pridané 3.11.2023 o 14:24 prečítané 180x

Kačacie hody bez lepku – kura ako kačka s lokšami

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina 45 Min

Náročnosť

priemerná

Ako si jednoducho pripraviť cenovo dostupné a chutné kačacie hody bez lepku? Tak, že si to trochu zjednodušíme. Namiesto kačky použijeme kura a domáce lokše si pripravíme z bezlepkovej sypkej zmesi. Náš dnešný recept pre vás je slávnostný, napriek tomu nie veľmi náročný a cenovo dostupný.

Suroviny:

  • Na kura, ktoré budeme pripravovať na spôsob kačky:
  • 6 celých kuracích stehien
  • asi pol kila kačacej masti
  • soľ
  • 2-3 malé jabĺčka
  • Na kapustu:
  • 1 hlávka bielej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL celej rasce
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • trochu oleja
  • ocot na dochutenie
  • Na lokše:
  • 2 balenia bezgluténových lokší v prášku

Postup:

Poďme si teda pripraviť netradičné kačacie hody z kuraťa :-). Najprv si dáme piecť kuracie stehná. Budeme ich konfitovať v kačacej masti na nižšej teplote asi 2 hodiny. Umyté, osušené a vopred dobre nasolené kuracie stehná poukladáme na dno hlbšieho plechu na pečenie a zalejeme ich kačacou masťou, ideálne, aby boli ponorené. Na 150 stupňoch ich necháme piecť hodinu a pol. Asi po hodine pridáme na polovicu rozkrojené jabĺčka bez jaderníkov. Po hodine a pol pečenia (od začiatku) odskúšame vidličkou, či sú mäkké a oddeľujú sa ľahko od kosti. Ak nie, necháme ich ešte piecť ďalšiu pol hodinu.

Keď sú stehná upečené do mäkka, opatrne zlejeme masť a mäso necháme ešte 4-5 min pri vyššej teplote (240 stupňov) alebo na grilovacom režime opiecť do chrumkava.

Kým sa kura pečie, pripravíme si dusenú kapustu. Bielu kapustu nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na troche oleja osmažíme cibuľu do sklovita, potom ju posypeme 2 lyžicami cukru a necháme skaramelizovať. Keď sa vytvorí karamel, miešame, aby nevznikli hrudky. Potom pridáme nakrájanú kapustu, premiešame a prikryté pokrievkou necháme dusiť, kým kapusta nepustí šťavu. Potom ju posolíme, pridáme rascu, premiešame a dusíme.

Do mäkka udusenú kapustu potom dochutíme mletým čiernym korením, troškou octu, mletou škoricou a prípadne soľou, aby sme docielili vyváženú sladko-kyslú chuť.

Napokon si pripravíme lokše. Dve balenia sypkej zmesi na lokše bez lepku nasypeme do misy, pridáme vodu podľa návodu na obale, vymiesime cesto a necháme ho odstáť. Potom ho naporcujeme na rovnako veľké bochníčky (z tohto množstva ich vyjde asi 16) a z tých potom na pracovnej doske, ktorú si neustále posypávame bezglutnovou múkou, vyvaľkáme lokše. Opekáme ich z oboch strán na suchej panvici.

Hotové ich potrieme výpekom – kačacou masťou.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.