pridané 29.9.2022 o 12:51 prečítané 403x

Bezlepkové kysnuté koláče s ovocím a mrveničkou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Viete, prečo máme všetci tak radi kysnuté bezlepkové koláče s ovocím? Lebo ich môžeme jesť po celý rok. Dajú sa pripravovať s čerstvým ale aj mrazeným ovocím. A tá mrvenička! Tej musí byť veľa a nepoznáme nikoho, kto by ju nemal rád. My sme tentoraz z našej múky Promix Beta pripravili čučoriedkové kysnuté bezlepkové koláče. Beta sa super hodí na kysnuté, dobre sa s ňou pracuje a navyše je obohatená o prírodné minerály a obsahuje aj jablčnú vlákninu.

Suroviny:

  • 300 g bezgluténovej múky Promix Beta
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 PL jemne mletej pohánkovej múky Novalim
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 vajcia
  • Na mrveničku:
  • 100 g bezgluténovej múky Promix Beta
  • 70 g práškového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2-3 PL oleja
  • 1 vajce na potieranie
  • asi 200 g čučoriedok

Postup:

Cesto na tieto kysnuté bezlepkové koláče sa pripravuje veľmi jednoducho a bez miesenia. Odporúčame začať ho pripravovať neskôr večer, keďže kysne cez noc a pečenie dokončujeme ráno.

Všetky prísady vrátane bezgluténovej múky Promix Beta dáme do väčšej misy, varechou ich premiešame (najprv suché prísady a potom k nim pridáme mokré prísady). Miešame, kým sa všetky ingrediencie prepoja a vznikne lepkavá guľa cesta. Takto pripravené cesto len prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho cez noc na kuchynskej linke kysnúť.

Ráno vyklopíme cesto na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou. Rozdelíme ho na 4 (ak chceme väčšie koláče) alebo na 8 ks. Každý kúsok cesta prstami roztlačíme na kruh s vyššími okrajmi a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu cesta spravíme priehlbinku, do ktorej dáme čučoriedky a jemne ich vtlačíme do cesta.

Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a potom celé kysnuté bezlepkové koláče posypeme mrveničkou. Tú si pripravíme tak, že v miske zmiešame uvedené prísady lyžicou a potom cesto rukou mrvíme na mrveničku.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 25-30 minút do zlatohneda.

Najlepšie chutia čerstvo upečené, ak ich nezjete, zmrazte si ich.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.