pridané 20.6.2022 o 09:39 prečítané 472x

Letná cuketová polievka s plnenými chlebovými plackami bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Rozmýšľate, čo pripraviť na večeru po horúcom letnom dni? Vyskúšajte náš recept na letnú cuketovú polievku s chlebovými plackami bez lepku. Vlažná polievka doplní tekutiny a je plná zdravej zeleniny a strukovín. Bezlepkové chlebové placky plnené mozzarellou a bazalkou zasa zasýtia a výborne sa k nej hodia.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na polievku:
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 2 stopky stopkového zeleru
  • 1,5 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
  • 250 g zelenej mladej cukety
  • 1 malá plechovka kukurice
  • 100 g hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 400 g konzerva cíceru s nálevom
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Na ozdobu:
  • Slnečnicové a tekvicové semiačka na sucho opražené
  • Hladkolistá petržlenová vňať alebo lístky bazalky
  • Pár kvapiek olivového oleja
  • Na plnené chlebové placky:
  • 350 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
  • 1 balíček kypriaceho prášku bez lepku
  • 1 ČL soli (6 g)
  • 3 PL olivového oleja do cesta
  • 250-300 ml vody
  • 200 g strúhanej mozzarelly
  • Hrsť nasekaných lístkov čerstvej bazalky

Postup:

Najprv postavíme polievku. V hlbšom hrnci rozohrejeme olivový olej a zľahka na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler do zlatista. Prilejeme vývar, privedieme k varu a znížime teplotu tak, aby len jemne bublal. Cuketu umyjeme, osušíme, kúsok z nej odkrojíme a odložíme na bok. Zvyšok nakrájame aj so šupkou na malé kocky. Pridáme do hrnca a varíme asi 3-4 minúty, aby cuketa začala mäknúť.
Prisypeme aj kukuricu, hrášok a scedený cícer. Z cícerového nálevu pridáme asi 100 ml, pekne polievku zafarbí a tiež mierne zahustí. Povaríme pár minút, aby hrášok zmäkol a kukurica s cícerom sa prehriali. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Kúsok cukety, ktorý sme si odložili, nastrúhame na jemné plátky a pridáme teraz do polievky. Horúcou teplotou polievky sa oblanšírujú do chrumkava.Ďalej už nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
Pripravíme si chlebové placky. Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou a kypriacim práškom. Pridáme olej a postupne začneme prilievať vodu. Vareškou alebo rukami (prípadne aj hnetacími metlami) vypracujeme hladké cesto. Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, môžeme pridať ešte trochu vody, ak je naopak moc riedke, prisypeme múku. Malo by mať stredne tuhú konzistenciu, aby sa s ním dalo pracovať ručne.
Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí a tie potom ešte každú na polovicu. Takto nám vznikne 16 dielov. Z každého vytvarujeme malú guličku a potom rozvaľkáme na guľatú placku s priemerom asi 12 cm. Do stredu jednej placky nasypeme 1-2 lyžice strúhanej mozzarelly (ak nemáme strúhanú, môžeme pokojne natrhať z celej), pridáme nasekané lístky bazalky a preložíme na vrch druhú takú istú placku. Okraje dôkladne pozatláčame, aby syr nevytiekol. Takto isto postupujeme pri ďalších plackách.
Placky smažíme na panvici, kde sme si rozpálili olej z každej strany do zlatista. Hotové ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.