pridané 23.3.2015 o 22:10 prečítané 2549x

Flámsky koňský guláš

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 5
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

veľmi ľahká

Pôvodný, flámsky klasik z koňského mäsa. Koňské mäso obsahuje veľa železa, čo určite ocenia ľudia, trpiaci chudokrvnosťou.

Suroviny:

  • 1 kg koňského mäsa
  • 6 veľkých cibúľ
  • 2 PL horčice
  • 1 1/2 l tmavého piva
  • 5 veľkých bobkových listov
  • 125 g masla
  • soľ, korenie a nové korenie

Postup:

Cibuľu očisti a nakrájaj na plátky, alebo na kúsky. V podstate na tom nezáleží, pretože cibuľa sa varením v omáčke úplne rozplynie. Vezmi polovicu masla a nechaj v ňom cibuľu na miernom plameni podusiť dovtedy, až úplne zmäkne a bude sklovitá.

Vezmi druhú polovicu masla, rozpáľ ho v druhej panvici a mäso na ňom nechaj úplne uzavrieť. Akonáhle je mäsko uzavreté a zmení farbu, pridaj bobkové listy a horčicu, a všetko nechaj spolu vrieť pri vysokej teplote. Miešaj dovtedy, až uvidíš, že sa mäsko v pikantnej horčici úplne stráca.

Teraz je čas znížiť teplotu a pridať mäsko k cibuli. Nechaj všetko za stáleho miešania chvíľu dusiť.

Akonáhle sa vôňa cibule zvýrazní, je čas pridať pivo. To by sa malo prilievať v štyroch až piatich krokoch, aby sa dosiahol požadovaný účinok. Takže sa pridá asi 1/4 piva a zase sa zvýši teplota, až k bodu varu. Potom plameň stiahneme na minimum a dusíme, stále bez pokrievky a za občasného miešania. Keď omáčka začne hustnúť, je čas pridať ďalšiu štvrtinu piva a celé to opakovať.

Po pridaní poslednej štvrtiny piva zníž teplotu minimum, znovu dôkladne zamiešaj, hrniec prikry pokrievkou a nechaj dusiť ďalších na 45 minút. Nezabudni mäsko pravidelne zamiešať.

Ak nie je omáčka ani po 45 minútach dostatočné hustá, treba hrniec odkryť a nechať prebytočnú tekutinu vyvariť, aby sa prebytočná vlhkosť odparila a v hrnci ostala len krásne hustá omáčka s lahodne jemným mäskom.

Podávaj s belgickými hranolkami (ich hrúbka musí byť 10 x 10 mm), kroketami, alebo zemiakovou kašou, ozdobené žeruchou.

Pridal(a): Zuzana215

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.