pridané 7.11.2023 o 10:11 prečítané 196x

Kakaová torta bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Ak chcete prekvapiť svojich blízkych, ktorí majú sviatok, neváhajte a upečte im bezlepkovú tortu s čokoládovou šľahačkou podľa nášho receptu. Voňavé mäkučké kakaové cesto a svieži ríbezľový lekvár sa dokonale hodia k parížskej čokoládovej šľahačke. Zahrajte sa na profesionálnych cukrárov a ohúrte rodinu a priateľov týmto úžasným dezertom.

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 6 PL bezgluténovej múky Promix PK / PK špeciál
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Plnka:
  • 250 ml šľahačky
  • 200 g horkej čokolády
  • pohár ríbezľového džemu na potieranie korpusu
  • Poleva:
  • 75 g horkej čokolády
  • 10 g kokosového tuku
  • ríbezle na ozdobenie

Postup:

Najprv si pripravíme plnku. Prevretou šľahačkou zalejeme na kúsky nasekanú čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom necháme vychladnúť. Vychladnutý krém dáme ešte do chladničky, kým ho nepoužijeme na naplnenie torty.

Celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom šľaháme do nadýchanej bledej peny asi 10 minút. Potom na túto zmes preosejeme bezgluténovú múku Promix PK alebo PK špeciál, lyžičku kypriaceho prášku a 2 lyžice kakaa. Gumenou varechou dôkladne ale zľahka premiešame sypké a mokré prísady tak, aby nám neostali hrudky, aby sme ale stále zachovali veľký objem zmesi.

Zmes potom nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Po dopečení necháme korpus úplne vychladnúť.

Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na 3 rovnaké časti. Spodnú časť korpusu potrieme vrstou ríbezľového lekváru a potom nanesieme asi tretinu čokoládovej plnky. Tú si pripravíme tak, že vychladnutý krém len jednoducho vyšľaháme ako šľahačku.

Plnku prikryjeme druhým plátom korpusu, ten opäť potrieme najprv lekvárom a potom druhou tretinou plnky a prikryjeme ju posledným, tretím plátom cesta. Tortu po bokoch aj na povrchu potrieme tenkou vrstvou krému, ktorý zvýšil a dáme riadne vychladiť do chladničky.

Napokon na povrch torty nalejeme roztopenú čokoládu rozmiešanú s trochou kokosového tuku, necháme efektne postekať po boku stekance a tortu ozdobíme čerstvými ríbezľami.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.