pridané 11.9.2019 o 11:49 prečítané 252x

Bezlepková galetka s marhuľami

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

ľahká

Super jednoduchý koláčik bez lepku? Presne taká je táto chutná bezlepková galetka s marhuľami. Jednoduchá príprava, veľa dobrého ovocia a cesta tak akurát. Ten pravý koláčik na horúce letné dni.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • 200 g bezlepkovej múky Promix UNI (môže byť aj Promix PK alebo PK špeciál)
  • 100 g studeného masla (alebo rastlinného tuku)
  • 5 PL vody
  • 1 PL práškového cukru
  • štipka soli
  • Na plnku a posýpku:
  • 10-12 ks čerstvých marhúľ
  • na posýpku:
  • 3 PL múky Promix UNI
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL mletej škorice
  • trochu roztopeného masla na potieranie a lyžica hnedého cukru na posýpanie

Postup:

Všetky suroviny na cesto spracujeme do kompaktného hladkého cesta. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu (kľudne aj dlhšie).
Medzitým si pripravíme posýpku a ovocie. Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a odkôstkujeme.
Na posýpku – mrveničku – zmiešame v miske múku Promix UNI, práškový cukor a škoricu a potom pridáme olej. Lyžicou alebo aj ručne vypracujeme mrveničku.
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, zľahka pomúčime papier na pečenie a cesto na ňom rozvaľkáme do väčšieho kruhu (asi s priemerom 30 cm). Polovičky marhúľ poukladáme do stredu kruhu tak, aby ostalo asi 5 cm po okrajoch.
Na marhule namrvíme posýpku a potom pozakladáme okraje cesta na marhule tak, aby sme vytvorili typický galetkový tvar. Okraje cesta potrieme roztopeným maslom, posypeme hnedým cukrom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 180 stupňov asi na 45-50 minút.
Necháme vychladnúť, potom krájame a servírujeme. Bezlepková galetka sa dá pripraviť aj s iným ovocím, napr. čerešňami, broskyňami a pod.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.