pridané 6.6.2018 o 15:24 prečítané 1450x

Bezlepkové veterníky

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

Viac ako 2 Hod 30 Min

Náročnosť

priemerná

Zvládne aj začiatočník.

Suroviny:

  • Suroviny na odpaľované cesto:
  • 120 g Cake mix Liana
  • 100 g rastlinný tuk na cesto
  • 100 ml voda
  • štipka soli
  • 4 ks vajcia
  • Suroviny na žĺtkovú plnku:
  • 2 ks žĺtok
  • 500 ml mlieko
  • 6 PL kryštálový cukor
  • 1 ks Zlatý krém Liana
  • 250 g maslo
  • Suroviny na karamelovú šľahačku:
  • 50 g kryštálový cukor
  • 50 ml voda
  • 300 ml šľahačka
  • Suroviny na karamelovú polevu:
  • 50 g kryštálový cukor
  • 50 ml voda
  • podľa potreby práškový cukor
  • Čokoládová poleva:
  • 100 g čokoláda
  • 50 g maslo
  • 50 g rastlinný tuk na polevy

Postup:

1. V hrnci uvaríme vodu. Stíšime sporák a pridáme rozpustiť rastlinný tuk na cesto.
2. Do rozpusteného tuku vsypeme Cake mix Liana a miešame na miernom ohni cca 5 minút až sa cesto dobre odpáli.
3. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
4. Po jednom prišľaháme vajíčka až je cesto jemné, ale husté.
5. Naberieme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kruhy aké chceme veľké veterníky. Začíname vždy od stredu, točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh.
6. Pokropíme 2 PL vody. Dáme piecť na 200°C teplovzdušne cca 10 minút. Rúru nesmieme počas pečenia otvárať.
7. Stíšime na 175°C a pečieme ešte 15 minút.
8. Upečené necháme mierne vychladnúť a rozrežeme zúbkovaným nožom.
9. Na spodnú časť nastriekame ozdobnou špičkou žĺtkovú plnku a na to karamelovú šľahačku a zakryjeme vrchnou časťou poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou, príp. kto chce môže veterníky posypať iba práškovým cukrom.


Postup žĺtková plnka:
1. Dáme variť 400 ml mlieka, cukor a vo zvyšných 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý krém Liana a žĺtky.
2. Do zovretého mlieka vylejeme zmes Zlatého krému Liana a uvaríme na kašu.
3. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo.


Postup karamelová šľahačka:
1. Urobíme karamel z cukru, zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť.
2. Prilejeme polovicu šľahačky a odstavíme z ohňa.
3. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa).
4. Prilejeme ostatnú šľahačku a vymixujeme.


Postup karamelová poleva:
1. Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridáme práškový cukor a vymiešame.

Postup čokoládová poleva:
1. Všetko rozpustíme nad parou.



Pridal(a): Michaela66

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.