DEŇ CELIATIKOV

pridané: 22.11.2013 o 13:28 | vytlačiť

Občianske združenie celiatikov v spolupráci so SOŠ na Farského 9 v bratislavskej Petržalke a firmou Novalim zorganizovalo dňa 9. novembra 2013 už tretí krát „Deň celiatikov“.

Všetkých prítomných privítal v areáli školy jej riaditeľ PaedDr. Jozef Horák, ktorý predstavil školu, jej zameranie, aktivity a plány. S organizáciou celého „Dňa celiatikov“ oboznámil hostí predseda OZ celiatikov Ing. Mikuláš Hajtáš, ktorý bol dušou celého podujatia. Oslovil vedenie školy, aby aj tento školský rok poskytlo priestory, vybavenie a už osvedčenú vysokú odbornosť a nadšenie učiteľov, majstrov a študentov školy. SOŠ pripravuje na povolanie žiakov v 3-ročných učebných odboroch, 4-ročných učebných odboroch, 4-ročných študijných odboroch, 5-ročných študijných odboroch, v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu a v pomaturitnom štúdiu. Všetky odbory súvisia s potravinárstvom, hotelierstvom a službami v gastronómii. Počas štúdia, najmä však v odbornej praxi, sa žiaci stretnú  s problematikou celiakie.

Celiakia je autoimunitná choroba. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom zaregistruje prítomnosť lepku.

Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gliadínmi pšenice, sekalínmi raže, hordeínmi jačmeňa, avenínmi ovsa, ktoré môžu u niektorých jedincov vyvolávať vážne zdravotné problémy. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené  vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamínov, vápnika, železa). Ochorenie je nevyliečiteľné, možno ho kompenzovať celoživotnou tzv. bezlepkovou diétou. V 98% vedie táto diéta k úplnému ústupu choroby počas prvých dvoch rokov diéty. V prípade, že celiatici pokračujú v konzumácii vymenovaných obilnín, alebo výrobkov z nich  vystavujú sa 40 až 100krát väčšiemu riziku rakoviny tráviaceho systému, ako ostatná populácia.

Bezlepková diéta je náročná na špeciálne postupy pri práci s bezlepkovými surovinami.

Niektoré obilniny napríklad kukurica, proso, ryža, pohánka, cirok a tzv. pseodoobilniny napríklad láskavec a mrlík nevykazujú celiakálnu aktivitu a preto sú využiteľné v liečebnej výžive. Tieto suroviny možno nájsť aj vo výrobkoch firiem, ktoré sa prezentovali na veľkej ploche telocvične školy. Šlo o firmy zo Slovenska, Čiech, Talianska, Nemecka, Francúzska, ktoré ponúkali bezlepkové múky, múčne zmesi, hotové jedlá, cukrárske, pekárske, pečivárenské  a iné bezlepkové výrobky. Záštitu nad celou akciou mala tohto roku firma Novalim, ktorá poskytla bezlepkové múky, múčne zmesi a polotovary z ktorých sa počas celého dňa varili a piekli bezlepkové dobroty. Riaditeľ spoločnosti Novalim Dipl. Ing. Jozef Poprac PhD. dohliadal na celú prípravu jedál a pečiva, ako aj na propagáciu akcie a tvorbu receptára, ktorý pripravil pán P. Matúš. Spolu s ďalšími zamestnancami školy sa podieľal aj na príprave praktickej a teoretickej časti seminára.

Praktická časť seminára bola zameraná na ukážky pečenia bezlepkových cukrárskych a pekárskych výrobkov a varenie bezlepkových jedál a príloh. Praktické ukážky pečenia a varenia boli pod vedením Ing. A. Brandšteterovej, Ing. E. Bačovej, Bc. K. Morvayovej, Bc. Z. Černáka a pána Matúša zo SOŠ Farského 9. Organizačne akciu  zabezpečili Ing. D. Daubnerová, Ing. J. Krošláková a pán P. Ferienčík. Účastníci si odnieslil malý receptár, propagačné materiály a bezlepkové výrobky zakúpené za výhodnú cenu priamo od výrobcov. Ochutnávka bezlepkových výrobkov bola spojená s ochutnávkou niektorých prirodzene bezlepkových mliečnych výrobkov firmy Rajo a.s.

Okrem praktickej časti s ukážkami pečenia rôzneho sortimentu pečiva a jedál pre celiatikov z bezlepkových druhov múk od výrobcu Novalim, boli pre celiatikov pripravené aj zaujímavé prednášky a prezentácie.

Ing. M. Hajtáš informoval prítomných o novinkách pre celiatikov v liekovej politike.

Ing. J. Poprac predstavil Novalim, spoločnosť na výrobu výrobkov pre bezlepkovú a nízkobielkovinovú výživu, jej produkty a zásady výroby  bezlepkových výrobkov, ktoré musia spĺňať náročné kritériá, aby boli vhodné pre bezlepkovú diétu.

Ing. B. Šuhajdová, konzultantka víťaznej práce celoslovenského kola súťaže Stredoškolská odborná činnosť v odbore Gastronómia, hotelierstvo a cestovný ruch, predstavila aktivity SOŠ Farského v oblasti bezlepkového stravovania a dvoch zaujímavých študentov školy. Danu Simonovú, ktorá reprezentovala školu na medzinárodnom workshope v Abu Dhabí s prácou „Diétne stravovanie bez lepku“, kde slovenská delegácia získala zlatú medailu. Na tento úspech by rád nadviazal aj budúci maturant Adam Dvořák, ktorý prezentoval zámery svojej práce, ktorá bude tiež venovaná bezlepkovej diéte.

Prednášky uzavrela Dagmar Svobodová, ktorá v zastúpení firmy Stuvital, zaujala prítomných prednáškou o výskumných úlohách v oblasti bezlepkovej diéty, ktoré rieši ako vysokoškolská študentka.

Seminár sa tešil veľkému záujmu a pozornosti nielen celiatikov, ale aj širokej verejnosti. Zúčastnilo sa ho okolo 250 návštevníkov, ktorí odchádzali veľmi spokojní. Z ankety vyplynulo, že by si priali viac podobných vzdelávacích akcií spojených s praktickými ukážkami a rozhovormi s odborníkmi a výrobcami.   

 

Napísala: Ing. Brigita. Šuhajdová, SOŠ Farského 9, Bratislava 

 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 3
Pridal: Občianske združenie celiatikov

Diskusia k magazinu (2)

  • napísal:
    používateľ:
    edita borbelyova
    pridané:
    16:00 24.11.2013

    Zúčastnila som sa stretnutia a bola som veľmi spokojná. Ďakujem organizátorom. Edita Borbélyová.

  • napísal:
    používateľ:
    Maruška
    pridané:
    23:06 4.12.2013

    Aj ja som sa zucastnila tohto pekneho podujatia, uz po druhy krat, velmi sa mi pacilo, tesim sa na dalsie akcie a vdaka organizatorom, kiez by podobnych akcii bolo viac, s pozdravom Mojzesova.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.