Grilované kuracie krídelká s rozmarínovým osúchom bez lepku a hummusom z červenej šošovice
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Žiadne leto sa neobíde bez poriadnej grilovačky. Ani v našej bezlepkovej kuchyni to nie je inak. Grilujeme o stošesť, a práve preto vám prinášame fantastický tip v podobe receptu na chrumkavé grilované krídelká v neodolateľnej sójovej marináde. K tomu sme si napiekli voňavý bezlepkový osúch s rozmarínom. Samozrejme, k správnej grilovačke patria aj dipy. My sme dnes vyskúšali hummus z červenej šošovice a grécke tzatziki. Len sa tak za obedom zaprášilo. Čo poviete, vyskúšate náš recept aj vy?
Suroviny:
- 12 ks kuracích krídel
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL tekutého medu
- 4 PL kvalitnej sójovej omáčky
- ½ PL citrónovej šťavy
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Na osúch:
- 360 g Novalim Promix Alfa + na dosku
- 20 g Novalim pohánkovej múky
- 330 ml vlažného mlieka
- 2 ČL sušeného droždia alebo ¼ kocky čerstvého droždia
- 1 ČL krupicového cukru
- 1 ČL soli
- 1 PL olivového oleja + na potretie
- Hrubá morská soľ
- 1 vajce (nemusí byť)
- 2 vetvičky rozmarínu
- Na hummus z červenej šošovice:
- 4 mrkvy
- 4 PL olivového oleja
- ½ ČL korenia karí
- ⅓ šálky červenej šošovice
- Hrsť vlašských orechov + na posypanie
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL tahini pasty
- 2-3 PL citrónovej šťavy
- ¼ ČL mletého koriandra (nemusí byť)
- ¼ ČL mletej rímskej rasce
- ¼ ČL kajenského korenia
- ¼ ČL mletej červenej papriky
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Petržlenová vňať na posypanie
Postup:
Kuracie krídelká umyjeme, osušíme papierovým obrúskom a každé cez kĺbik prekrojíme na polovicu (treba trafiť správne miesto kĺbiku, vtedy sa dá ľahko prerezať). Jemne osolíme. Vo väščej mise z oleja, sójovej omáčky, medu, citrónovej šťavy a cesnaku pripravíme marinádu. Kuracie krídelká do nej vložíme, dobre spolu premiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke marinovať aspoň 4 hodiny (ideálne však cez noc). Pred grilovaním krídelká vyberieme z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby získali izbovú teplotu. Grilujeme ich na alumíniovom podnose na rozpálenom grile, pričom počas grilovania otáčame. Grilujeme radšej pomalšie, aby sa nám prepiekli aj zvnútra a nezhoreli zvonka. Ak nemáme gril, môžeme ich upiecť v rúre a to nasledovne. Krídelká vložíme na plech alebo do zapekacej misy vymastenej trochou oleja tak, aby sa navzájom neprekrývali. Prikryjeme a vo vyhriatej rúre na 200 °C ich pečieme približne 40 minút. Potom misu odokryjeme, zvýšime teplotu na 220 °C a dopečieme ešte asi 10-15 minút dochrumkava. Po dopečení prikryjeme alobalom, aby hneď nevychladli.
Medzitým si pripravíme cesto na osúch. V malej miske zmiešame mlieko, cukor a droždie a necháme postáť, kým nevznikne kvások (na povrchu sa objavia bublinky). Z múky, soli, oleja a hotového kvásku vypracujeme hladké cesto. Ak by sa cesto lepilo, môžeme pridať ešte trochu múky. Vypracované cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (trvá to asi 40 minút). Vykysnuté cesto ešte trochu premiesime a na doske rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme trochou olivového oleja, ktorý sme si zmiešali s lístkami rozmarínu. Nakoniec posypeme hrubozrnnou soľou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 170-180 °C 15-20 minút. Pre zlatistú farbu osúcha, môžeme ho potrieť rozšľahaným vajcom 5 minút pred dopečením. Po dopečení osúch necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky. Osúch si ľahko pripravíme aj deň vopred. Po vychladnutí ho nakrájaný zamrazíme v igelitových vreckách a na hostinu len necháme rozmraziť. Bude ako čerstvý.
Hummus môžeme pripraviť, kým nám kysne cesto na osúch. Najprv očistíme mrkvu, nakrájame ju na paličky, pokvapkáme 1 PL olivového oleja, posypeme korením karí, osolíme a okoreníme. Spolu premiešame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 25-30 minút. Šošovicu zalejeme vriacou vodou a povaríme asi 15 minút do zmäknutia. Potom scedíme. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici a necháme ich vychladnúť. Do mixéra vložíme uvarenú šošovicu, upečenú mrkvu a vlašské orechy. Pridáme citrónovú šťavu, cesnak, tahini pastu, zvyšné 3 PL olivového oleja a všetky koreniny. Dobre spolu rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením. Ak je zmes príliš hustá, pridáme olivový olej. Hummus naložíme do misky, posypeme petržlenovou vňaťou a trochou opečených vlašských orechov. Prípadne ešte pokvapkáme olivovým olejom.
Ku grilovaným krídelkám podávame šalát z listovej zeleniny, šošovicový hummus a rozmarínový osúch. Dobre sa však hodia aj grécke tsatsiki.
Pridal(a): NovalimSK