Dlhšie dojčenie môže znížiť riziko celiakie

pridané: 5.9.2002 o 20:32 | vytlačiť
(článok prebratý z www.celiac.com)

Celiac.com 06/06/2002 – Výsledky nedávneho prieskumu, ktorý vykonali Dr. Anneli Ivarsson a kolegovia na Umea University vo Švédsku naznačujú, že pokračovanie v dojčení u detí pri zavádzaní pevnej stravy môže znížiť riziko celiakie.

Štúdie Dr.Ivarsson naznačujú, že príčiny celiakie môžu zahrňovať aj environmentálne faktory a nemusia byť limitované len geneticky. Štúdia vyhodnotila správanie 627 dojčených detí s celiakiou a 1254 zdravých detí a zamerala sa hlavne na ich reakcie pri podaní nových jedál.
Výsledky publikované v májovom vydaní „American Journal of Clinical Nutrition“ naznačujú, že zloženie stravy u detí môže mať silný vplyv na imunitné reakcie organizmu a určitá strava môže zapríčiniť celoživotnú neznášanlivosť niektorých jedál. Deti mladšie ako dva roky, ktoré boli dojčené počas zavádzania gluténu do ich stravy mali až o 40% menšiu náchylnosť na celiakiu.

Ďalším dôležitým faktorom bolo množstvo gluténu, ktorý dieťa konzumovalo. Bola dokázaná priama súvislosť medzi zvýšeným požívaním gluténu a zvýšenou náchylnosťou na celiakiu. Podľa výskumníkov, ochranný efekt dojčenia bol ešte viac posilnený u detí, ktoré boli dojčené aj po začatí pridávania gluténu do stravy. Vo všeobecnosti výsledky prieskumu naznačujú, že dojčenie detí počas pridávania gluténu do stravy môže podstatne znížiť riziko celiakie. Budú ale potrebné ďalšie výskumy pre dokázanie, či tento ochranný efekt dojčenia pôsobí celoživotne.

Preložil Miloš
Ospravedlňte, prosím, prípadné nedostatky v preklade.
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.