pridané 2.6.2021 o 12:09 prečítané 629x

Slané špargľové koláčiky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Máj je sezóna šparglí. Táto nízkokalorická, zato však zdravá a výživná zelenina má práve teraz svoju sezónu a bola by škoda to nevyužiť. My sme preto pripravili recept na chutné bezlepkové špargľové koláčiky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom májovom pikniku alebo posedení na terase.

Suroviny:

  • 200 g bezlepkovej múky Promix UNI
  • 100 g studeného masla
  • asi deci ľadovej vody
  • 1 ČL soli
  • Na plnku:
  • 2 vajíčka
  • 50 g kyslej smotany
  • 100 g ricotty
  • soľ, mletý muškátový oriešok
  • čerstvá zelená špargľa

Postup:

Bezlepkovú múku Promix UNI a soľ dáme do väčšej misy, na ňu nakrájame studené maslo na malé kúsky a ručne ich začneme spracovávať. Postupne prilievame po lyžiciach ľadovú vodu a keď sa cesto spojí, krátko ho prehnietime. V prípade potreby môžeme ešte pridať vodu.

Cesto zabalíme do fólie a necháme ho v chladničke odpočívať. Pokojne aj cez noc, minimálne však odporúčame jednu hodinu.

Medzitým si pripravíme plnku. Ricottu a kyslú smotanu rozmiešame v miske. Potom pridáme rozšľahané vajcia a spolu všetko premiešame. Dochutíme soľou, mletým muškátovým orieškom a necháme chvíľu postáť.

Odpočinuté cesto na špargľové koláčiky vyberieme z chladničky a na pracovnej doske, ktorú sme trochu pomúčili bezlepkovou múkou Promix UNI, vyvaľkáme cesto na tenký plát o veľkosti formy, do ktorej ho budeme dávať. Táto dávka vystačí na jeden okrúhly koláč s priemerom 20-22 cm alebo na asi 15 ks menších koláčikov z mafinovej formy.

Keď sa rozhodneme pre malé koláčiky, okrúhlym vykrajovátkom, ktoré je asi o centimeter väčšie ako priemer otvoru vo forme, vykrojíme kruhy. Tie dáme to mafinovej formy, upravíme okraje cesta tak, aby sa nám vytvoril košíček. Cesto popicháme vidličkou, nalejeme doň ricottovú plnku a na povrch naukladáme kúsky čerstvej zelenej špargle.

Špargľové koláčiky bez lepku pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch, kým sa cesto nesfarbi do bledohneda a povrch plnky je uzatvorený a pružný.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.