Škoricové “churros” bez lepku s čokoládovou omáčkou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
V období fašiangov sa nám žiada upiecť si mäkkučké voňavé šišky. Slovenské šišky a fánky asi všetci poznáme. Čo tak ale pozrieť sa na to, ako si túto maškrtu pripravujú v iných krajinách? Dnes máme na programe bezlepkové \\\"churros\\\", s ktorými sa stretnete v Španielsku, Portugalsku, ale aj v krajinách južnej Ameriky. Na rozdiel od našich kysnutých šišiek, sa churros pripravujú z odpaľovaného cesta. S čokoládovou omáčkou im určite neodoláte.
Suroviny:
- Na cesto:
- 250 g Promix Alfa
- 480 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 PL kryštálového cukru
- 5 vajec izbovej teploty
- Štipka soli
- Olej na vyprážanie
- Na obaľovanie:
- 200 g kryštálového cukru zmiešaného s mletou škoricou
- Na čokoládovú omáčku:
- 200 g mliečna čokoláda
- 40 g horká čokoláda (70 %)
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
Do stredne veľkého hrnca nalejeme mlieko, pridáme maslo, štipku soli a oba cukry. Privedieme k varu. Stiahneme teplotu a za stáleho miešania prisypeme múku. Cesto je husté, mieša sa ťažšie, použijeme preto pevnú drevenú varešku. Potrebujeme vymiešať tuhšie cesto bez hrudiek. Keď sa prestane lepiť k povrchu hrnca, odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Vajcia, dôkladne rozmiešané v miske, pomaly pridávame do cesta a dobre spolu zamiešame, aby sa suroviny prepojili. Teraz by malo mať cesto už mierne redšiu konzistenciu ako predtým, než sme pridali vajcia.
Do panvice s hlbším dnom nalejeme dostatočné množstvo oleja a zohrejeme ho aspoň na 170 °C. Keď je olej rozpálený, stiahneme na slabšiu teplotu. Kým sa olej rozpáli, cesto pomocou cukrárskej karty alebo naberačky vložíme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou s priemerom asi 1 cm. Na plastovú dosku si z tretiny cesta vytláčame asi 10 cm dlhé pásiky - “churros”. Cesto je lepivé, preto ho netreba na dosku veľmi pritláčať. Churros potom opatrne prenášame do rozpáleného oleja a vyprážame krátko z každej strany do zlatista.
Hotové churros vyberieme z oleja sieťovou naberačkou a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Tento postup zopakujeme s ďalšími dvomi tretinami cesta. Skúsenejší môžu opatrne nanášať cesto priamo do oleja.
Na omáčku si v menšom kastróliku prevaríme smotanu na šľahanie. Na chvíľku odstavíme a pridáme nalámanú mliečnu a horkú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda roztopí a prepojí so smotanou na hladkú a lesklú omáčku. Churros podávame najlepšie ešte teplé polomáčané v čokoládovej omáčke.
Pridal(a): NovalimSK