pridané 25.3.2024 o 09:52 prečítané 182x

Tvarohové koláče bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Dnes vás naučíme piecť kysnuté bezlepkové tvarohové koláče. Tie, ktoré máme všetci tak radi. Padnú do ruky ako uliate a žiadna desiata nepoteší tak, ako dobré poctivé domáce koláče s chutnou plnkou. A presne také si dnes spolu napečieme.

Suroviny:

  • 250 g
  • Promix Beta múka bezgluténová
  • 200-210 ml
  • mlieko
  • 1 ks
  • žĺtok
  • 20 g
  • olej
  • 1 PL
  • smotana kyslá
  • 1/2 bal.
  • droždie sušené
  • 1 ČL
  • vanilka
  • z 1 citróna (alebo pomarančová)
  • kôra citrónová
  • 1 PL
  • cukor kryštálový
  • Na tvarohovú plnku:
  • 400 g
  • tvaroh hrudkovitý
  • 120 g
  • cukor práškový
  • 1 bal.
  • cukor vanilkový
  • trocha
  • kôra citrónová
  • 1 ks
  • žĺtok
  • hrozienka
  • rum
  • lekvár marhuľový
  • Na potretie:
  • 1 ks
  • žĺtok

Postup:

Všetky sypké prísady – bezgluténovú múku Promix Beta, sušené droždie, vanilku, kryštálový cukor a kôru z citróna dáme do misy a premiešame ich, postupne pridávame mokré prísady a všetko spolu miesime hnetacím nástavcom asi 10 minút. Dĺžka miesenia je dôležitá pre kvalitné vypracovanie cesta.

Vymiesené cesto na bezlepkové tvarohové koláčegumenou varechou vytvarujeme do bochníka a prikryté fóliou necháme kysnúť v teple do dvojnásobku.

Kým nám cesto na koláč kysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Na tú dáme všetky prísady do misky a pomocou varechy ich dobre premiešame.

Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkame alebo dlaňami roztlačíme na pomúčenej doske na obdĺžnik s hrúbkou asi pol centimetra. Radielkom ho rozkrájame na rovnako veľké štvorce (asi 12×12 cm). Do stredu každého štvorca nanesieme plnku, na plnku dáme zopár v rume namočených hrozienok, na ne dáme lyžicu marhuľového lekváru a všetky štyri rožteky cesta v strede riadne stlačením spojíme.

Takto pripravené koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté ich necháme ešte krátko podkysnúť. Medzitým si rúru rozohrejeme na 190 stupňov. Koláče pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Bezlepkové tvarohové koláče pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 190 stupňoch asi pol hodinu do zlatista.

Podávame ich vychladnuté, posypané práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.