Bezlepkové krupicové polievkové knedlíčky

pridané: 11.1.2018 o 21:43 | vytlačiť
Bezlepkové krupicové polievkové knedlíčky
 

Na zime milujem to, ako dokáže vytvárať priestor na všetky tie husté, horúce a sýte polievky, ktoré zohrejú do špiku kostí. Milujem polievky a ako polievkový milovník sa z tohto obdobia teším ešte o niečo viac. Husté a krémové polievky sú fajn, no tie vývarové sú podľa mňa ešte lepšie. O to viac, keď v nich plávajú šťavnaté krupicové knedlíčky, ktoré aj z obyčajného vývaru vyčarujú znamenitú, ľahkú, no sýtu polievku. 


Tajomstvo naozaj šťavnatých a mäkkých knedličiek spočíva v samotnom uvarení krupice. Krupicu, nech použijete akúkoľvek - ryžovú či kukuričnú, najskôr uvarte v mlieku alebo vývare do hustej kaše. V prípade, že sa chystáte na sladké knedlíčky, vám vrelo odporúčam použiť krupicu z firmy Novalim - chuťovo je príjemná, zamatová a neodolateľná - skrátka, na sladké knedličky ako stvorená  A v takej ovocnej polievke sú hotovou mňamkou 


Zas a znovu sa budem opakovať, no domáce knedličky poskytujú more priestoru na vylepšenie - bylinkami, koreninami či rozmixovanou pečienkou (viac v TIPE NA PRÍPRAVU). Takže si ich viete dokonalo chuťovo a vzhľadovo zladiť so slávnostnou či vychutnávačskou príležitosťou. A ako bonus - zafarbiť ich okrem mletej sladkej papriky môžete cviklovým, tekvicovým či špenátovým pyré - len nahraďte časť mlieka vašim obľúbených pyré a je to!  

(Poznáte snáď lepší diabolskejší nápad, ako dostať takúto zeleninu do vašich do detí? )


Takže, kto ide so mnou do (farebných) knedličkových polievok? 

 


Na 5 - 6 porcií budeme potrebovať:


Čas prípravy: 20 min                            Čas varenia: 10 - 11 min


Základné cesto: 170 g ryžovej, kukuričnej alebo Novalim krupice

500 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)/mlieka (na sladké knedlíčky)

2 vajíčka (veľkosť L)

160 g bezlepkovej múky - ryžovej / Promix Uni alebo Promix PK špeciál


Na slané knedlíčky do základného cesta pridáme:

1 ČL soli

4 stredne veľké strúčiky cesnaku

1/2 ČL mletého čierneho korenia

2 ČL sušeného oregana (bazalky/medvedieho cesnaku/...)


Na sladké knedlíčky do základného cesta pridáme:

40 g vanilkového cukru

1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty

1 ČL mletej škorice (alebo inej obľúbenej koreniny - nemusí byť)


1. V stredne veľkom hrnci privedieme k varu vývar (alebo mlieko) spolu s krupicou. Uvaríme na hustú kašu, ktorú necháme mierne schladnúť. 

2. Do mierne schladutej kaše vmiešame po jednom studené vajíčka. Podľa toho, či chystáme sladké alebo slané knedličky vmiešame do vajíčkovej zmesi spolu s múkou všetky ostatné suroviny ako soľ, roztlačený cesnak, korenie a oregano alebo vanilkový cukor, extrakt a mletú škoricu.

3. Knedlíčky formujeme pomocou lyžice alebo lyžičky na primerane veľké halušky, ktoré lyžicou vkladáme do vriacej polievky/ vývaru alebo sladké knedlíčky vkladáme do mierne sladkej vody.

4. Knedlíčky uvaríme a najlepšie hneď podávame. Uvarené knedličky skladujeme v chladničke najviac 3 dni prikryté fóliou alebo v uzatvárateľnej krabičke. Neodporúčam uvarené knedlíčky mraziť, nakoľko po rozmrazení sa výrazne zmení ich chuť (ak ale prídete na fígeľ, ako ich zamraziť tak, aby sa ich chuť nezmenila, tak sem s ním )

 

 

TIP NA PRÍPRAVU


Ak milujete pečeňové knedlíky, tieto si taktiež zamilujete. V recepte vynechajte 200 ml vývaru, ktorý nahraďte 300 g mletej surovej pečienky - kuracej/bravčovej/hovädzej - podľa chuti, no rátajte s tým, že bravčová a hovädzia pečienka sa bude variť podstatne dlhšie ako kuracia. Podľa receptu uvarte kašu, vmiešajte vajíčka spolu s pečienkou a postupujte podľa ďalších inštrukcií v recepte. Knedlíčky varte v osolenej vode alebo najlepšie vo vývare asi 15 min a viac (knedlíčky počas varenia kontrolujte). Podávajte.


K sladkým knedlíčkam si môžete pripraviť výbornú sladkú studenú polievku, ktorá je fantastická najmä počas horúcich letných dní. Nachystajte si približne 400 g sezónneho alebo aj mrazeného ovocia, ktoré nechajte pred spracovaním rozmraziť. Ovocie rozmixujte, podľa sladkosti oslaďte medom, pridajte 1 ČL vanilkového extraktu, štipku škorice a asi 500 ml ryžového alebo plnotučného živočíšneho mlieka alebo aj ovocnej šťavy, no tú vyberte podľa toho, čo sa k ovociu bude chuťovo hodiť. Zamiešajte, dajte krátko do chladničky zachladiť a podávajte s uvarenými knedličkami. Pred podávaním môžete jemne poprášiť mletou škoricou a dozdobiť lístkom mäty či celými kúskami ovocia. 

 

Prajem vám krásne knedlíkovanie a vychutnávanie tých najlepších, s láskou pripravených knedličiek  V prípade otázok, dotazov a rád sa neváhajte na mňa obrátiť 

 

S láskou

 

Vaša Peťa ️

 

 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 1
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.