pridané 4.7.2018 o 14:39 prečítané 1202x

Krehký jahodovo - rebarborový páj s mrveničkou a kvapkou mäty

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

priemerná

Pár jahôdok som však ešte nazbierala (už ale asi ozaj posledných) a dala dokopy s mojou obľúbenou rebarborou a ľaľa ho. Takáto krásavica z toho vzišla. S plnkou som sa trochu rozšafne vyhrala, pridala som tam totižto lyžičku mätového extraktu, takže okrem toho, že je plnka nesmierne šťavnatá, máte pocit, akoby ste jedli jahodovo - rebarborové mojito

Suroviny:

  • Cesto:
  • 300 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
  • 6 g bezlepkového kypriaceho prášku
  • 200 g studeného masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 studené vajíčka (veľkosť L)
  • Plnka:
  • 500 g očistenej rebarbory - stonky
  • 600 g čerstvých jahôd
  • 160 g trstinového cukru
  • 1 ČL mätového extraktu (nemusí byť)
  • 160 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
  • Mrvenička:
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
  • 50 g mletých lieskových orieškov (nemusí byť)
  • 25 g studeného masla

Postup:

1. Na cesto zmiešame v miske múku, kypriaci prášok a cukor. Maslo nakrájame na kocky, pridáme k múčnej zmesi a pomocou mixéra alebo studenými rukami zapracujeme do múky - vznikne nám taká mrveničková zmes.

2. Do stredu tejto mrveničkovej zmesi dáme studené vajíčka a mixérom premiešame. Miešame veľmi krátko, iba tak, aby sa všetko spojilo do cesta. Cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, mierne premiesime, preložíme na tanier a odložíme do chladu na asi 30 min.

3. Stonky rebarbory umyjeme, očistíme a nakrájame, jahôdky taktiež umyjeme a odstopkujeme. Jahody aj nakrájanú rebarboru preložíme do väčšej misky, pridáme cukor, kukuričný škrob a mätový extrakt a pomocou dvoch lyžíc dobre premiešame. Odložíme bokom.

4. Rúru zapneme a rozohrejeme, tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Vychladené cesto opäť premiesime na pomúčenej doske a vyvaľkáme na plát cesta hrubý asi 4 - 5 mm (mal by byť hrubší). Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy.

5. Okraje zachováme vysoké, prečnievajúce odrežeme. V tomto bode pracujeme rýchlo, lebo okraje sú ťažké a môžu sa veľmi ľahko potrhať. Mali by sme spotrebovať väčšinu cesta, no ak nám nejaké ostane, môžeme z neho napiecť sušienky alebo ho zmiešať s mrveničkou, ktorá ide na vrch koláča.

6. Na cesto vysypeme pripravené ovocie a uhladíme. V miske zmiešame suroviny na mrveničku - najskôr múku, cukor, oriešky, potom pridáme studené maslo, ktoré dobre rozmrvíme. Ak nám ostalo aj cesto, môžeme do zmesi rozmrviť aj tento zvyšok.

7. Mrveničku navrstvíme na plnku a celý koláč vložíme do rozhorúčenej rúry. Upečieme.

8. Koláč je hotový, keď stred už nie je trasľavý, alebo je trasľavý veľmi málo. Upečený necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme podávať alebo odložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť. A môžeme servírovať

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.