pridané 1.2.2023 o 12:09 prečítané 216x

Univerzálne bezlepkové lístkové cesto

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

30 Min

Náročnosť

ľahká

Keď sme sa vás pýtali, ktorý druh cesta vám najviac chýba, väčšina ste sa zhodli na tom, že je to bezlepkové lístkové cesto. Tak, ako sú recepty z bezlepkového lístkového cesta jednoduché, tak je príprava samotného cesta zložitejšia. My sme však pre vás našli riešenie. Z našich bezlepkových múk sme vytvorili recept na zjednodušené lístkové cesto bez lepku, ktoré vám výborne poslúži pri pečení sladkých aj slaných dobrôt. Recept je jednoduchý a časovo optimalizovaný. Určite si ho zamilujete.

Suroviny:

  • 125 g Promix UNI múka bezgluténová
  • 125 g tvaroh krémový jemný (nízkotučný)
  • 125 g maslo
  • štipka soli

Postup:

Z týchto len 4 prísad si pripravíme univerzálne bezlepkové lístkové cesto, ktoré potom možno všestranne použiť.

Postup:

Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.

Náš tip: Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.

Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.

Koláče či zákusky z tohto cesta pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) od 10-15 minút, prípadne viac. Menšie koláčiky sú upečené do zlatohneda asi za 10 minút, pri väčších alebo plnených treba rátať s dlhším časom (cca pol hodina).

Výstačnosť: Z jednej dávky tohto cesta vyvaľkáme plát asi ako pri rolovanom lístkovom ceste z obchodu.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.