pridané 27.6.2023 o 13:58 prečítané 202x

Marhuľové štvorčeky bez lepku s tvarohovou náplňou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Lístkové cesto je jedno z najchutnejších a najkrehkejších vôbec. Má všestranné využitie pri sladkom aj slanom pečení. Verili by ste, že si ho môžete pripraviť jednoducho aj doma a bez lepku? Z našej zmesi Promix UNI to ide ako po masle. Poďte sa presvedčiť a upečte si tieto chrumkavé, voňavé koláčiky s marhuľami a tvarohovou plnkou. Naše nestihli ani vychladnúť a už boli z plechu preč.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na lístkové cesto:
  • 125 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
  • 125 g studeného masla
  • 125 g krémového tvarohu
  • Štipka soli
  • Na náplň:
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2-3 PL práškového cukru
  • Trocha citrónovej kôry
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • 1 žĺtok
  • Na dokončenie:
  • Trstinový cukor
  • 5 ks väčších marhúľ
  • Marhuľový lekvár
  • 1 bielok
  • Mandľové lupienky
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Na plnku si v mise zmiešame všetky suroviny tesne pred nanášaním na cesto, aby sa tvaroh neroztekal. Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca s rozmermi približne 27x27 cm a na hrúbku asi 1 cm. Radielkom ho potom rozdelíme na 9 štvorcov s rozmermi asi 9x9 cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Každý štvorček cesta potrieme bielkom a posypeme trstinovým cukrom. Do stredu štvorčekov nanesieme tvarohovú plnku, na ňu poukladáme umyté a osušené polovice marhúľ dužinou smerom dolu a jemne pritlačíme. Cesto okolo marhúľ posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C ideálne v teplovzdušnom režime do zlatohneda 15-18 minút.
Po upečení ešte za tepla potrieme marhule mierne zohriatym marhuľovým lekvárom, aby sa pekne leskli. Necháme vychladnúť a podávame jemne posypané práškovým cukrom.




Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.