Neceliatická citlivosť na pšenicu : Áno, existuje

pridané: 21.9.2012 o 17:22 | vytlačiť

Počet celiatikov sa v súčasnosti v západných krajinách pohybuje v rozmedzí 1: 100, avšak tu sa nezapočítavajú ľudia s neceliatickou neznášanlivosťou na lepok. Pre mnohých je všeobecne známe, že neznášanlivosť na  lepok a pšenicu sa prejavuje v mnohých formách a nie všetky tieto formy sú diagnostikovateľné ako celiakia. Toto však  nezabránilo vedeckým kruhom diskutovať o existencii týchto neceliatických citlivostí na pšenicu.

Kontrolná   štúdia, prebiehajúca v rokoch 2001-2011, dvojito slepá zameraná na placebo poukazuje na fakt, že citlivosť na pšenicu jestvuje oddelene od celiakie,  ako samostatný klinický stav. Mnoho z ľudí, ktorí navštívia svojich lekárov a očakávajú diagnostikovanie celiakie sú sklamaní, keď sa dozvedia, že celiakiu nemajú, ale  všetci majú viac, alebo menej zistiteľné príznaky SDČ (syndróm dráždivého čreva)  hoci sa už sami diagnostikovali a vedia, že lepok znásobuje ich príznaky. 

Takto diagnostikovaní SDČ pacienti, ktorí navštívili ambulantné centrum na oddelení Internej medicíny Univerzitnej nemocnice v Palerme, alebo na oddelení Internej medicíny nemocnice Sciacca boli predmetom štúdie v období medzi januárom 2001 a júnom 2011. Po niekoľkých diagnostických zaradeniach a aplikovaní vylučovacích kritérií sa štúdie zúčastnilo 920 pacientov.

Pacienti boli sledovaní počas obdobia 2- 4 týždňov, keď boli  na diéte obsahujúcej 30g minimum pšenice a následne nastúpili na štandardnú redukčnú diétu (žiadna pšenica, kravské mlieko, vajcia, paradajky alebo čokoláda). Rovnako sa zabránilo styku s akoukoľvek ďalšou známou citlivosťou na potraviny.

Po 4-týždňovej redukčnej diéte, pacienti podstúpili kontrolné testy dvojito slepé, zamerané na placebo  (DSPK) s jednotlivými potravinami, ktoré im boli podávané jednotlivo. Placebo a pšenica  (alebo iné eliminované potraviny) sa im podávali počas obdobia dvoch týždňov, jedno po druhom, s jedno - týždňovou, očistnou prestávkou medzi jednotlivými obdobiami. Závažnosť príznakov sa zaznamenávala vo všetkých fázach štúdie.

Ak sa príznaky preukázali a  považovali sa  za pozitívne  a ak boli rovnaké ako pôvodne diagnostikované príznaky SDČ,  testy boli zastavené.

Do štúdie sa zapojili  dve kontrolné skupiny: 50 pacientov s SDČ, u ktorých sa nešpecifikovala citlivosť na pšenicu, alebo iné potraviny a 100 pacientov, u ktorých sa diagnóza celiakie potvrdila. Z 920 pacientov  sa u 276 (30%)  potvrdili príznaky citlivosti na pšenicu, ktoré sa stali bezpríznakovými pri redukčnej diéte a ktoré sa stali znova klinicky príznakovými  počas DSPK testovania. U 70 z týchto pacientov bola diagnostikovaná výhradne citlivosť na  pšenicu  a u dvesto šiestich mnohonásobná precitlivenosť na potraviny.  

Príznaky, u prvej skupiny pacientov sa  podobali na celiakiu, zatiaľ čo pacienti z druhej skupiny mali klinické príznaky, ktoré sa silno podobali na potravinovú alergiu. Príslušné markery na odlíšenie citlivosti na pšenicu od SDČ zahŕňali anémiu, stratu hmotnosti a záznam o alergii na jedlo počas ranného detstva.   Pacienti s citlivosťou na pšenicu tiež inklinovali k súčasne existujúcim atopickým ochoreniam.

Z tejto štúdie vieme, že neceliatická citlivosť na pšenicu existuje. Ďalšie štúdie sa budú zaoberať rozdielom medzi typmi tohto stavu podobnými celiakii a tými, ktoré sa podobajú na alergiu. 

 

Zdroj:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22825366

 

Autor: Gryphon Myers

Gryphon Myers nedávno promoval na univerzite UC Berkeley  v medzidisciplinárnych štúdiách s dôrazom na výskum v umení, spoločnosti a v technológiách. Je celoživotný vegetarián, horlivý zástanca organickej a lokálnej stravy a stravy bez GMO  a nekonzument glukózo-fruktózového sirupu.  V súčasnosti žije v Severnej Kalifornii. 

 

Uverejnené s láskavým dovolením Celiac.com

 

Preložila firma Grandslam MB, s.r.o. – partner portálu Celiakia.sk

 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.