Belgické šišky “Oliebollen” s jablkami a hrozienkami bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Dnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné šišky nazývané \\\"Oliebollen\\\" s hrozienkami a jablkami - samozrejme v bezlepkovej verzii. Prevoňané rumom chutili naozaj neodolateľne. Preto neváhajte a pustite sa do pečenia.
Suroviny:
- 250 g Promix Alfa + na podsypanie
- ½ balíčka sušeného droždia
- 125 ml vlažného mlieka
- 2-3 PL rumu
- 1-2 vajcia izbovej teploty (podľa veľkosti)
- Štipka soli
- 50 g zmäknutého masla
- 30 g kryštálového cukru
- 2 hrste sušených hrozienok
- 2 menšie jablká
- Na dokončenie:
- Olej na vysmážanie
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Do väščej misky nasypeme múku a rozmiešame v nej sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny okrem hrozienok a jabĺk. Hnetačom miesime na hladké nelepivé cesto - trvá to aj 10 minút. Keď sa cesto už takmer nelepí, pridáme sušené hrozienka a ošúpané a na malé kocky nakrájané jablká. Povrch cesta poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
Vykysnuté cesto by malo mať jemne bublinkovú štruktúru. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne ešte jemne premiesime. Vytvarujeme z neho menšie guľky s priemerom asi 4-5 cm, ktoré ukladáme na pomúčenú tácku. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť pod utierkou.
Do panvice s hlbším dnom nalejeme väčšie množstvo oleja a necháme poriadne rozpáliť. Potom stiahneme na miernejšiu teplotu a vkladáme guľky, ktoré smažíme z každej strany do zlatista. Vyberieme a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé - neskonzumované šišky môžeme uskladniť v mrazničke.
Pridal(a): NovalimSK