Dovolenka bez lepku v Slovenskej aj Českej republike

pridané: 29.7.2014 o 21:23 | vytlačiť

Ahojte bezlepkáči!

Ja síce celiatička nie som, ale priateľ je. Tohtoročnú dovolenku sme sa rozhodli poňať výletovo. Sme Prešovčania a tak sme si povedali, že by sme mohli ísť z východu trochu viac západne. Prvú časť dovolenky sme teda strávili výletmi po strednom Slovenku (Martin, Turčianske Teplice, Kremnica, Habakuky - Donovaly). Neboli sme si istí, ako to bude s reštauráciami a tak sme sa spoľahli sami na seba. Po tom čase, čo sme spolu, už som sa naučila pripravovať bezlepkové pokrmy a priateľ je tým nadšený. Takže všetko čo sa týka papania som si vzala na starosť ja. Keďže mi už dávnejšie spomínal, že ešte pred diétou chcel ochutnať hamburger, no nepodarilo sa mu to a po diéte už nenašiel fastfood, ktorý by bezlepkové hamburgery pripravoval, rozhodla som sa, že toto bude najlepší nápad na jedlo na cestu. Trošku som sa preklikala cez google a našla som, čo som hľadala. Skvelý recept na žemle. Aj na tretí deň boli mäkké, čo je pri bezlepkovom pečive často problém. Veď to poznáte. Ako chuťovku som pripravila pizzovníčky. Mali sme autochladničku, takže nechýbal ani sladký dezert - puding s ovocím. A na druhý deň sme mali slovenskú klasiku - rezne, ale na trochu iný spôsob. Prikladám aj recepty, aby ste si na nich mohli pochutnať aj vy.

Druhá časť našej dovolenky bola iná. To sme si už trúfli spoľahnúť sa aj na reštaurácie. Boli sme pozvaní ku kamarátom do Brna. Strávili sme tam štyri dni. Dva krát sme si navarili a dva krát sme obedovali v reštauráciách. Bolo prekvapujúce, že keď sme sa opýtali na bezlepkové jedlo, nemali žiaden problém a povedali, že čokoľvek (okrem múčnych jedál) pripravia bez lepku. Skutočne musím pochváliť indickú reštauráciu Annapurna. Obrovské porcie, vynikajúce jedlo a štýlovo podávané. Kuchári sú praví Indovia a celá reštaurácia sa nesie v takom tradičnom indickom duchu. Z jedálneho lístka sme nevedeli, čo budeme konkrétne jesť, ale skúsili sme to a fakt to stálo za to. Žiaľ, neodfotila som jedlo, ale pripájam fotku, ktorú som našla na internete, aby ste videli, ako to podávajú. Pod miskou je malá čajová sviečka, takže jedlo je udržiavané teplé. Medzitým sme si urobili mňamkové kuracie rolky so syrovou omáčkou a rizoto. V posledný deň sme išli do reštaurácie Rubín. Ja som si dala flambované palacinky, ktoré mi pripravili pred očami a priateľ bravčovú kotletu so slaninkou a volským okom. Opäť sme to zabudli odfotiť, tak pripájam aspoň fotku z jedálneho lístka. K tomu mal ako prílohu americké zemiaky. A toto bol pre mňa šok. V dobrom slova zmysle. Ešte sa mi nestalo, aby v reštaurácii podávali domáce americké zemiaky. Ochutnala som kúsok a ozaj bolo cítiť, že je to čerstvý pečený zemiak, žiadna mrazená rýchlovka. Chválim! Brno ma celkovo prekvapilo. V obchodoch mali krásne označené bezlepkové výrobky, pri mäsových výrobkoch sme sa nemuseli nikoho pýtať, či to obsahuje glutén, na každej ceduľke s názvom bol aj (v prípade bezlepkového výrobku) preškrtnutý klas. Aj v malých potravinách mali vyhradený pultík s bezlepkovými dobrotami a dokonca nebol problém zohnať bezlepkové pivo. A za oveľa rozumnejšiu cenu ako u nás. Teším sa na ten deň, keď takýto trend príde aj do Prešova.  Už teraz to je lepšie, lebo tiež nie je problém kúpiť bezlepkové výrobky, ale bolo by fajn, ak by to bolo aspoň také, ako sme zažili v Brne.

V každom prípade sme si dovolenku užili a už teraz vymýšľame, čo podnikneme budúci rok. Zrejme opäť zakotvíme niekde na Slovensku, veď tu máme toľko pekných miest.

 

 Lucia & Michal 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (1)

  • napísal:
    používateľ:
    Maruška
    pridané:
    19:23 1.10.2014

    Som celiatička tri roky + bezmliecna. Zo začiaku som sa bála ísť na dovolenku, tak som volila liečebné pobyty v kúpeľoch: Bardejov, Bojnice, Trenčianske Teplice, Dudince, Piešťany a posledná Nimnica. Všade mi vyšli v ústrety, nemusela som sa báť, čo jem a či je to v poriadku. Jedlo bolo chutné, nebola som hladná a ešte sa aj zaujímali, či mi chutilo. Čiže musím sa zastať nášho krásneho Slovenska a nášho bohactva ukrytého v termálnych kúpeľoch. Napr. v Bojniciach v kúpeľnom dome Lysec, mi pečú každý deň čerstvý bezlepkový chlieb a koláčik na raňajky - minimálne 2 ks, jeden som si nechávala poobede ku kávičke. Už ma tam poznajú, chodíme tam s manželom každý rok na týždeň - on je lepkový a tiež si pochvaľuje chutné a zdravé jedlo k tomu procedúry, krásne prostredie, vrele doporučujem každému. Dokonca som absolvovala dovolenku v Chorvátsku, taktiež v kúpeľnom meste Opatija, mali sme polpenziu - švédske stoly: na raňajky mi doniesli bezlepkový chlieb Schar, ktorý sa dal kúpiť aj v neďalekej Bille, pri obede servirovali vždy mäsový vývar a rezance, zelenina a mäsko boli zvlášť, ak som si nevedela vybrať, tak mi pripravili napr, rybky na želanie. No väčšinou bolo viac prirodzene bezlepkoveho, pretože ten hotel patril do siete hotelov, zameraných na zdravú stravu. Napr. nič tam nebolo vysmážané, mäso naprírodno, bez múky, vo vlastnej šťave, tie ich zapekané papriky, cukiny, baklažány, mňam. Majú napr. pomazánku z pečených paprík, baklažánu a paradajok, tú som si doniesla aj domov, už ju dostať aj u nás . Za tie 3 roky, čo držím tieto diéty sa veľa u nás zlepšilo, chodím aj po víkendových pobytoch , všelikde po Slovensku a všade vedeli, čo je celiakia a navarili mi. Dokonca som nútená pracovne absolvovať rôzne školenia organizované v hoteloch, bola som milo prekvapená, ako si poradili, napr. naposledy v Aponyho kaštieli v Oponiciach mi napiekli perfektný bezlepkový chlieb a celé menu na obed bolo bezlepkové aj s dvoma polievkami a výborné. Takže bezlepkáči nebojte sa, cestujte a dajte vedieť, že nás je veľa, keď bude dopyt, bude aj ponuka :-). Budúci víkend idem do Prahy, zreferujem moje skúsenosti z pohľadu celiatika, už mám vytypované reštaurácie, pa, pa, Maruška.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.