Neceliatická citlivosť na pšenicu : Áno, existuje
Počet celiatikov sa v súčasnosti v západných krajinách pohybuje v rozmedzí 1: 100, avšak tu sa nezapočítavajú ľudia s neceliatickou neznášanlivosťou na lepok. Pre mnohých je všeobecne známe, že neznášanlivosť na lepok a pšenicu sa prejavuje v mnohých formách a nie všetky tieto formy sú diagnostikovateľné ako celiakia. Toto však nezabránilo vedeckým kruhom diskutovať o existencii týchto neceliatických citlivostí na pšenicu.
Kontrolná štúdia, prebiehajúca v rokoch 2001-2011, dvojito slepá zameraná na placebo poukazuje na fakt, že citlivosť na pšenicu jestvuje oddelene od celiakie, ako samostatný klinický stav. Mnoho z ľudí, ktorí navštívia svojich lekárov a očakávajú diagnostikovanie celiakie sú sklamaní, keď sa dozvedia, že celiakiu nemajú, ale všetci majú viac, alebo menej zistiteľné príznaky SDČ (syndróm dráždivého čreva) hoci sa už sami diagnostikovali a vedia, že lepok znásobuje ich príznaky.
Takto diagnostikovaní SDČ pacienti, ktorí navštívili ambulantné centrum na oddelení Internej medicíny Univerzitnej nemocnice v Palerme, alebo na oddelení Internej medicíny nemocnice Sciacca boli predmetom štúdie v období medzi januárom 2001 a júnom 2011. Po niekoľkých diagnostických zaradeniach a aplikovaní vylučovacích kritérií sa štúdie zúčastnilo 920 pacientov.
Pacienti boli sledovaní počas obdobia 2- 4 týždňov, keď boli na diéte obsahujúcej 30g minimum pšenice a následne nastúpili na štandardnú redukčnú diétu (žiadna pšenica, kravské mlieko, vajcia, paradajky alebo čokoláda). Rovnako sa zabránilo styku s akoukoľvek ďalšou známou citlivosťou na potraviny.
Po 4-týždňovej redukčnej diéte, pacienti podstúpili kontrolné testy dvojito slepé, zamerané na placebo (DSPK) s jednotlivými potravinami, ktoré im boli podávané jednotlivo. Placebo a pšenica (alebo iné eliminované potraviny) sa im podávali počas obdobia dvoch týždňov, jedno po druhom, s jedno - týždňovou, očistnou prestávkou medzi jednotlivými obdobiami. Závažnosť príznakov sa zaznamenávala vo všetkých fázach štúdie.
Ak sa príznaky preukázali a považovali sa za pozitívne a ak boli rovnaké ako pôvodne diagnostikované príznaky SDČ, testy boli zastavené.
Do štúdie sa zapojili dve kontrolné skupiny: 50 pacientov s SDČ, u ktorých sa nešpecifikovala citlivosť na pšenicu, alebo iné potraviny a 100 pacientov, u ktorých sa diagnóza celiakie potvrdila. Z 920 pacientov sa u 276 (30%) potvrdili príznaky citlivosti na pšenicu, ktoré sa stali bezpríznakovými pri redukčnej diéte a ktoré sa stali znova klinicky príznakovými počas DSPK testovania. U 70 z týchto pacientov bola diagnostikovaná výhradne citlivosť na pšenicu a u dvesto šiestich mnohonásobná precitlivenosť na potraviny.
Príznaky, u prvej skupiny pacientov sa podobali na celiakiu, zatiaľ čo pacienti z druhej skupiny mali klinické príznaky, ktoré sa silno podobali na potravinovú alergiu. Príslušné markery na odlíšenie citlivosti na pšenicu od SDČ zahŕňali anémiu, stratu hmotnosti a záznam o alergii na jedlo počas ranného detstva. Pacienti s citlivosťou na pšenicu tiež inklinovali k súčasne existujúcim atopickým ochoreniam.
Z tejto štúdie vieme, že neceliatická citlivosť na pšenicu existuje. Ďalšie štúdie sa budú zaoberať rozdielom medzi typmi tohto stavu podobnými celiakii a tými, ktoré sa podobajú na alergiu.
Zdroj:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22825366
Autor: Gryphon Myers
Gryphon Myers nedávno promoval na univerzite UC Berkeley v medzidisciplinárnych štúdiách s dôrazom na výskum v umení, spoločnosti a v technológiách. Je celoživotný vegetarián, horlivý zástanca organickej a lokálnej stravy a stravy bez GMO a nekonzument glukózo-fruktózového sirupu. V súčasnosti žije v Severnej Kalifornii.
Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com
Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk