pridané 1.2.2023 o 12:00 prečítané 263x

Belgické šišky “Oliebollen” s jablkami a hrozienkami bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

priemerná

Dnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné šišky nazývané \\\"Oliebollen\\\" s hrozienkami a jablkami - samozrejme v bezlepkovej verzii. Prevoňané rumom chutili naozaj neodolateľne. Preto neváhajte a pustite sa do pečenia.

Suroviny:

  • 250 g Promix Alfa + na podsypanie
  • ½ balíčka sušeného droždia
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 2-3 PL rumu
  • 1-2 vajcia izbovej teploty (podľa veľkosti)
  • Štipka soli
  • 50 g zmäknutého masla
  • 30 g kryštálového cukru
  • 2 hrste sušených hrozienok
  • 2 menšie jablká
  • Na dokončenie:
  • Olej na vysmážanie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Do väščej misky nasypeme múku a rozmiešame v nej sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny okrem hrozienok a jabĺk. Hnetačom miesime na hladké nelepivé cesto - trvá to aj 10 minút. Keď sa cesto už takmer nelepí, pridáme sušené hrozienka a ošúpané a na malé kocky nakrájané jablká. Povrch cesta poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
Vykysnuté cesto by malo mať jemne bublinkovú štruktúru. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne ešte jemne premiesime. Vytvarujeme z neho menšie guľky s priemerom asi 4-5 cm, ktoré ukladáme na pomúčenú tácku. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť pod utierkou.
Do panvice s hlbším dnom nalejeme väčšie množstvo oleja a necháme poriadne rozpáliť. Potom stiahneme na miernejšiu teplotu a vkladáme guľky, ktoré smažíme z každej strany do zlatista. Vyberieme a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé - neskonzumované šišky môžeme uskladniť v mrazničke.


Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.