pridané 25.3.2024 o 09:44 prečítané 204x

“Falošné” moravské koláče z domáceho lístkového cesta bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Moravské koláče milujeme. Sú mäkučké, voňavé, chutia božsky a dajú sa pripraviť s plnkami z našich národných pokladov - makovou, tvarohovou a orechovou. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta, no dnes sme si pre vás nachystali inú verziu. Nazvali sme ich falošné moravské koláče bez lepku. Sú totiž upečené z bezlepkového domáceho lístkového cesta vymiešaného z našej známej bezgluténovej múky Promix UNI. Tak sa pustite do pečenia a pochutnajte si s celou rodinou.

Suroviny:

  • Na lístkové cesto:
  • 125 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
  • 125 g studeného masla
  • 125 g krémového tvarohu
  • Štipka soli
  • Na tvarohovú náplň:
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2-3 PL práškového cukru
  • Trocha citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • čučoriedky
  • Na makovú náplň:
  • 200 g mletého maku
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL slivkového lekváru
  • Trocha citrónovej kôry
  • Mandľové lupienky
  • Na dokončenie:
  • Rozmiešané vajíčko na potretie cesta
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom 8-10 cm. Do každého kolieska dnom pohára vyhĺbime jamku. Koláče naplníme plnkami. Na tvarohovú si zmiešame všetky suroviny. Makovú pripravíme tak, že najprv zmiešame mak s oboma cukrami, potom zmes zalejeme vriacim mliekom a premiešame. Nakoniec ešte do teplej zmesi pridáme lekvár a citrónovú kôru.
Naplnené koláče ozdobíme čučoriedkami a mandľovými lupienkami a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút do zlatista. Necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.