pridané 7.11.2023 o 10:17 prečítané 190x

Bezlepkové tekvicové tortellini

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

priemerná

Tekvicové tortellini sú príjemnou zmenou v dennom jedálničku. Najmä teraz na jeseň, v sezóne tekvíc, sa ich oplatí vyskúšať. Jednoduché domáce cesto na cestoviny, plnka z pečenej tekvice a na dochutenie tekvicový olej, tekvicové semienka a parmezán. Niekedy stačí zopár chutí a vyčarí sa dokonalý chuťový zážitok. Poďte si pozrieť náš recept.

Suroviny:

  • Základný recept na domáce cestoviny:
  • 300 g bezgluténovej múky Promix UNI
  • 1-2 vajcia
  • 1 ČL soli
  • Vlažná voda – asi 150 ml (vodu prilievame postupne do cesta v takom množstve, aby nám vzniklo kompaktné, nelepivé, trochu hutnejšie cesto)
  • Tekvicová plnka:
  • polovica menšej hokkaido tekvice
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • trochu muškátového orieška
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mletý parmezán (1 lyžica do plnky a ešte trochu na posypanie)
  • Na ozdobenie: opražené tekvicové jadierka, tekvicový olej, spomínaný parmezán

Postup:

Začneme prípravou tekvicovej plnky. Polovicu hokkaido tekvice bez jadierok nakrájame na mesiačiky, dáme na menší plech, pokvapkáme ju olivovým olejom, posolíme, pridáme dva-tri strúčiky cesnaku a upečieme ju vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch do mäkka. Bude to trvať asi pol hodinu.

Po dopečení stiahneme šupku, tekvicu spolu s upečeným cesnakom dáme do vyššej nádoby, dochutíme ju čerstvo mletým čiernym korením, troškou muškátového orecha a pridáme za lyžicu strúhaného parmezánu a všetko spolu rozmixujeme. Odložíme bokom.

Najprv si pripravíme domáce cestoviny podľa nášho základného receptu. Len pripomíname, že video verziu tohto receptu nájdete na našich sociálnych sieťach a aj na našom Tik Tok profile.

Bezgluténovú múku Promix UNI dáme do väčšej misy. Primiešame soľ, pridáme dve vajcia a trochu vody. Varechou začneme miešať, aby sa prísady začali prepájať a postupne prilievame viac vody. Potom ručne vymiesime cesto, ktoré by malo byť hladké, nelepivé, kompaktné a hutné (nie príliš mäkké).

Pracovnú dosku si dobre pomúčime bezlepkovou múkou. Cesto vaľkáme valčekom na tenký, asi 3 mm hrubý plát.

Pomocou okrúhlej vykrajovačky potom vykrajujeme menšie kolieska, ktoré budeme plniť plnkou. Plnku dáme do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a nanášame ju do stredu pripravených koliesok. Ns to priložíme druhé koliesko a po okrajoch riadne pritlačíme vidličkou, aby plnka nevytiekla. Dobre to funguje aj s formičkou na pirohy – tak vlastne vytvoríme “polovičné tortellini” v tvare polkruhu.

Pripravené bezlepkové tekvicové tortellini varíme v dobre osolenej zovretej vode (ale nie úplne bublajúcej), kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a ihneď ich servírujeme poliate tekvicovým (alebo olivovým) olejom, ozdobené opraženými tekvicovými jadierkami a posypené strúhaným parmezánom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.