pridané 16.10.2020 o 19:32 prečítané 1019x

Slané bezlepkové keksíky s makom

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

25 Min

Náročnosť

ľahká

Jednoduchá príprava a výborná chuť. Také sú naše slané bezlepkové keksíky. Výborne sa hodia k nápojom alebo len tak, na chrumkanie. Napečte si ich pokojne aj do zásoby a potom vás neprekvapí žiadna návšteva – lepková či bezlepková. Tieto bezlepkové keksíky chutia všetkým. Pozrite si náš recept a prečítajte si, ktorá prísada má na svedomí, že sú tak dobré!

Suroviny:

  • 75 g masla
  • 120 g bezlepkovej múky Promix UNI
  • 75 g bryndze
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajce na potieranie
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 PL celého nemletého maku

Postup:

Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, bryndzu, vaječný žĺtok a mak a ručne spracovávame na cesto. Keď sa jednotlivé suroviny ako-tak prepoja, pridáme 1-2 PL studenej vody a vymiesime kompaktné cesto.

Cesto hneď rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou. Odporúčame vyvaľkať cesto na takých 7 mm (lepšie je hrubšie než tenšie). Z cesta vykrajujeme rôzne drobné tvary, napríklad kvetinky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým sa povrch keksíkov začne sfarbovať do zlatohneda.

Vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.

Slané bezlepkové keksy podávame napríklad k nápojom (výborne chutia s bielym vínom) alebo len tak, na chrumkanie pri telke. Kto chce, môže si keksíky na povrchu posypať sezamovým alebo ľanovým semiačkom, prípadne trochu posypať mletou červenou paprikou.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.