Bezlepková dovolenka - súhrn viacerých štátov
Keď mi pred 4 rokmi zistili celiakiu, zostala som trochu bezradná, ako budem tráviť letné dovolenky. Nie som náročná na stravu, tak sme sa prvé leto po diagnostikovaní celiakie rozhodli s partnerom stráviť letnú dovolenku tak, že budem stravu pripravovať ja. Zbalila som si z domu potrebné potraviny – cestoviny, chlieb... Ďalšie leto sme sa rozhodli, že vyskúšame all inclusive, že si snáď vyberiem niečo z ponuky. Aj v cestovných kanceláriách ma ubezpečili, že určite si niečo vždy nájdem. A to sa mi potvrdilo. Vždy som si vopred odkonzultovala všetko so šéfkuchárom alebo manažérom reštaurácie a bez problémov som si vychutnala aj lokálne špeciality. Pochodila som veľa krajín. Najradšej však chodím do Talianska a Španielska. Tam som so stravou nikdy problém nemala. A už si ani nezvyknem brať nič si sebou. V Taliansku som vždy mala na raňajky prichystaný plný tanier produktov od firmy Schär na výber – chlieb, sladké pečivo, keksíky... Ak som mala chuť na cestoviny, tak mi na obed alebo na večeru pripravili výborné cestoviny. V Španielsku v obchodoch zase nie je problém kúpiť si čokoľvek bezlepkové. Ešte dokonca aj pivo bolo bežne dostať v obchodoch. A čo ma veľmi prekvapilo, v McDonald´s som objavila tento nápis:
„Ak si celiatik, už si môžeš vychutnať svoj obľúbený hamburger bez lepku.“ |
Neholdujem reštauráciám s rýchlym občerstvením, ale občas by to prišlo vhod, keby bola takáto ponuka aj na Slovensku.
Aj v Grécku sú šéfkuchári veľmi ochotní. Keď ma zbadali v reštaurácii, už sa ma pýtali, čo mi môžu priniesť. Vždy som mala na výber niečo chutné – rôzne druhy mäsa, rýb, ale aj zeleninové jedlá.
Neuvádzam názov žiadneho hotela, ani cestovnej kancelárie, pretože som ich pochodila už viac a všade mi ochotne pomohli, aby som mohla stráviť svoju dovolenku bez zbytočných trápení ohľadom bezlepkovej stravy.