Jeden zo štyroch Američanov je bezlepkovú stravu kvôli zníženiu hmotnosti

pridané: 4.12.2013 o 14:25 | vytlačiť

Na základe posledných právnych úprav FDA (Americký úrad pre potraviny a liečivá)   o štandardnom označovaní bezlepkových potravín sa javí, že popularita týchto potravín naďalej rastie. Severoamerický trh v súčasnosti ovláda takmer 59 % svetového trhu bezlepkových potravín, a táto úroveň naďalej stúpa. Predpokladá sa že celkový objem trhu dosiahne ešte pred rokom 2018  sumu 6, 2 biliónov dolárov!

Na základe výsledkov prieskumu spoločnosti MINTEL (Prieskum trhu a správania sa spotrebiteľov) najväčší vplyv na vývoj predmetného trhu nemajú ľudia s intoleranciou lepku, ale skôr tí, čo sa stravujú podľa bezlepkovej diéty v snahe zhodiť nejaké to kilo navyše.

65 % ľudí ktorí sa stravujú, alebo sa stravovali podľa bezlepkovej diéty uviedlo, že si zvolili  bezlepkovú diétu v domnienke, že je zdravšia, ďalších 27 % zase preto,  lebo si myslia, že im táto strava pomôže schudnúť. Faktom je, že 36 % Američanov je bezlepkovú stravu z iného dôvodu, ako intolerancia gluténu. 7 % z nich sa stravuje takto z dôvodu rôznych zápalových ochorení a ďalšie 4 percentá tvrdia, že im bezlepková strava pomáha zdolať stres.

Podľa vyjadrenia Amandy Topper analytičky spoločnosti Mintel, je ťažnou silou tohto odvetvia práve názor, že bezlepkové výrobky sú zdravšie ako potraviny obsahujúce lepok.  Podľa pani Topper: „je zaujímavé, že spotrebitelia si myslia o bezlepkových produktoch, že sú zdravšie, alebo že im pomôžu schudnúť, nakoľko sa nekonali žiadne výskumy, ktoré by tieto skutočnosti potvrdili.“  

 

Autor: Jefferson Adams

Preklad: Alica Máriková

Jefferson Adams je spisovateľ žijúci na voľnej nohe v San Franciscu.  Jeho poetická tvorba, eseje a fotografie sa objavili medzi inými aj v nasledovných  publikáciách a časopisoch:  Antioch Review, Blue Mesa Review, CALIBAN, Hayden's Ferry Review, Huffington Post, the Mississippi Review a Slate. Adams je členom Národného zväzu spisovateľov v USA, Medzinárodného novinárskeho zväzu a zastrešuje sekciu Spravodajstva o zdraví pre  Examiner.com v San Franciscu.

 

Zverejnené s láskavým dovolením stránky Celiac.com

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: Banya

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.