Jednoduchý egrešový koláč bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
V sezóne ovocia si človek nevie vybrať, čo skôr – či variť lekvár, zavárať, alebo piecť. Ak volíte tretiu alternatívu, potom ste na správnom mieste. Máme totižto pre vás návod na veľmi jednoduchý egrešový koláč bez lepku. A rovno dva spôsoby, ako si ho pripraviť. Vysúšajte ho ešte dnes!
Suroviny:
- 150 g bezlepkovej múky Promix PK (alebo PK špeciál)
- 100 g masla alebo rastlinného tuku pre bezlaktózovú verziu
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- pol ČL kypriaceho prášku
- kôra z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
- (pre zjednodušenú verziu použite hotové linecké cesto Novalim)
- Na plnku:
- Dve hrste zrelých egrešov (môžeme použiť aj iné bobuľovité ovocie, výborne sa hodia napr. čierne ríbezle)
- 1 PL kryštálového cukru
- deci bieleho vína
- 1 kopcovitá ČL zemiakového škrobu
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho aspoň pol hodinu odpočinúť v chladničke.
Potom ho vyberieme, vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra a vystelieme nim okrúhlu formu na koláč s priemerom 20-23 cm.
Uhladíme okraje, popicháme vidličkou dno a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na 15-20 minút, kým sa cesto nesfarbí do bledohneda. Prípadne môžeme piecť metódou slepého pečenia (na cesto dáme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie a zaťažíme ho rovnomerne napríklad ryžou), pečieme najprv 15 minút so záťažou, potom ryžu a papier odstránime a dopekáme ešte do zlatohneda asi 6-8 minút. Pri metóde slepého pečenia docielime krajšiu tartaletku.
Na plnku dáme všetky prísady okrem škrobu do kastróla a krátko povaríme. Škrob rozmiešame spolu s jednou lyžicou vody, vlejeme ho do vriacej egrešovej zmesi a krátko povaríme, kým nám nevznikne pudingové konzistencia. Nalejeme ju do upečeného cesta a necháme vychladnúť. Egrešový koláč bez lepku servírujeme pokrájaný, ozdobený šľahačkou alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Pridal(a): NovalimSK