Marhuľové štvorčeky bez lepku s tvarohovou náplňou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Lístkové cesto je jedno z najchutnejších a najkrehkejších vôbec. Má všestranné využitie pri sladkom aj slanom pečení. Verili by ste, že si ho môžete pripraviť jednoducho aj doma a bez lepku? Z našej zmesi Promix UNI to ide ako po masle. Poďte sa presvedčiť a upečte si tieto chrumkavé, voňavé koláčiky s marhuľami a tvarohovou plnkou. Naše nestihli ani vychladnúť a už boli z plechu preč.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- Na lístkové cesto:
- 125 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
- 125 g studeného masla
- 125 g krémového tvarohu
- Štipka soli
- Na náplň:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2-3 PL práškového cukru
- Trocha citrónovej kôry
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 1 žĺtok
- Na dokončenie:
- Trstinový cukor
- 5 ks väčších marhúľ
- Marhuľový lekvár
- 1 bielok
- Mandľové lupienky
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Na plnku si v mise zmiešame všetky suroviny tesne pred nanášaním na cesto, aby sa tvaroh neroztekal. Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca s rozmermi približne 27x27 cm a na hrúbku asi 1 cm. Radielkom ho potom rozdelíme na 9 štvorcov s rozmermi asi 9x9 cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Každý štvorček cesta potrieme bielkom a posypeme trstinovým cukrom. Do stredu štvorčekov nanesieme tvarohovú plnku, na ňu poukladáme umyté a osušené polovice marhúľ dužinou smerom dolu a jemne pritlačíme. Cesto okolo marhúľ posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C ideálne v teplovzdušnom režime do zlatohneda 15-18 minút.
Po upečení ešte za tepla potrieme marhule mierne zohriatym marhuľovým lekvárom, aby sa pekne leskli. Necháme vychladnúť a podávame jemne posypané práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK