pridané 21.9.2023 o 10:41 prečítané 519x

Zeleninový koláč s bryndzou z bezlepkového lístkového cesta

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Zásoby z letnej úrody treba vždy zužitkovať. My sme tak spravili v našom dnešnom recepte. Upiekli sme si slaný koláč s cuketkou, paradajkami a skaramelizovanou cibuľkou. Ako základ sme si pripravili krehučké domáce lístkové cesto - ako inak bez lepku. Použili sme na to našu bezlepkovú múčnu zmes Promix UNI. Naplnili sme ho jednoduchou bryndzovo-smotanovou plnkou, ochutili oreganom a chutná večera bola na svete. Vyskúšate túto dobrotu aj vy?

Suroviny:

  • Na lístkové cesto:
  • 125 g Promix UNI + na poprášenie dosky
  • 125 g krémového tvarohu
  • 125 g studeného masla
  • Štipka soli
  • Na plnku:
  • 100 g bryndze
  • 2-3 PL kyslej smotany
  • Cherry paradajky
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 malá cuketa
  • Oregano (čerstvé alebo sušené)
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Olivový olej
  • Na dokončenie:
  • Vajce na potretie cesta

Postup:

Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Na plnku zmiešame bryndzu so smotanou. Paradajky prekrojíme na polovicu. Cuketu aj so šupkou nakrájame na kolieska a tie potom na polovice. Cibuľku osmažíme na troche oleja a necháme skaramelizovať do chrumkava.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca s rozmermi asi 20x20 cm. Preložíme ho na plech alebo zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie. Cesto pritlačíme aj po bokoch formy. Plnku vylejeme na cesto. Do nej poukladáme cuketu, paradajky a vychladnutú cibuľku. Posypeme oreganom, okoreníme a jemne osolíme. Okraje cesta zahneme dovnútra a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Dáme do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista 20-25 minút na 200 °C. Hotový koláč necháme mierne vychladnúť a podávame.

TIP: Ak nám zvýši nejaké cesto, môžeme z neho ušúľať pásiky a do mriežky nimi pokryť povrch koláča. Nezabudneme potrieť aj tieto vajíčkom. Cesto sa dá aj zamraziť.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.