci ako sa dnes hovori aby som bol ,,in''. Nuz ako uz bolo spomenute vyssie pridavam aj ja jeden moj nazor. Ja v prvom rade neberiem celiakiu ako chorobu ale ako zivotny styl...a to by si sa cudovala ako to moje okolie berie. Dokonca sa snazim nahovarat aj ostatnych na tento sposob diety (lepok je v podstate svinstvo a zanasa organizmus aj zdravim ludom). A prosim maj na pamati ze lepok je snad jedina alergia ktora sa da drzat pod kontrolou len tym ze to TY budes chciet. Co by dali taky astmatici alebo ludia alergicky na pel ked udrie jar a vyrasi taka cerstva travicka a potom sa pokosi a oni chudaci nemozu vytiahnut ani paty z domu pretoze to nedokazu nijak ovplyvnit...ale TY ano.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:53 21.12.2005

    Musim dat za pravdu Gabrielovi. Mne zistili celiakiu v 35. Chlieb si nepeciem, uz neviem ktory v poradi skoncil v kosi, je tvrdy po prvom suste sa mi zacne ckat a jedina forma ako ho skonzumovat je obalit ho vo vajicku. Cestoviny nesmu postat, inac su tvrde. Po prvych pokusoch s mucnymi jedlami, tzn. pokusoch urobit bezlepkove to, co bolo lepkove, som prestala deptat samu seba a jednoducho sa o to nepokusam, varim si jedla, pri ktorych nerozoznas ci su lepkove alebo nie. Ale ked vidim, ako sa moja rodina napchava pirohami :))), tak mi je nesmierne luto, ze je to na cely zivot a v tej chvili je mi vselijako, len nie lahko na dusi. Len dufam, ze to po mne nezdedili moje deti.... Mira

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:00 21.12.2005

    Škoda,že nie som z Ba, rada by som sa spoznala nového človiečika :-) prekypujúceho humorom.Asi by to bolo komplikovanejšie... Je pravda, že tie palacinky treba jesť čerstvé,lepšie sú lievance. Ale proti tým koláčom musím namietať...Ak chceš, môžeme to skonkretizovať...Samozrejme, že všetko sa nedá urobiť ale je toho dosť.V.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:34 22.12.2005

    Ahoj Majka,viem si predstaviť ako Ti je môjmu synovi zistili celiakiu toho roku má 13 rokov,je športovec.Je to moje jediné dieťa ktoré sa nám narodilo po 13 rokoch manželstva vieš aky to bol šok - a žijeme.Mám problém so stravovaním v škole.Nie sú ochotné pani kuchárky mu variť a ani len prihrievať donesenú stravu.Ale pýtam sa Ťa koho si zabila???Komu si čo ukradla???Prečo sa hambíš?To,že Ti strava občas nechutí za to sa svet nezrúti.Urob si grilované kura,palacinky,pečené zemiaky,ryžové špagety,ryžový nákyp,pečené mäso na prírodný spôsob,hemendex a podobne.Poviem Ti niečo:mám suseda je autista vedeli sme o tom ale keď v januári padla diagnóza pre môjho syna moja suseda sa priznala.Môj 15 ročný sused je od narodenia celiatik, autista ,silný alergik na všetky strukoviny,čokoládu,všetky druhy ovocia okrem jabĺk citronoviek,mlieko môže len sušené ťavie - cena:1048.- Sk za kilo.Jeho strava je varené kura,varený zajac,dusená ryža nedochutená,varené zemiaky,kukuričné vlajáriky,med,doma varený višńový džem a HOTOVO.Tak sa Ťa pýtam čo na to povieš nie si šťastná,že máš len celiakiu?Majka,skús myslieť ma seba samu či Ti pomôže táto dieta pri Tvojom zdravotnom stave alebo nie.A podla toho sa správaj.Prajem Ti čistú mysel a zdravý úsudok.Keď to inak neide sadni si k mamke polož si hlavu do jej lona a vyplač sa pomôže aj to.Všetko dobré do ďalšieho života veľa optimiznu a radosť z mladosti Ti praje 50 ročná stará baba ktorá by chcela mať dnes Tvoj vek aj keď nie Tvoju dietu ale aspoń si štíhla.Čau Maja.Ozvi sa ak budeš mať debku.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:31 22.12.2005

    Ahoj Maja. Verím Ti, ako Ti je, ako sa hanbíš za svoju chorobu. Mne celiakiu zistili v 28 a tiež som sa hanbila a aj teraz sa niekedy hanbím. Hlavne na začiatku som si pripadala ako "geneticky nedokonalá". A prekáža mi to. Táto nedokonalosť. Ale kdesi som čítala o význame "nedokonalostí" z hľadiska evolúcie. To, že tento náš hendikep pretrváva v populácii v takom vysokom výskyte /1celiak na 250-100 ľudí/, môže znamenať aj to, že máme vyvinuté mnohé iné vynikajúce vlastnosti, ktoré ho vyvažujú. Ja si to aspoň tak hovorím. A asi je dôležité to, s kým sa porovnávaš. Držím Ti palce, aby si mala okolo seba tých správnych ľudí, ktorí Ťa pochopia a podporia. Pri celiakii a dodržiavaní diéty ide hlavne o motiváciu. Eva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:10 23.12.2005

    Ahoj Majka, jedna prakticka rada, ak si z Bratislavy na Laurinskej, Gorkeho su jedalne Divesta - na Laurinskej - vegetarianska a dietna a na Gorkeho - masova - z tych 20 druhov jedal si mozes vzdy vybrat aspon 2, dokonca tie mile tety pri pokladni ti aj poradia, ktore jedlo si ako celiaticka mozes dat. Tak dobru chut. A tiez sa pripajam k tym, ktori jedia normalnu stravu, len trocha upravenu. Klasika ryzu, zemiaky, maso bez muky, rezne s kukuricnou struhankou - su na nepoznanie od obycajnych... A moji kamosi sa oblizuju po kolacoch, co vypekam a pytaju sa: to su fakt bezlepkove, chutia ako normalne:) Nie je vsetko lepkove, co chuti:) (variacia k prisloviu: nie je vsetko zlato, co sa blysti)

  • napísal:
    používateľ:
    bielatvar
    pridané:
    15:56 26.12.2005

    Ahoj Maja, aby si nam vsetkym verila, poviem ti aj ja zo svojej skusenosti, ze som sa za bl.d. hanbil a duplom mi bolo neprijemne ked si zo mna robili spoluziaci srandu, najma z jedla, ktore mi rovnako ako tebe na zaciatku nechutilo az tak. Mal som 14 a vtedy byt inym ako ostatni je najhorsi hriech. Ale preslo ich to a ja som zacal o tom otvorene hovorit. Jedine co mi lezie na nervy je neustale vysvetlovanie ludom, ze aj zemiakovy chlieb v obchode je z psenice. Takze hlavu hore! Clovek zvykne aj na smrt.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:46 28.12.2005

    Je škoda že o tom nechces hovorit mozno by sa Ti žilo ľahšie.My sme našho syna naučili hovoriť o tom a nebrat to ako chorobu ale ako iny sposob stravovania ako ma vacsina ludi a myslim ze to funguje .Detom v skolke vysvetlil že prenho je lepok ako jed a tak to deti pochopili a vysvetlili aj doma /myslim/ kedze na kazde meniny a narodeniny mu doniesli sladkost ktoru mohol.V skole kedze je uz tretiak mu vsetci zavidia jeho obedy / ktore mu sice kazdy den nosime kedze v jedalni mu nevaria / .A ako pisem nema problem o tom hovorit a tak sme v nasom malom meste rozbehli propagandu o celiakii a myslim ze sme pomohli aj inym a tak mu v restauracii zacali varit každy den obed ktory plne vyhovuje bezlepkovej diete / dali sme im k dispozicii literaturu o bezl diete / a je to naozaj pestra strava a hlavne chutna /, v pizzerii zacali piect bezlepkovu pizzu, v niektorych obchodoch predavat bezlepkovu stravu .A toto by sme nedosiahli keby sme o tom nehovorili ,myslim že je velmi slaba propaganda o celiakii a tak je potom niekedy naozaj problemove stravovanie .Bezlepkova strava moze byt aj chutovo vyborna svedci o tom aj nas druhy syn ktory ma radsej "specialne bezlepkove keksiky" sice f.Schar, ale je to dokaz že bezl.strava je tiez dobra a chutna a nie je to take tragicke ako sa ti to zda. Chlebiky su uz naozaj rozne,rozky ,zemle tiez ,muky su tiez rozne , musli,slane,sladke pecivo myslim že je ho uz tiez dost tak kde je problem .Mas inu stravu ako vacsina ale nie nechutnu ako pises/ treba si iba vediet vybrat ani "lepkovu" stravu nekupujem kazdu, proste si vyber podla chuti/ a ked o tom nebudes rozpravat tak si myslis ze ti celiakia zmizne? Prestan sa lutovat a oznam vsetkym okolo teba ze mas inu stravu nech to zoberu na vedomie a nerobia z toho vedu, ale nech na teba myslia pri kazdej prilezitosti ked je nejaka oslava aby nezabudli že aj ty budes hladna a zacni pre seba a ostatnych co maju inu stravu nieco robit.Vsetko ma nejaky vyznam .Sebalutostou nic nedosiahnes :-)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:28 30.12.2005

    Mam 16 rokov a celiakiu mi zistili pred dvoma rokmi. Nenavidim ju a vsetko okolo nej takze mozno ta potesi, ze je niekto co ju nenavidi viac...Najhorsie je, ze aj ked sa prezeriem normalnych MUCNYCH veci nic mi nieje, ale stalet do mna kazdy husti, ze sa to prejavi neskor...Najradsej by som bol keby prisli bolesti alebo aby som sa vyzdravel lebo tuto situaciu neznasam...Som chory, ale nic mi nieje. Som presvedceny, ze ked sa mi nieco stane tak to bude z tej bezlepkovej stravy a nie z normalnych jedal.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:21 2.1.2006

    Ak mozem, vyvediem ta z omylu, ze ..."ak sa ti nieco stane, bude to z bezlepkovej stravy". Mne zistili celiakiu pred 13 rokmi, ked som mala 15. Doktorka mi oznamila, ze to mam pravdepodobne od narodenia a je problem, ze mi to diagnostikovali tak neskoro. Kym som byvala u rodicov, dodrziavala som dietu na 100 %. Na intraku som si zacala pomaly dopriavat aj nejake lepkove neresti. Tiez mi nebolo zle, ziadne hnacky, len som mala vyrazky (Duhring). Dnes viem, ze to bola najvacsia chyba, aku som mohla urobit. Stacili 4 roky nedodrziavania diety na 100 % a moj organizmus bol uplne rozhadzany. Bola som neustale chora, moje choroby vsak prebiehali omnoho horsie ako u ostatnych ludi (s anginou som skoncila v nemocnici), zlomeniny koncatin, nepravidelny cyklus, neustala unava (myslela som, ze mam spaciu nemoc), nesustredenost .... Teraz uz viem, ze to bol "iba" dosledok nedodrziavania diety. Zial s trvalymi nasledkami. Tak ak ti mozem odporucit, "nelikviduj sa" lepkovou stravou. Tiez som zastancom toho nazoru, ze o celiakii treba otvorene hovorit. Iba potom, ked spolocnost bude o nas vediet (a nebude sa jednat o dezinformacie), bude aj nam lepsie. Na jednej strane, tak ako pisala pani v predchadzajucom prispevku, rozsiri sa pocet obchodov s bezlepkovymi potravinami a mozno aj sortiment produktov, v restauraciach mozno nebude problem poziadat o bezlepkove jedlo. Na strane druhej, zlepsi to nas pocit. Pocit sebadovery, spolupartricnosti, pochopenia... Viem o com hovorim. Vsetci v mojom okoli vedia, ze mam celiakiu. Niektori ma lutuju, no vecsina ma obdivuje, kvoli tomu, ze vydrzim nejest, neochutnat "normalny" chlieb, pecivo, pizzu a podporuju ma v tom. Aj teraz sme boli 5 dni na chate a vsetci mi pri vybalovani jedla, ktore sme si doniesli z domu hlasili, co mozem a co nemozem. Dokonca mi vedeli aj povedat, ktore zakusky su bezlepkove. Je to fajn pocit. Urcite omnoho omnoho lepsi ako mlcat, vyhybat sa ludom, akciam, restauraciam. Uzatvaranie sa do seba a do svojho problemu neprospieva nikomu a neprospieva v ziadnom pripade. Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:15 5.1.2006

    Ak je niekto ešte takí, komu sa celiakia nijako neprejavuje aj napriek tomu, že je lepkové veci, napíšte prosím. Alebo sa mu po čase nejako vypomstilo to, že vedel, že túto diagnózu má a lepok aj napriek tomu jedol!!!!!!

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:19 5.1.2006

    Ak je niekto ešte taký, komu sa celiakia nijako neprejavuje aj napriek tomu, že je lepkové veci, napíšte prosím. Alebo sa mu po čase nejako vypomstilo to, že vedel, že túto diagnózu má a lepok aj napriek tomu jedol!!!!!!

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.