pridané 3.11.2023 o 14:15 prečítané 454x

Semiačkové tyčinky z domáceho lístkového cesta bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

30 Min

Náročnosť

ľahká

Tyčinky z lístkového cesta bez lepku sú jednoduchým a obľúbeným snekom k nápojom alebo na pohostenie hostí. My vás v dnešnom recepte naučíme pripraviť si doma jednoduché lístkové cesto bez lepku. Univerzálne cesto potom môžete použiť takmer v každom recepte, kde je hlavnou prísadou lístkové cesto. Alebo si upečte tieto chrumkavé tyčinky.

Suroviny:

  • Na univerzálne lístkové cesto potrebujeme:
  • 125 g bezgluténovej múky Promix UNI
  • 125 g jemného krémového tvarohu (nízkotučného)
  • 125 g masla
  • štipka soli
  • Z týchto len 4 prísad si pripravíme univerzálne bezlepkové lístkové cesto, ktoré potom možno všestranne použiť.
  • Na tyčinky ďalej potrebujeme:
  • 1 vajíčko na potieranie
  • soľ
  • na posypanie: rôzne semiačka, napríklad sezam, ľan, celý mak, alebo aj rasca či mletá červená paprika

Postup:

Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.

Náš tip: Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.

Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme.

Na chrumkavé slané tyčinky vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3/4 cm. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rôznymi semičkami, či dochutíme mletou červenou paprikou a soľou. Radielkom namočeným v bezlepkovej múke potom cel cesto nakrájame na rovnomerné tyčinky (10 x 1,5 cm), opatrne ich preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich piecť.

Tyčinky z lístkovho cesta bez lepku pečieme asi 10-12 minút na 200 stupňoch, kým sú na povrchu pekne zlatohnedé.

Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.