pridané 1.2.2022 o 18:51 prečítané 592x

Tekvicové donuty bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Donuty – alebo šišky spoza oceánu – sa stali aj u nás veľmi populárnymi. Nám sa na nich páči to, že sa dajú donekonečna varírovať. Pozrite si náš najnovší recept. Pripravili sme pre vás tekvicové donuty bez lepku a už na prvý pohľad sa im ťažko odoláva. Na ich prípravu vám bude stačiť pol hodinka a môžete si ich vychutnávať.

Suroviny:

  • 625 g Promix Alfa
  • 220 g tekvicového pyré
  • 1 ½ ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 200 g práškového cukru
  • ¾ ČL mletého muškátového orechu
  • ½ ČL soli
  • 1 vajce
  • 350 ml ryžového alebo kravského mlieka
  • 2 PL roztopeného masla
  • 2 - 3 ČL vanilkového extraktu
  • Na čokoládovú polevu:
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 3 - 4 PL ryžového alebo kravského mlieka
  • Na bielu citrónovú polevu:
  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 1 PL vriacej vody
  • Rastlinný olej na vysmážanie
  • Škoricový cukor
  • Cukrové ozdoby

Postup:

Vo väčšej mise zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, preosiaty cukor, soľ a muškátový orech. V inej mise dôkladne premiešame maslo, vajce, tekvicové pyré (môžeme použiť aj kúpené z pohára, prípadne si uvaríme ošúpanú a na kocky nakrájanú tekvicu hokaido do mäkka a rozmixujeme na pyré) , mlieko a vanilkovú arómu. Do tekutej zmesi pridáme suchú a vypracujeme vláčne ale pevné cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 1 - 1,5 cm, z ktorého potom vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm. V strede každého kolieska vykrojíme ešte menší kruh typický pre americké šišky. Šišky vysmážame v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z každej strany asi 2 minúty do zlatohneda. Hotové dáme osušiť na papierový obrúsok. Kým vychladnú, pripravíme si polevy. Na čokoládovú necháme vo vodnom kúpeli roztopiť maslo, pridáme cukor, kakao a mlieko a metličkou miešame, kým sa vytvorí hustá poleva. Bielu polevu pripravíme tak, že v miske vyšľaháme všetky prísady do stredne hustej konzistencie. Vychladnuté šišky namáčame do polovice v jednej alebo druhej poleve, necháme odkvapkať na mriežke, prípadne len obalíme v škoricovom cukre. Môžeme ozdobiť cukrovými ozdobami.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.