pridané 19.1.2022 o 13:19 prečítané 526x

Bezlepkový hruškový koláč so zázvorom

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Máte chuť na niečo sladké, jesenné? Potom odporúčame náš bezlepkový hruškový koláč so zázvorom. Tento koláč dochutený typickým jesenným korením, ako perník, škorica, badián a zázvorom je dobrotou, ktorá skutočne zahreje. Napečte si ho a dajte nám vedieť, ako vám chutil.

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky Promix PK alebo PK špeciál
  • 2 ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL mletej škorice
  • Štipka soli
  • 1 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 180 g masla izbovej teploty
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 veľké vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 2 stredne veľké hrušky
  • Na karamelizované hrušky:
  • 6 stredne veľkých hrušiek
  • 400 ml vody
  • 50 ml džinu alebo iného bieleho tvrdého alkoholu
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 paličky škorice
  • 1 hviezdička badiánu
  • Plátok citrónovej kôry
  • 1 PL masla

Postup:

Do veľkej misy preosejeme múku, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu a soľ. Pridáme zázvor a dobre premiešame. V inej mise vyšľaháme maslo s cukrom do nadýchanej peny. Po jednom zapracujeme gumenou varechou vajíčka, pridáme vanilkový extrakt a opäť dobre premiešame. Striedavo potom pridávame bezlepkovú múkovú zmes a mlieko, vypracujeme hladkú hmotu. Očistené a na menšie kocky nakrájané hrušky opatrne zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme do okrúhlej formy s priemerom približne 22 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť.

Pripravíme si karamelové hrušky. Do hlbšej panvice alebo hrnca s hrubším dnom vlejeme vodu, džin a pridáme cukor, paličky škorice, badián, citrónovú kôru a privedieme do varu. Do vriacej tekutiny vsypeme očistené a na mesiačiky nakrájané hrušky a varíme na miernom ohni asi 5-7 minút, kým hrušky trochu zmäknú, pozor však, aby sa nerozvarili. Keď hrušky zmäknú, vyberieme ich z hrnca von a pokračujeme vo varení šťavy, až kým sa nám zredukuje na sirupovú konzistenciu. Do inej panvice dáme rozohriať maslo a lyžicu odloženého sirupu, pridáme hrušky a necháme skaramelizovať do zlatohneda. Hotové ich poukladáme do tvare hviezdice na koláč a nakoniec polejeme zvyškom sirupu, koláč takto zostane vláčny dlhšie.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.